ACTUALITATE 4 decembrie 2013

Preferă să înghețe decât să renunțe la proastele obiceiuri

de Monica Vrânceanu | 67 vizualizări

Oamenii străzii nu se înghesuie la programele care le sunt destinate, preferând să cerşească în frig

Odată cu scăderea temperaturilor, tot mai multe persoane fără case își caută salvarea la Adăpostul de noapte din Sfântu Gheorghe. Modernizat și cu o nouă politică de găzduire, acesta a ajuns să fie populat în fiecare noapte de peste 30 de oameni ai străzii.

Ultimele nopți au adus la Sfântu Gheorghe temperaturi cu adevărat scăzute, astfel că cei fără locuinţă s-au înghesuit la Adăpostul de noapte, care acum este administrat de Serviciul de Ajutor Maltez, fiind externalizat de către Direcția de Asistență Comunitară (DAC).

Directorul DAC, Tankó Vilmos, este totuși la curent cu ceea ce se întâmplă la Adăpost și spune că cei de la Serviciul Maltez fac o treabă foarte bună, chiar dacă uneori nu au cu cine.

Condițiile de la Adăpost au fost îmbunătățite, iar asta a creat și niște pretenții. Astfel, cei care vor să stea aici pe timpul nopții trebuie să respecte niște reguli de igienă și să nu introducă în camere băuturi alcoolice ori alte substanțe. Din păcate însă, prea puțini reușesc să se conformeze. În ultima perioadă, au înnoptat acolo în jur de 30 de persoane, ceea ce e puțin comparativ cu numărul de locuri disponibile, adică 60. Dar asta se întâmplă pentru că între sistemele de valori ale celor două părți – administratorul Adăpostului și oamenii străzii, apar uneori probleme: sunt unii care pur și simplu nu pot renunța la băutură, așa că aleg să stea în frigul acesta decât să se conformeze și să aibă un pat cald”, a explicat Tankó.

Acesta susține că nici programul de iarnă al Cantinei Sociale, prin care se oferă ceaiuri calde pe timpul zilei nu prea are succes. Și asta pentru că cei mai mulți oameni ai străzii preferă să-și petreacă ziua întreagă în Gara din Sfântu Gheorghe, la cerșit. Și le este „peste mână” să vină la Cantină, în cartierul Ciucului, chiar dacă acolo ar primi ceai și o masă caldă.

Tankó Vilmos și-a exprimat speranța că dacă următoarele zile și nopți vor fi la fel de geroase, cei fără case vor conștientiza pericolul de a rămâne pe stradă peste noapte și vor renunța la proastele obiceiuri în schimbul siguranței oferite de Adăpost.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.