ACTUALITATE 2 noiembrie 2017

Primăria Sfântu Gheorghe, acuzată de conducere arbitrară

de Iulia Drăghici - Taraș | 3259 vizualizări

„Mărul discordiei” este propunerea unui grup de cetățeni de schimbare a sensurilor unice în centrul municipiului

Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe este acuzată de un grup de locuitori ai orașului că nu ține cont de solicitările cetățenilor, că încalcă legea și își desfășoară activitatea într-un mod arbitrar. Aleșii locali se apără și spun că tot scandalul, declanșat în mediul online, a pornit de la o neînțelegere, dar ar putea urmări de fapt, alte scopuri.

La mijlocul lunii august prezentam într-un articol o premieră istorică pentru municipiul Sfântu Gheorghe: cetățeni care s-au unit, români și maghiari deopotrivă, și au strâns semnături pentru a solicita modificarea câtorva sensuri unice din centrul orașului.  

La mai bine de două luni și jumătate, proiectul nu ajuns pe masa consilierilor locali pentru a primi un vot pro sau contra, deși acest lucru trebuia să se întâmple în cea mai recentă ședință ordinară a Consiliului Local din Sfântu Gheorghe, din 26 octombrie a.c..

„Am avut o discuție cu inițiatorul proiectului și am propus să fie trecut pe ordinea de zi la o dată ulterioară. Și dânșii vor să participe la dezbatere și o să discutăm la o dată ulterioară, probabil într-o ședință extraordinară o să fie dezbatere”, ne spunea, după ședința cu pricina, viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba.

Declarația sa a fost însă contrazisă de Bokor-Tóth Zoltán, liderul asociației „Vocea Comunității”, cea care a inițiat acțiunea și care a strâns cele peste 3.200 de semnături, spunând că nu și-a dat acordul să amâne votul din plenul Consiliului Local, indiferent de rezultatul acestuia.

Demersul Primăriei, „un subterfugiu ascuns și inadecvat

Reprezentanții grupului „Vocea Comunității” (Civil Hang) spun că sunt dezamăgiți de faptul că nu s-a ținut cont de doleanța cetățenilor și acuză Primăria Sfântu Gheorghe de conducere arbitrară și de utilizarea de viclenii pentru a nu ține cont de solicitarea oamenilor.

Într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook, publicată în 30 octombrie a.c., aceștia spun chiar că au fost informați de faptul că și dacă va ajunge să fie votat în Consiliul Local, așa cum trebuia să se întâmple deja, proiectul nu va trece de majoritatea UDMR.

În pofida faptului că am adunat în susținerea cererii noastre de modificare a sistemului circulației rutiere semnături reprezentând peste 5% din numărul populației orașului, Primăria mi-a adus la cunoștință – în mod informal – că nu va ține cont de solicitarea noastră și că, eventual, ar fi dispusă să modifice actualul sistem al circulației doar dacă vom întocmi un studiu în acest sens. Având în vedere că am îndeplinit cerința impusă de a aduna numărul necesar și suficient de semnături în favoarea solicitării noastre, considerăm că demersul Primăriei este doar un subterfugiu ascuns și inadecvat.

Primăria m-a mai înștiințat că consilierii UDMR vor vota împotriva cererii noastre, neținând cont de părerea a 5% din cetățenii orașului.

Astfel, Primăria ne spune că în acest caz  nu o interesează părerea locuitorilor, nu o interesează nici cum circulăm în oraș, cum ne ducem traiul zilnic în urbea noastră și nici cu ce greutăți ne confruntăm.

Cu ocazia „Zilelor Sfântu Gheorghe” din anul acesta, primarul orașului nostru, dl. Antal Árpád și-a încheiat discursul cu mențiunea ca să „fim atenți unul cu celălalt” , cu alte cuvinte să fim solidari și înțelegători între noi, cei care locuim în acest oraș. Acum tot domnia sa este cel care ne demonstrează contrariul celor afirmate și anume că tocmai instituția pe care o conduce este cea care nu este interesată de doleanțele cetățenilor săi.

Pentru noi această atitudine nu este nouă, este tocmai atitudinea care s-a încetățenit în guvernarea celei de-a doua jumătăți a secolului XX la toate nivelurile de conducere din țara noastră. Am crezut că această atitudine este de domeniul trecutului dar, din păcate, constatăm că nu este așa. Stimați conlocuitori ai orașului! Conducerea arbitrară este astăzi, în 2017 în Sfântu Gheorghe o realitate!”, arată textul la care au reacționat 63 de persoane și care a fost distribuit de 25 de ori în câteva zile.  

Nici comentariile nu au lipsit de la postarea care a devenit astfel virală.

„Vă dați seama că nu pot să cedeze în fața vocii cetățenilor, să existe un precedent, un precedent periculos pentru statul lor de putere, le este frică de faptul că și pe viitor o să mai existe inițiative civice bine argumentate și susținute public. Ei nu vor să ne îmbunătățească viața, doar să păstreze status quo”, a scris un locuitor al orașului, în vreme ce altul a completat: „De mult timp pe cei ajunși la putere nu-i interesează decât proiectele din care se pot trage foloase mari pentru ei și apropriați (cercurile de interese). „Orașul bine trăit” („jól megélhető varos”) pe spinarea și din banii mulți pe care îi exploatează!”.

„Să ținem minte asta la următoarele alegeri...”, scria altcineva în cel mai apreciat comentariu al postării.  

Motivul pentru care nu s-a pus pe odinea de zi propunerea asociației „Vocea Comunității

„Mie nu îmi plac inițiativele care merg în minciună. Adică să scrii pe Facebook faptul că dacă ai 5% din semnături înseamnă că trebuie să schimbi un regulament. Acest lucru nu este adevărat”, a declarat miercuri, pentru Observatorul de Covasna, primarul Antal Árpád.

Edilul din Sfântu Gheorghe ne-a mai spus că el este cel care a solicitat amânarea prezentării proiectului privind sensurile unice pe ordinea de zi a ședinței din 26 octombrie pentru că la data respectivă acesta nu era în România, iar pentru că este un proiect important a vrut să își asigure prezența în persoană la discuții.  

„Săptămâna trecută nu am fost în țară, dar știu că domnul Tóth a vorbit cu ei la telefon și s-au înțeles că se va pune pe ordinea de zi a următoarei ședințe, când o să particip și eu. (...)  Noi în fiecare zi ținem cont de părerea oamenilor. Sunt proceduri pe care trebuie să le respectăm, sunt chestiuni mai mult sau mai puțin sensibile la care eu vreau să particip personal. Nu îmi place să se ia anumite decizii în așa fel încât eu să nu fiu prezent și după aceea cineva să se interpreteze eventual că nu am vrut să fiu prezent. Eu chiar insist să fiu prezent întotdeauna, atunci când se discută aceste lucruri. Iar săptămâna trecută nu am fost în țară. Atâta tot. I-am spus domnului Tóth că aș vrea să fiu prezent și eu la ședința când se discută această problemă și dânsul a vorbit cu domnul Bokor-Tóth Zoltán. (...) Mie mi-a spus domnul Tóth că au fost de acord, pentru ca, după aceea să se scrie pe Facebook ce au scris. (...) Aceste lucruri țin de alte chestiuni. Poate vor să intre în politică, dar atunci trebuie să intre în politică și să spună clar ce vor și nu să facă înțelegeri, iar după trei zile să spună că cineva nu vrea să respecte ceva, ne-a declarat Antal Árpád.

„Nu știu ce scopuri urmăresc

Întrebat despre ce a dus la crearea acestei situații, în care Primăria Sfântu Gheorghe să fie acuzată atât de vehement că nu ține cont de părerile cetățenilor, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba ne-a răspuns că poate reprezentanții „Civil Hang” au alte scopuri în aceste acțiuni, fiind de la bun început întâmpinat cu ostilitate.  

„A fost o înțelegere cu inițiatorii că proiectul va figura pe ordinea de zi (n.red. din 26 octombrie). Înainte de ședință, domnul primar a spus că trebuie să plece în străinătate și că ar fi bine să reprogramăm discutarea acestui proiect pe când va fi și dânsul prezent. Atunci l-am sunat pe domnul Bokor și i-am spus că ar fi mai bine să nu fie (n.red. propunerea) pe ordinea de zi și că după ce mă întorc și eu în țară, că și eu am fost plecat, o să merg la dânsul și o să discutăm pentru ce și cum vom include proiectul. Am și fost. A fost o oarecare ostilitate cu care am fost primit. Ei au interpretat faptul că proiectul nu figurează pe ordinea de zi, cum au scris și în această declarație (n.red. de pe Facebook) pentru că noi nu ținem cont de părerea cetățenilor. Eu am încercat să le explic faptul că probabil proiectul are șanse mai mari dacă este discutat mai amplu, mai la subiect și în detaliu într-o ședință extraordinară ulterioară. Până la urmă au venit dânșii cu acest comunicat”, ne-a spus tot miercuri viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

Alesul local a mai completat: „Nu pot să spun altceva decât că dacă e vorba de o înțelegere între parteneri, că așa m-am considerat, atunci după două zile nu ieși cu un comunicat din-ăsta, decât dacă ai alte scopuri. Nu știu ce scopuri urmăresc. (...) În plus s-au mai făcut și acțiuni de nesupunere civică, de condus mașina cu 5 km/h în centru, blocând circulația. Nu prea mai avem ce comunica în mod direct cu dânșii pentru că văd că nu sunt parteneri în discuții”,  a mai spus viceprimarul, care a precizat că în mod sigur proiectul va ajunge pe ordinea de zi a următoarei ședințe.

Solicitarea din proiectul depus de cetățeni

Cele peste 3.200 de persoane care au semnat un proiect de hotărâre în discuție, depus în 11 august a.c. la Primăria Sfântu Gheorghe, solicită revenirea la circulația pe două sensuri în centrul municipiului, cum era înainte de construirea Parcului Central.

„Subsemnații semnatari ai prezentei inițiative, cu respect, solicităm să analizați propunerile noastre referitoare la modificarea actualelor sensuri de circulație rutieră în orașul nostru, și anume să se revină la circulația rutieră pe ambele sensuri pe următoarele străzi: pe Strada Gábor Áron; pe Strada Váradi József pe porțiunea dintre Străzile Kossuth Lajos și Gábor Áron; pe Strada Kossuth Lajos, pe porțiunea dintre Strada Váradi József și Piața Libertății; pe Strada 1 Decembrie 1918, pe întregul parcurs rutier. De asemenea, propunem să transformați în sens giratoriu insula rutieră din Piața Sfântu Gheorghe”, arată documentul primei inițiative civice din istoria municipiului Sfântu Gheorghe și probabil primul de la nivelul întregului județ.

Cum văd polițiștii soluțiile de trafic propuse de cetățeni

Având în vedere că o eventuală schimbare a circulației în centrul municipiului Sfântu Gheorghe va produce modificări pentru toți locuitorii orașului, nu doar pentru cei 5% care au semnat propunerea, am solicitat un punct de vedere și din partea unui al treilea factor implicat în proces, dar neutru – poliția.  

Din capul locului, reprezentanții IPJ Covasna ne-au spus că activitatea de sistematizare a circulației rutiere și adoptarea unor măsuri de modificare a acesteia, amplasarea indicatoarelor și marcajelor rutiere, intră în sfera de competență a administratorului drumului public.

„Atribuțiile instituției noastre în această materie se limitează la acordarea unui aviz privind măsurile propuse, în sensul respectării prevederilor legale care reglementează această chestiune. De asemenea, instituția noastră poate înainta către administratorul drumului public, propuneri pentru luarea unor măsuri privind desfășurarea traficului rutier, dacă în cadrul activităților specifice desfășurate se constată că astfel de măsuri sunt necesare în vederea creșterii gradului de siguranță pentru cetățeni”, ne-a informat Inspectoratul de Poliție al județului Covasna.

„Referitor la inițiativa unor cetățeni ai municipiului Sfântu Gheorghe, care solicită desființarea sensurilor unice pe mai multe străzi din zona centrală a orașului (strada Gábor Áron, Váradi József, Kossuth Lajos și 1 Decembrie 1918), precizăm că aceste modificări ale regimului rutier au fost aplicate în urma unui studiu de evaluare și reorganizare a circulației din zona centrală și proximitatea acesteia. Pentru a se putea renunța la sensurile unice ar trebui realizat un nou studiu de impact, întrucât acest lucru nu înseamnă o simplă revenire la vechiul regim, având în vedere lucrările de reconfigurare a zonei centrale și transformarea în zonă pietonală a străzii Libertății pe sectorul cuprins între străzile Kossuth Lajos și Grof Mikó Imre. Cu privire la modificarea priorității la intersecția străzii Ciucului cu Grigore Bălan, nu putem achiesa la opinia ca tronsonul străzii Ciucului cuprins între 1 Decembrie 1918 și Grigore Bălan să fie prioritar, întrucât relația intens circulată este aceea a străzilor Grigore Bălan – Ciucului spre Miercurea Ciuc. Pentru asigurarea unei bune fluențe a traficului rutier în zona respectivă, opinăm că semaforizarea intersecției sau chiar amenajarea unui sens giratoriu ar putea constitui un beneficiu”, ne-a transmis IPJ Covasna.

Prima inițiativă civică din istoria municipiului Sfântu Gheorghe și probabil prima de la nivelul întregului județ nu are, așadar, o primire „călduroasă” în sânul legiuitorilor locali, ci din contră, devine un „măr al discordiei” între cetățenii cu inițiativă și autoritățile locale. Pe de altă parte, nici misiunea aleșilor locali nu este una ușoară, fiind presați și de timpul legal pe care îl au la dispoziție să încheie acest capitol, dar și de imaginea negativă pe care și-o formează în rândul alegătorilor dacă acționează fără tact și responsabilitate. Ceea ce este clar este că în curând, odată cu viitoarea ședință de Consiliu Local, propunerea societății civile trebuie să își afle, în sfârșit, destinul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.