ACTUALITATE 15 iulie 2012

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Herman Rosner a fost demis

de Székely Emőke | 163 vizualizări

În urma unei ședințe pline de controverse şi după 20 de ani de preşedinţie, şeful CCI Covasna a fost înlocuit de Debreczeni László.

După 20 de ani de președinție a Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Herman Rosner și-a pierdut postul în urma ședinței de vineri a membrilor CCI. Încă de la început s-au format două tabere, una pro- și una contra Rosner, iar disputele verbale s-au ținut lanț toată ziua.

Schimbări (teoretice) din patru în patru ani

CCI își reînnoiește conducerea din patru în patru ani. Până acum de fiecare dată câștigase Herman Rosner, neavând contracandidați. De această dată însă lucrurile au stat altfel, întrucât deputatul UDMR Édler András și-ar fi dorit să candideze pentru acest post. Susținut de un număr mare de oameni de afaceri, la prima vedere părea că Édler va fi noul președinte. Surpriză însă, Rosner i-a adus la cunoștință și lui și celorlalți că firmele care sunt membre ale CCI de după 21 martie anul curent, nu au drept de vot, întrucât nu au trecut prin toate procedurile de validare, deci nu sunt membre cu drepturi depline. „Pentru ca cineva să devină membru CCI, depune o cerere de aderare, plătește taxa, după care se întrunește Colegiul de Conducere pentru a valida firma respectivă. Ultima ședință de validare a avut loc pe data de 22 martie, așadar firmele care s-au înscris după această dată, nu pot vota pentru că nu sunt deocamdată membri cu drepturi depline” – le-a explicat Herman Rosner celor prezenți.

Édler a ripostat

La auzul veștii, Édler András nu a ezitat să critice spusele președintelui Rosner, spunând că în statutul CCI nu există o astfel de prevedere. „Dacă firma mea a fost înființată în luna mai, cum ar fi posibil să fi fost înscrisă în CCI în martie? Nu cred că este corect ceea ce se întâmplă, mai ales că în statutul CCI nu scrie nicăieri că cei care sunt înscriși în Cameră, dar nu au trecut de această fază a validării de către Colegiul de Conducere” – a declarat Édler. Întrebat de ce dorește să candideze la funcția de președinte a CCI, acesta a spus că la CCI este nevoie de o schimbare pentru că în anii ce au trecut, CCI nu a oferit nimic firmelor în schimbul taxei plătite, iar interesele oamenilor de afaceri din județ nu sunt reprezentate și ocrotite de către CCI.

Ședință cu certuri

Răbdarea membrilor CCI a fost pusă la grea încercare. Ședința a fost convocată pentru data de 5 iulie, dar pentru că atunci au fost foarte puțini membri prezenți, ședința a fost amânată pentru data de 13 iulie. Așadar vineri, membrii s-au adunat la sediul CCI la ora 12, ora anunțată. După câteva discuții s-a decis ca oamenii de afaceri să se mute la Restaurantul Park, din pricina lipsei de spațiu de la CCI. Mutați la Park, ședința a reînceput la ora 14 și a ținut undeva până la ora 20. Ce s-a întâmplat în șase ore de ședință? Nu atât de multe pe câte se puteau realiza în acest timp. Cu Herman Rosner de o parte și simpatizanții lui Édler de cealaltă, membrii celor două tabere s-au „atacat” unii de alții. Un personaj deloc de neglijat în toată ecuația de vineri a fost preşedintele UDMR Covasna, Tamás Sándor, prezent la ședința CCI în calitate de delegat al SC Drumuri și Poduri SA. Invocând procedura, Tamás a întrerupt mersul şedinţei de mai multe ori, şi nu a ezitat să îl atace chiar pe Rosner, spunând că acesta încearcă să tragă de timp. Herman Rosner a spus în mai multe rânduri că el doar respectă procedura şi a cerut timp suficient pentru a-şi prezenta diferitele rapoarte.

Unii nu au rezistat

Unii membri CCI au stat cât au stat, dar mulți dintre ei au ajuns la capătul răbdărilor și au plecat acasă. La ieșire unii dintre ei ne-au spus că s-au plictisit, alții că au treabă, dar au fost și persoane care au fost de părere că alegerea președintelui CCI a intrat în sfera politicului, iar ei nu au dorit să facă parte din aceste dispute. Alții mai ieșeau din când în când pe terasa restaurantului, dar și aici cel mai des s-a auzit sintagma: „când se termină oare?”

Verdictul final: surpriză

După ce și-au dat seama că nu au ce face, susținătorii lui Édler András s-au gândit la o altă strategie. Neavând ce face în privința dreptului la vot al firmelor nou aderate la CCI, grupul „anti Rosner” l-a desemnat pe Debreczeni László pentru funcția de președinte al CCI. Acesta a fost ales cu 99 de voturi pentru, pe când vechiul președinte, Herman Rosner, a primit 79 dintre voturi. Așadar după o ședință extrem de lungă CCI s-a ales cu un nou președinte. Am auzit însă discuții neoficiale potrivit cărora tot Édler András va fi președinte al CCI, votarea lui Debreczeni fiind doar o strategie pentru a avea puterea de partea acestui grup. Ce se va întâmpla în continuare, rămâne de văzut.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.