Prețul pășunatului în Vâlcele: AUR cere preț minim, PNL acuză interese ascunse
Cu doar câteva zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, ce va avea loc pe 18 mai, o controversă locală, despre care am scris recent, în ceea ce privește stabilirea prețului pentru pășunatul pe terenurile din comuna Vâlcele, a generat reacții din partea filialelor județene ale partidelor AUR și PNL.
Poziția AUR Covasna: „cerem menținerea celui mai mic tarif legal pentru pășunat”
Într-un mesaj transmis public pe 10 mai, pe pagina de Facebook a organizației județene AUR Covasna, partidul susține menținerea prețului actual de 93 lei/hectar pentru pășunatul pe terenurile comunale.
„AUR Covasna susține micii fermieri din comuna Vâlcele și din tot județul Covasna. În acest context, cerem menținerea celui mai mic tarif legal pentru pășunat, pentru a nu împovăra inutil activitatea agricolă locală.
Prin vocea viceprimarului nostru din comuna Vâlcele, Sorin Gheorghe Ardelean, și a consilierilor locali, susținem păstrarea tarifului actual până la finalizarea amenajamentului pastoral sau efectuarea unor măsurători corecte de către Direcția Agricolă”, se arată în mesajul postat.
Partidul susține că măsura urmărește sprijinirea directă a micilor fermieri.
„Indiferent de ce spun ceilalți actori politici, AUR va susține întotdeauna măsuri în interesul comunității, pentru dezvoltarea și ajutorarea cetățenilor!”, se mai arată în postare.
PNL Covasna acuză interese personale în stabilirea tarifelor de pășunat
În replică, PNL Covasna, prin vocea președintelui organizației județene, Olimpiu Floroian, a transmis un punct de vedere în care acuză consilierii AUR că „au pactizat cu cei ai PSD pentru a aproba cel mai mic și mai nejustificat preț per hectar, nu pentru că aceștia își doresc dezvoltarea zonei prin ajutorul fermierilor, ci pentru sărăcirea bugetului primăriei, urmărindu-se de fapt doar interesele personale ale unor consilieri”, se arată în comunicat.
Potrivit PNL Covasna, în cadrul ședinței Consiliului Local Vâlcele, din 25 martie, au existat controverse legate de participarea și votul unui consilier AUR implicat direct în activitatea agricolă.
„În fapt, în ședința din data de 25.03.2025, când a fost votat prețul de 150 lei/ha, a fost prezent, a participat activ, a luat cuvântul și a votat și un consilier AUR care este fermier și direct interesat de aceasta hotărâre de Consiliu Local, chiar dacă anunțase la începutul ședinței că nu participă la deliberare și la vot, fapt ce la dus clar la o situație de incompatibilitate. Pentru că Prefectura Covasna a cerut primăriei clarificări în legătură cu stabilirea prețului, consilierii au ajuns la concluzia că pot face mai mult, adică un preț și mai mic, de doar 93 de lei/ha, propunerea venind de la viceprimarul AUR, fidel executant al ordinelor consilierului fermier de la același partid”, a mai transmis Olimpiu Floroian.
PNL Covasna consideră că disputa din Consiliul Local Vâlcele nu este doar o simplă dezbatere internă, ci o problemă legată de gestionarea fondurilor publice.
„Pe scurt, cei interesați de aceste terenuri pentru pășunat (inclusiv consilierul AUR), vor să plătească o sumă cât se poate de mică către primărie, dar să primească o subvenție cât se poate de mare de la stat, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Care este subvenția? Păi e vorba de aprox. 95 de EUR/ha, la care se adaugă aprox. 94 eur/ha pentru localitățile din zona montană (în care se încadrează și localitatea Vâlcele) și plus încă 50 EUR/ha, dacă fermierul deține mai puțin de 50 de ha. În total, pentru cele aprox. 770 ha de pășune ale localității, vorbim de fapt de o subvenție de la stat de peste 180.000 EUR (900.000 lei) și o plată către bugetul local de doar aprox. 14.000 EUR (70.000 lei)”.
Discuțiile în ceea ce privește tariful de pășunat din comuna Vâlcele au escaladat în urma ședinței de consiliu local din 25 aprilie, când primarul Mihaly Dima a propus un tarif de 350 lei/hectar, ca reacție la solicitarea prefecturii de a respecta prevederile legale în vigoare. Anterior, în luna martie, consilierii locali au aprobat un tarif de 150 lei/hectar, prin Hotărârea nr. 16/2025, însă acest act a fost respins de prefectură pe motiv că nu era fundamentat corect. În urma ședinței tensionate din aprilie, consilierii au decis să revină la vechiul tarif, de 93 lei/hectar și au adoptat o nouă hotărâre (nr. 22/2025), care urmează acum să fie analizată din nou de Instituția Prefectului. În funcție de concluziile verificării, consiliul local ar putea fi nevoit să revină asupra deciziei.