ACTUALITATE 24 aprilie 2016

Premiile comunității românești din Sfântu Gheorghe

de Sever Ioan Miu | 1236 vizualizări

Șapte personalități românești covăsnene au primit sâmbătă Diploma de cetățean de onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe, conferită de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM). Ceremonia a avut loc cu ocazia sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și s-a desfășurat la Biserica „Sfântul Gheorghe” din deal, după liturghia oficiată de Prea Sfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.

Cetăţenii de onoare distinși de Forum sunt Vasile Stancu, profesor de istorie, inspector şcolar, colaborator al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, autor de publicaţii, studii şi articole de istorie; Mariana Sanda Opra, medic primar, fost șef secţie Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Judeţean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe; Brânduşe Roman, profesor de istorie, fost director al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”; Elena Ciobanu, magistrat, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Covasna, vicepreşedinte al Fundaţiei Mihai Viteazul; Elena Boriceanu, profesor învățământ primar, inspector şcolar; Alexandru Popovici, profesor de muzică, dirijor, compozitor de muzică corală şi folk; Maria Momoiu, inginer industrie alimentară. Consilierul local Rodica Pârvan, preotul Sebastian Pârvu și membrul în conducerea FCRCHM Ioan Lăcătușu i-au elogiat pe laureați, după care PS Andrei a înmânat diplomele.

„Bucuria e mare, totuși sunt 44 de ani de muncă, dintre care, așa cum s-a spus, 41 în învățământ, 40 în județul Covasna”, ne-a declarat profesorul de muzică Alexandru Popovici. „Consider că am primit o recunoaștere a muncii mele. Mă bucur că am reușit să ajut comunitatea și sper să reușesc și mai departe”, ne-a mărturisit profesoara Elena Boriceanu. „Îmi doresc sănătate, să ajut în continuare lumea. Asta a fost viața mea, am zis despre curriculum vitae că e foarte scurt. Am lucrat la reanimare, am fost șef de secție, am ieșit la pensie. Lucrez în continuare, mai merg și la Brașov, fac gărzi”, a precizat medicul primar Mariana Opra.

Mulți laureați au mărturisit că au avut emoții puternice. „Chiar spuneam prietenilor, familiei, că am avut emoții mai mari decât într-o sală de ședință arhiplină, la un proces”, ne-a declarat magistratul Elena Ciobanu. „Emoțiile au fost mai mari prin faptul că s-a petrecut în biserică, după sfânta liturghie și în perioada aceasta de post, de pioșenie”, ne-a zis profesoara de istorie Brândușe Roman.

După premiere, PS Andrei a vizitat, alături de laureați, muzeul Primei Școli Românești din Sfântu Gheorghe. La finalul vizitei, profesorul de istorie Vasile Stancu a glumit despre proporția de femei și bărbați între laureați: „Observați că fetele sunt mai vrednice decât băieții. Data viitoare ne străduim mai mult, să fim cinci la cinci, nu cinci la doi”. FCRCHM oferă Diploma de cetăţean de onoare al comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe cu ocazia sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe în fiecare an, începând cu 2003.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.