ACTUALITATE 1 octombrie 2015

Prima şcoală de schi şi alpinism, deschisă la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 659 vizualizări

Prima şcoală de schi şi alpinism din judeţul Covasna a fost deschisă recent la Sfântu Gheorghe de către alpinistul Tulit Zsombor, devenit cunoscut în urma expediţiilor pentru începători organizate în ultimii zece ani în vârful Mont Blanc.

Tulit Zsombor a declarat că şcoala va avea o echipă de instructori care se va ocupa de pregătirea cursanţilor şi a menţionat că cei mai buni dintre aceştia din urmă vor avea posibilitatea de a-l însoţi în expediţiile pe care le va organiza în diverse colţuri ale lumii.

„Nu încheiem lanţul de expediţii în Mont Blanc, în mod sigur o să continuăm dacă nu în fiecare an, atunci din doi în doi, dar o să alegem şi alte vârfuri mult mai frumoase, mai interesante şi mai accesibile şi pentru începători şi pentru cei cu mai multă experienţă”, a declarat Tulit Zsombor.

În ultimii zece ani, alpinistul covăsnean a însoţit aproape o sută de persoane, de diferite profesii, pe vârful Mont Blanc. Proiectul său a pornit de la un pariu, dorind să demonstreze că orice om sănătos, cu o condiţie fizică medie, dar cu o ambiţie puternică şi un mentor bun poate atinge performanţe remarcabile.

Luna trecută a urcat împreună cu alţi 12 oameni, printre membrii echipei numărându-se şi biofizicianul Hantz Peter care a dus cu el pe vârf un flaut, marcând în mod simbolic candidatura municipiului Sfântu Gheorghe la titlul de capitală culturală europeană 2021.

„Ideea cu flautul a fost a lui, nu am ştiut despre asta. Pe vârf nu stăm niciodată foarte mult, de obicei cinci-zece minute, facem o fotografie şi plecăm. Şi anul acesta a fost frig, a fost vânt. Participanţii la expediţii ne spun că suntem răi cu ei, că nu îi lăsăm să stea măcar o oră pe vârf, dar mereu le spunem că nu ne putem relaxa, că trebuie să rămânem concentraţi pentru că majoritatea accidentelor se întâmplă la coborâre. Ne mândrim că până acum am fost de 10 sau de 11 ori pe Mont Blanc, nici nu mai ţin minte exact, şi nu am avut nici un accident în care cineva să rămână cu sechele. Cred că până acum am dus peste o sută de oameni în Mont Blanc”, a declarat Tulit Zsombor.

El a amintit, printre altele, că anul acesta vârful a fost „de nerecunoscut”, peisajul fiind schimbat din cauza încălzirii globale.

„A fost un culoar unde cădeau pietre din două în două minute şi când spun pietre mă refer la bucăţi cât masa. Peisajul s-a schimbat foarte mult din cauza încălzirii globale. Şi până acum am observat că gheţarul se retrage, dar acum am făcut mici excursii de aclimatizare în jurul Chamonix şi la Mer de Glace sunt plăcuţe unde a fost gheţarul în 1850, unde a fost în 1990, unde a fost acum trei, patru, cinci ani şi aşa mai departe şi sunt diferenţe foarte mari”, a mai spus acesta.

Tulit Zsombor este unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti din ţară, el înscriindu-şi în palmares, de-a lungul timpului, cele mai înalte vârfuri de pe cinci continente, respectiv Elbrus (Europa), McKinley (America de Nord), Kilimanjaro (Africa), Aconcagua (America de Sud) şi Mount Vinson (Antarctica). Acesta a declarat că are de gând ca în următorii ani să cucerească Carsensz Pyramid din Australia şi Everestul din Asia, adică să-şi „adjudece” cele mai înalte piscuri de pe fiecare continent.

„Vreau să continui proiectul Seven Summits, mai am două vârfuri de cucerit, cândva va trebui să îl termin, dar deocamdată nu-l consider o prioritate”, a conchis acesta.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.