ACTUALITATE 15 ianuarie 2012

Primăria dată în judecată de Prefectură

de Agerpres | 114 vizualizări

Subprefectul judeţului Covasna, Valentin Ionaşcu, a acţionat în instanţă conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe pe motiv că nu respectă legislaţia privind inscripţionarea bilingvă, care prevede că limba oficială a statului român are prioritate.

Valentin Ionaşcu a declarat vineri că a trimis în prealabil mai multe somaţii Primăriei Sfântu Gheorghe prin care a solicitat inversarea ordinii plăcuţelor cu denumirea instituţiei aflate la intrare, arătând că şi în momentul de faţă cea inscripţionată în limba maghiară se află deasupra celei în limba română.

„Potrivit Constituţiei şi Legii administraţiei publice locale care reglementează folosirea limbii minorităţilor naţionale în administraţia locală, limba oficială a statului, limba română are întâietate (...) Nu contest dreptul cetăţenilor maghiari de a-şi utiliza limba maternă, dar nu în detrimentul limbii române (...) Există prevederi clare cum şi în ce condiţii se foloseşte limba minorităţilor, iar în cazul instituţiilor publice inscripţiile trebuie să apară mai întâi în limba română şi apoi în alte limbi”, a precizat Valentin Ionaşcu.

Subprefectul a menţionat că, pentru acelaşi motiv, a acţionat în instanţă şi conducerea Primăriei Bodoc, arătând că inscripţiile postate la intrarea în localitatea, pe sala de sport şi pe căminul cultural sunt scrise mai întâi în limba maghiară şi abia apoi în limba română.

Ionaşcu a ţinut să sublinieze că a preluat temporar atribuţiile prefectului Gyorgy Ervin, deoarece acesta se află în concediu.

„Principiul meu e clar, trebuie să ne facem fiecare treaba, iar Prefectura Covasna trebuie să vegheze la respectarea legilor acestei ţări, prin urmare după ce am constatat toate aceste nereguli, am acţionat pentru respectarea limbii oficiale şi intrarea în normalitate”, a conchis Valentin Ionaşcu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
Acid, 17 ianuarie 2012
Genial, Janos, ai pus punctul pe "i". :D
Janos din ciuc, 16 ianuarie 2012
comunistul Valentin Ionaşcu atrage bani la avocati,ce usor e sa dam pe cineva in judecata,ca mai au si parazitii de la tribunale ceva de lucru,ca de hoti si criminali nu poate sa se ocupe ca sunt citeste integral
Acid, 16 ianuarie 2012
Ce cazuri aşa urgente ţin Prefectura ocupată a.î. legea să nu fie respectată? Este foarte normal să se intervină atunci când derapajele de acest fel îşi fac apariţia. Normal ar fi ca citeste integral
ervi, 16 ianuarie 2012
Ce vorbesti Ionascule? Vineri trupele de la Tega montau de zor placute pe 1 Decembrie . Nu mai pot ei de datul in judecata.
ervin, 16 ianuarie 2012
Vineri cei de la Tega , montau de zor placute pe 1 Decembrie .
gigi, 16 ianuarie 2012
Ce cazuri urgente de rezolvat pentru prefectura. Cea mai mare problema a locuitorilor de aici este cea a inscriptionarilor.
Vasi, 16 ianuarie 2012
Si ce......e doar o chestie marunta de aplicare a legii,lege care de altfel trebuia aplicata demult.Eu cred ca daca era si acum prefect roman,asemenea legi erau mai demult si mai repede aplicate iar citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.