Preşedintele Ungariei şi reprezentanţi ai Guvernului de la Budapesta, prezenţi la adunarea itinerantă a Asociaţiei Silvice Maghiare
Preşedintele Ungariei, dr. Áder János, precum şi mai mulţi oficiali ai Guvernului de la Budapesta, au participat joi la festivităţile organizate în comuna covăsneană Valea Crişului de către Asociaţia Silvică Maghiară, cu prilejul aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea organizaţiei.
„Membru de seamă al unei generaţii de seamă“
În cadrul şedinţei solemne, la care au fost prezente peste o mie de persoane, majoritatea silvicultori din Ungaria, dar şi invitaţi din România, Austria şi Croaţia, a fost evidenţiată contribuţia importantă pe care dr. Bedő Albert, născut în anul 1839 în comuna Valea Crişului, a avut-o la fondarea asociaţiei şi la crearea silviculturii moderne.
În discursul său, preşedintele Ungariei a amintit, printre altele, că Bedo Albert a fost „un membru de seamă al unei generaţii de seamă“, care în urmă cu 150 de ani a avertizat că exploatarea excesivă a pădurilor va duce la schimbări climatice majore şi a pledat pentru protejarea acestora.
Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, invitat la acest eveniment, a menţionat că această şedinţă itinerantă a Asociaţiei Silvice Maghiare se înscrie în specificul 'politicii naţionale' a Guvernului Ungariei, care încurajează şi sprijină legăturile dintre maghiarii din Bazinul Carpatic în toate domeniile de activitate.
„Nu trebuie să lăsăm graniţele să ne stea în cale (...), scopul este ca naţiunea noastră să rămână întreagă, unită“, a spus Semjen Zsolt, potrivit traducerii oficiale, citate de Agerpres.
Primarul comunei Valea Crişului, Kisgyorgy Sandor, a declarat că adunările Asociaţiei Silvice din Ungaria, care numără peste 3.500 de membri şi este una dintre cele mai vechi ONG-uri din ţara vecină, sunt organizate în fiecare an în altă loc, iar ideea de a găzdui acest eveniment în locul de baştină al lui Bedő Albert s-a conturat în urmă cu trei ani.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat, la rândul său, că intenţionează să sprijine construirea unei case memoriale dedicate dr. Bedő Albert.
Festivităţile, organizate în sala de sport din localitatea Valea Crişului, au început cu imnul asociaţiei silvicultorilor şi o defilare cu steagurile acesteia, urmate de intonarea imnului Ungariei şi al României şi s-au încheiat cu intonarea imnului secuiesc, după ceremonia de înmânare a distincţiilor jubiliare, potrivit Agerpres.
Rugăciunea Pădurii
Participanții la eveniment s-au deplasat apoi în piața centrală a satului Calnic, unde au depus coroane de flori la monumentul lui Bedő Albert. Apoi, alaiul, în frunte cu silvicultorii ținând steagurile asociației și un soi de toacă de lemn, au urcat până în cimitirul localității. Adunarea s-a strâns în jurul un stejar multisecular, sub care preotul unitarian al satului, Szabó Adél Júlia, episcopul unitarian al Ardealului, Bálint-Benczédi Ferenc și președintele Asociației Silvice din Ungaria, Zambó Péter, au evocat personalitatea lui Bedő Albert. Episcopul unitarian a profitat de ocazie pentru a vorbi despre legătura care trebuie să existe între om și pădure, dând, drept pildă, Rugăciunea Pădurii: „Călătorule care treci pe lângă mine, nu-ți ridica mâna asupra mea. Eu sunt focul în nopțile reci de iarnă. Eu sunt acoperișul prispei tale în a cărei umbră evadezi din fața soarelui, iar fructele mele îți sting setea. Eu sunt grinda care îți ține casa și sunt masa ta. Eu sunt patul în care te culci. Eu sunt scândura din care-ți construiești barca. Eu sunt ușa casei tale. Eu sunt leagănul tău și sicriul tău (...)“. În discursul său, Zambó Péter a amintit și rolul lui Bedő Albert în fondarea colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe. În acest sens, în cursul zilei de vineri, 24 iunie, pe clădirea colegiului va fi dezvelită o plăcuţă trilingvă. A urmat o evocare a membrilor Asociației Silvice care au decedat de la ultima întâlnire a acesteia, din 2015. Fiecare nume al unui fost membru a fost însoțit de o scurtă lovitură cu un ciocan de lemn în toaca asociației. Apoi cei prezenți în cimitir au dezvelit o placă memorială în cinstea lui Bedő, în maghiară, cu câte un rezumat în română și engleză. Ceremonia a fost încheiată cu depunerea de coroane de flori la mormântul lui Bedő Albert.
La eveniment au fost prezenţi, printre alţii, ministrul Dezvoltării Rurale din Ungaria, dr. Fazekas Sándor, consulul Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, potrivit Agepres.