ACTUALITATE 26 ianuarie 2014

Premieră medicală pentru Covasna: Viaţă socială normală pentru tinerii care fac hemodializă

de Monica Vrânceanu | 266 vizualizări

Chirurgul vascular Balázsi Levente Sándor a realizat în premieră o operație de inserare laparoscopică de cateter

Singurul chirurg vascular din județul Covasna, medicul primar în chirurgie Balázsi Levente Sándor, a reușit recent o nouă premieră pentru medicina din județ: operație de inserare laparoscopică de cateter de dializă peritoneală, aceasta fiind realizată la Spitalul Județean de Urgențe Sfântu Gheorghe. Astfel, o pacientă de numai 24 de ani va reuși de acum încolo să ducă o viață socială normală, după ce până nu demult hemodializa o obliga săptămânal, de două-trei ori, să fie dependentă de aparatele unui centru de dializă.

„Vorbim despre o pacientă cu patologie de insuficiență renală. Practic, dializa peritoneală are indicații la pacienții tineri, care au diureza păstrată, fiind afectată funcția renală. Față de hemodializa clasică întâlnită cel mai des, această situație are avantajul că după operație, pacientul își poate face tratamentul de dializă acasă, oricând doreşte – sigur, cu o instruire prealabilă. Prin urmare, pacientul se reinserează social, putând avea o viață socială normală”, a explicat chirurgul.

Potrivit acestuia, tânăra operată era obligată până acum la hemodializă, ceea ce în mod evident o lega de programul și aparatura centrului de dializă. Operația va reuși, practic, să schimbe viața pacientei. Iar de astfel de operații vor mai putea beneficia și alții, chirurgul Balázsi fiind dispus să ajute în acest sens pe oricine se potrivește.

„Laparoscopul există, iar cateterul este furnizat, de obicei, de centrele de dializă – dar chiar și așa nu este scump, în vreme ce operația în sine este suportată ca și costuri de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Operația în sine nu e grea, mai laborioasă e inserarea cateterului, iar după ce m-am documentat temeinic și am văzut că avem tot ce ne trebuie, am zis că merită să facem și asta. E o procedură de viitor, prin care, practic, toți pacienții tineri care fac dializă își pot schimba viața, o pot îmbunătăți”, a explicat medicul chirurg.

Inserarea laparoscopică de cateter de dializă peritoneală realizată la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe este o premieră nu doar pentru medicina din județul nostru, ci și pentru cea din județele limitrofe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ARTUR, 27 ianuarie 2014
FELICITARI DOMNULUI DOCTOR Balázsi Levente Sándor !!! EU PERSONAL MA BUCUR CA AVEM UN SPECIALIST IN CORPUL MEDICILOR DIN SPITALUL JUDETEAN SI II DORESC SA RAMANA ACELASI OM SI PESTE CATIVA ANI !!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.