ACTUALITATE 13 decembrie 2022

Pregătiți de o pană majoră de curent? Spitalele din județ au în total 12 generatoare

de Iulia Drăghici - Taraș | 553 vizualizări

Cele patru unități medicale din județul Covasna au raportat că au, în total, 12 generatoare funcționale, care pot fi utilizate în cazul unei pene de electricitate majore, potrivit datelor furnizate ziarului Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro de Prefectura Covasna. 

Dintre acestea, câte unul au Spitalele Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” (capacitate 450 kVA) și din Baraolt (44 kW), două sunt la Spitalul Municipal din Târgu Secuiesc (de 278 de kW și 109 kW), iar opt sunt la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” din orașul Covasna. Dintre acestea, trei sunt de câte 6 kW, două de 2,2 kW și câte unul de 2,3, 10 și 30 de kW. 

Un aspect important este că, pentru ca acestea să funcționeze, trebuie să existe combustibil. 

Prefectul Ráduly István spune că județul Covasna va mai putea beneficia, în caz de nevoie, de un generator tip TIR, aflat în administrarea ISU Covasna, respectiv că fiecare Unitate Administrativ Teritorială deține generatoare electrice. 

În caz de nevoie vom interveni. Putem să dirijăm acest generator mobil pe patru roți de la ISU acolo unde trebuie. O informație utilă este că avem o evidență foarte clară a tuturor generatoarelor existente la nivelul UAT-urilor și Persoanelor Fizice Autorizate (PFA) și persoanelor juridice din județ. Ce pot să spun clar și responsabil este că, pe lângă generatoarele de la spitale, dacă e nevoie, atunci eu, ca președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, pot să dispun alocarea generatoarelor din teritoriu”, a spus prefectul Ráduly István. 

Situația privind pregătirea spitalelor în caz de pană majoră de curent face parte dintr-un raport al Prefecturii Covasna, înaintat Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna, ca urmare a unei solicitări efectuate la finele lunii noiembrie de către șeful DSU, Raed Arafat. 

Noi am trimis o adresă către prefecţi, astfel încât în cadrul Comitetelor pentru Situaţii de Urgenţă din fiecare judeţ, împreună cu ISU, să aibă o discuţie pentru pregătirea pe această temă, şi aici nu vor studia numai partea spitalelor, spitalele ne interesează în primul rând, pentru că acolo impactul, dacă spitalul nu e pregătit, dacă generatorul nu merge, impactul este imediat pe pacienţii din spital. Dar sunt şi alte instituţii care pot să se uite la instituţii esenţiale, şi astea pot fi cele care asigură servicii care sunt necesare populaţiei şi care nu pot fi întrerupte. Alte instituţii sau entităţi la care ne uităm sunt benzinăriile. Dacă rămâi fără curent o perioadă îndelungată, nu poţi alimenta maşinile, dacă nu poţi alimenta maşinile, nici maşinile de ambulanţă, nici pompierii nu pot să alimenteze. Toate aceste aspecte vrem să le verificăm şi să vedem ce este de făcut, dacă nu sunt pregătite. În cursul lunii decembrie ne vor răspunde prefecturile”, a spus Raed Arafat la Digi24, citat de News.ro.

Măsura este una proactivă. 

Trebuie să fim pregătiţi, indiferent că avem sau nu război lângă noi, pentru că un motiv de întrerupere a curentului, nu neapărat pe o ţară întreagă, dar pe unele zone, pe o durată mai îndelungată, îl reprezintă furtunile şi condiţiile meteo extreme. Am trecut prin această situaţie la sfârşitul lui 2017, începutul lui 2018, în vestul ţării şi în sudul ţării şi a trebuit să asigurăm generatoare pe o durată mai lungă, pe câteva zile, până s-a reuşit repararea sistemului de transport şi ajungerea curentului către cetăţeni”, a spus Arafat, potrivit sursei citate. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.