Preotul din Vâlcele propune canonizarea medicului Pesamosca
Părintele Vasile Antonie Tămaș din Vâlcele a propus recent canonizarea doctorului Alexandru Pesamosca, zis și Îngerul Copiilor. Părintele spune că ideea i-a venit de la Dumnezeu și că e nevoie de implicarea a numeroși români pentru ca doctorul Pesamosca, care a efectuat peste 40.000 de operaţii și a salvat de la moarte nenumărați copii, să fie trecut în rândul sfinților.
„A fost o inspirație divină, eu nu-mi însușesc absolut nimic, meritul e de sus, al lui Hristos. Dumnezeu mi-a dat gândul bun, într-o seară de noiembrie, și gândul acesta a fost în continuare propovăduit virtual”, spune tânărul preot. Deși are prieteni, unii dintre ei mari muzicieni, care au fost salvați în copilărie de mâinile binecuvântate ale medicului, gândul despre Alexandru Pesamosca i-a venit părintelui în acea seară fără să fi vorbit cu cineva pe această temă sau să fi văzut vreo fotografie a „Îngerului Copiilor”.
„Eu, nevrednicul părinte Vasile Antonie, propun canonizarea blândului doctor fără de arginți, Alexandru Pesamosca – îngerul copiilor”, scria pe 23 noiembrie părintele pe pagina sa de Facebook, povestind că medicul a făcut 45.000 de operații și a salvat de la infirmitate pe viață sau chiar de la moarte mii de copii, dintre care unii fuseseră declarați inoperabili de către alți medici. Mesajul preotului covăsnean a fost distribuit de peste 2.200 de ori.
„Pentru mine a fost o idee, un gând, care a fost preluat în țară, eu nu am putere de a mărşălui pentru canonizare. Eu am să mă implic în măsura în care pot. O implicare națională pentru canonizarea lui Alexandru Pesamosca ar fi binemeritată”, subliniază părintele. „Pentru realizarea acestui lucru este nevoie de implicarea unei forțe majore, constituită din oameni care să fie apți nu numai pe net, la vorbe aprobatoare, ci și fizic. Trebuie să umbli, trebuie să iei „n”-șpe mii de interviuri cu oamenii vindecați de el, să vorbești cu colegii, minuni palpabile, poze”, își continuă părintele pledoaria.
După ce îl întrebăm dacă trebuie și alt fel de minuni, pentru ca un om să fie canonizat, decât vindecarea după o operație, răspunsul părintelui Vasile Antonie e ferm: „Tâlharul de pe cruce a omorât toată viața lui și i-a fost de ajuns o singură frază, iar Iisus a deschis raiul cu el. Omul ăsta a salvat zeci de mii de copii și din cei inoperabili. Suntem banali, mă refer nu la întrebarea pe care am primit-o, suntem banali noi ca popor dacă căutăm în continuarea minuni ale morților fără să ne raportăm la ce au reprezentat ei în timpul vieții. Aia e minunea. Poți să mergi la el la mormânt, să pui mâna pe crucea mormântului, n-o să-ți facă niciodată piciorul la loc, dar o să-ți dea gând bun să mergi la un coleg de-al lui să te vindece”, completează părintele Antonie.
Născut la Constanța pe 14 martie 1930, într-o familie de origine italiană, Alexandru Pesamosca a absolvit Facultatea de Medicină Generală la București în anul 1954. Între 1957 și 1984 a fost chirurg pediatru la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” și șef de clinică în mare parte din acest interval, pentru ca din 1984 să lucreze la Spitalul Budimex (în prezent Marie S. Curie). În incinta aceluiași spital a ajuns să locuiască după 1999, când a rămas văduv, într-o cămăruță din care era să fie evacuat dacă nu intervenea presa. Alexandru Pesamosca a murit în 11 septembrie 2011, la 81 de ani. Tata Pesi, cum era poreclit, a operat, timp de 60 de ani, între 40.000 și, după propriile estimări, 50.000 de copii, unele operații fiind premiere mondiale.