ACTUALITATE 7 iunie 2010

Pregătiri pentru Ziua de Curăţenie Naţională

de Covasna Media | 758 vizualizări
„Let’s do it, Romania!” mai caută voluntari în Covasna. Ţinta – o mie de persoane dispuse ca pe 25 septembrie să pună umărul la treabă și să cureţe judeţul de gunoaie În data de 25 septembrie, peste 200.000 de voluntari din întreaga ţară sunt așteptaţi să cureţe ţara de deșeuri. Proiectul este unul amplu și a fos numit „Let’s do it, Romania!“, urmând a fi derulat în fiecare judeţ, prin intermediul voluntarilor. Iniţiativa a fost lansată și prezentată sâmbătă în judeţul Covasna, în Amfiteatrul Colegiului Naţional Mihai Viteazul (CNMV), iar odată cu săptămâna aceasta organizatorii vor

„Let’s do it, Romania!” mai caută voluntari în Covasna. Ţinta – o mie de persoane dispuse ca pe 25 septembrie să pună umărul la treabă și să cureţe judeţul de gunoaie

În data de 25 septembrie, peste 200.000 de voluntari din întreaga ţară sunt așteptaţi să cureţe ţara de deșeuri. Proiectul este unul amplu și a fos numit „Let’s do it, Romania!“, urmând a fi derulat în fiecare judeţ, prin intermediul voluntarilor.

Iniţiativa a fost lansată și prezentată sâmbătă în judeţul Covasna, în Amfiteatrul Colegiului Naţional Mihai Viteazul (CNMV), iar odată cu săptămâna aceasta organizatorii vor începe racolarea cât mai multor voluntari care să se implice în curăţirea zonelor din jurul orașelor și satelor. Practic, fiecare zonă va fi cartografiată, pentru a se depista mormanele de gunoi care vor fi culese în data de 25 septembrie.

„Mesajul nostru este unitar – vrem să strângem toate gunoaiele din România pe 25 septembrie și să strângem cât mai mulţi voluntari care să ne ajute în acest demers al nostru”, a spus Valentin Tihan, unul dintre organizatori.

Practic, sâmbătă tinerii participanţi au făcut cunoștinţă cu sarcinile care le revin în următoarea perioadă, au discutat pașii pe care trebuie să îi urmeze legat de proiect, și despre cum să atragă un număr cât mai mare de voluntari.

Ţintă – o mie de voluntari

În Covasna echipa de tineri implicată în organizare și-a propus să adune o mie de voluntari care să cureţe cele 12 trasee identificate până acum, spune unul dintre reprezentanţii echipei, Emil Pantelimon. Câteva zeci de tineri s-au înscris deja în proiect și urmează și alţii. Acţiunea care va fi derulată în următoarea perioadă se referă la cartarea mormanelor, fapt care presupune determinarea poziţiei (folosind un dispozitiv GPS – programul se poate descărca de pe site-ul acţiunii), compoziţiei şi dimensiunii mormanelor de deșeuri din arealele naturale, informaţiile fiind ulterior încărcate într-un soft special.

„(...) Ceea ce vrem să facem de acum încolo este să strângem cât mai mulţi voluntari și să începem cartarea, adică însemnarea pe hartă a tuturor mormanelor de gunoi din zona judeţului Covasna (...)”, a spus coordonatorul cartării de la noi din judeţ, Alexandra Bîrzan.

Un mediu mai curat, o viaţă mai bună

În ceea ce îi privește pe tineri, ei s-au arătat foarte deschiși și dornici să se implice în această acţiune.

„Este foarte importantă această acţiune, deoarece vrem un mediu mai curat, vrem o viaţă mai bună, vrem sănătate pentru noi și copiii noștri, și în principiu ne ajută să avem pistă de lansare în viaţă și pentru tot viitorul nostru”, spune Alina State, voluntar.

„Let’s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare socială organizat până în prezent în ţara noastră, care îşi propune curăţarea mormanelor de gunoi generate de oameni în arealele naturale ale ţării, într-o singură zi.

Ziua de Curăţenie Naţională este 25 septembrie, dată la care toţi oamenii sunt aşteptaţi să se implice.

În acest moment, România este ţara cea mai mare care realizează acest proiect. Proiectul a fost implementat cu succes în Estonia (2008), Letonia şi Lituania (2009), Portugalia (martie 2010) şi Slovenia (aprilie 2010).

O hartă a deşeurilor

Două dintre obiectivele principale sunt curăţarea teritoriului României de deşeurile aruncate necorespunzător în ecosistemele naturale şi prevenirea reapariţiei acestora, lucrări care au fost solicitate României şi de Uniunea Europeană, prin intermediul Comisiei Europene.

Rezultatul final al acestei acţiuni este realizarea hărţii deşeurilor din România, în baza căreia vor putea fi estimate resursele necesare pentru reuşita proiectului, inclusiv numărul de voluntari necesari în ziua de curăţenie. Cartarea este o etapă cheie în evoluţia proiectului „Let’s Do It, Romania!”, în lipsa căreia acţiunea din ziua de curăţenie ar fi imposibilă.

Cei care doresc să se implice în program trebuie să se înscrie pe site-ul oficial www.letsdoitromania.ro sau pot accesa şi blogul local: letsdoitcovasna.wordpress.com.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Miruna, 2 iulie 2010
sper ca pe 25 septebrie sa fim cat mai multi si poate astfel o sa avem o tara un pic mai curata!
Oana Bratila, 7 iunie 2010
Felicitari pentru implicare! :)
Citeşte în ziarul de azi… « Let's Do It Covasna, 7 iunie 2010
[...] proiectului Let’s Do It Romania în Covasna, în Observatorul de Covasna de azi. Click AICI Leave a Comment Leave a Comment so far Leave a comment RSS feed for comments on this post. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.