Preţuri duble faţă de alte pieţe
Producătorii autohtoni sunt nemulțumiți de prețurile practicate la legume şi fructe de vânzătorii veniţi din alte zone
Prețurile mari din Piața Centrală din Sfântu Gheorghe au ajuns subiect de dispută pe rețelele de socializare, iar cei mai mulți oameni se plâng că deși avem salarii mici, plătim mult mai mult pe unele produse care, în mod normal, ar trebui să fie mai ieftine, pentru că sunt specifice locului. Pornind de aici, se pare că piețarii se plâng de o așa-zisă „mafie a piețelor”, de intermediarii care cumpără ieftin de la producător, vând scump la tarabă și „strică piața”, forțându-i pe adevărații producători să crească și ei prețurile. Cu toate acestea, producătorii nu au depus plângeri scrise la Tega, nemulțumirile rămânând la nivel de discuții, în vreme ce cumpărătorii sunt de acord că Piața Centrală este una scumpă – iar principalul argument este acela că e chiar mai scumpă decât restul piețelor din oraș, unde produsele de sezon precum roşiile, cireșele, pepenii sau varza se găsesc la prețuri mai mici.
Piața e liberă, fiecare cere și dă cât dorește
Directorul Tega SA, societatea care se ocupă și de administrarea piețelor din oraș, Tóth Birtan Csaba, a declarat că a auzit despre aceste discuții printre piețari, însă spune că nici societatea, nici Consiliul Local și nimeni altcineva nu poate interveni în prețurile pieței, care se stabilesc pe principiul cererii și al ofertei.
„Nu există prețuri stabilite pentru produsele din piață, așa că nu putem interveni în niciun fel. Singurii care pot ajusta cumva prețurile sunt cumpărătorii, care decid de la cine cumpără sau dacă cumpără sau nu. Consiliul Local Sfântu Gheorghe are o hotărâre prin care ajută producătorii din zona Sfântu Gheorghe prin reduceri de 50% la tarifele meselor din Piață, în vreme ce producătorii din județ au reduceri de 25% la aceste tarife. Cine are cunoștințe despre producători care trec ilegal și alte produse cumpărate de altundeva în cerificatele lor, să se plângă oficial, pentru că noi nu ne putem îndoi doar așa, pe vorbe, de cei care eliberează certificatele de producător”, a spus Tóth Birtan Csaba.
Romii, „producători” de gălbiori
Directorul Tega a amintit de faptul că pentru a veni în ajutorul unora, cum ar fi romii care comercializează sezonier bureți, gălbiori de exemplu, s-au făcut inclusiv discriminări pozitive, în sensul că li s-au eliberat certificate de producători pentru a-și putea vinde marfa, deși toată lumea știe că respectivii gălbiori nu cresc în grădinile lor ci sunt culeși din pădure. Întrebat despre faptul că la numai 30 de kilometri depărtare, în Brașov, piața este mult mai ieftină decât la noi, Tóth a spus că acest lucru se întâmplă pentru că acolo comercianții sunt mai mulți, populația la fel, astfel că se poate umbla la prețuri, fără să iasă nimeni în pierdere.
„Noi nu avem un șurub secret prin care manevrăm prețurile – dacă piața merge și marfa se cumpără, înseamnă că e în regulă. Dar aș mai spune ceva: piața este pentru a negocia. Adică dacă producătorul dă kilogramul de cartofi cu 2 lei, cumpărătorul poate negocia un preț mai bun pentru el și nu e nimeni de vină dacă n-o face”, a punctat Toth.
Nemulțumiții nu fac nimic concret
În piață însă, producătorii recunosc faptul că sunt nemulțumiți, deoarece, spun ei, există comercianți din Sud care vin și vând scump produse precum cartofii, morcovii sau varza. Producătorii mici covăsneni spun că ei ar vinde cartofii mai ieftin cu câțiva bani buni, dar nu pot să-și permită să lase din preț pentru că se tem de ce s-ar putea întâmpla. Oamenii recunosc însă că nu s-au plâns nicăieri oficial și nici nu vor să ne dea nume sau detalii despre ei sau cei care le strică piața, deoarece vor să poată vinde în continuare aici. Spun însă că nu li se pare corect ca sudiștii să cumpere morcovul la preț de nimic și să-l vândă la noi cu aproape 3 lei kilogramul, forțând la fel și producătorii covăsneni, care riscă să rămână cu marfa, pentru că are de unde alege cumpărătorul. În ceea ce privește prețurile mari din Piața Centrală, există diferențe vizibile între acestea și cele din alte piețe; în vreme ce în Piața Centrală vinetele se vând cu 5 lei şi roşiile cu 3,5 lei pe kilogram, există piețe de cartier unde se vând cu 3,5 sau 4 lei vinetele şi cu 2,5 – 3 lei roşiile, cireșele scad de la 10 lei kilogramul în Piața Centrală la 7-8 lei în alte piețe, iar pepenele de la 3 lei kologramul la 2-2,5 lei în restul piețelor.
La Brașov totul e la jumătate de preț
Clientul din Sfântu Gheorghe poate ieși mai ieftin dacă își face cumpărăturile la Brașov. La piața din apropierea Gării prețurile sunt la jumătate față de Sfântu Gheorghe la aproape toate produsele. Un kg de roșii costă 1,5-2 lei, dar găsești și cu 1 leu, ardeii sunt la 2 lei, ceapa costă 1 leu legătura, cartofii 1,5 lei, varza 1 leu, vișinele și cireșele sunt la 4,5-5 lei. În plus, oamenii au și de unde alege, pentru că aici numărul comercianților este mult mai mare decât în Sfântu Gheorghe.
Merită dacă iei cantități mai mari
Având în vedere diferența de prețuri, sunt mulți care se duc să își facă cumpărăturile la Brașov, mai ales dacă vor să cumpere cantități mai mari. O femeie ne-a declarat că de regulă cumpără legume și fructe din Piața Centrală din Sfântu Gheorghe, dar dacă vrea să pună murături, compot sau gemuri, cumpără de la Brașov. „Am calculat că ne ies lejer banii de benzină, mai ales dacă mai cumpăr și pentru rude sau vecini. Este mult mai rentabil, de obicei toamna merg chiar la depozit să cumpăr una alta, pentru că acolo este și mai ieftin. Dar și piața de lângă Gara CFR îmi place pentru că e plină de producători, ai de unde alege și cumperi marfă bună” – spune femeia.