ACTUALITATE 18 ianuarie 2016

Prefectura a câştigat în prima instanţă procesul "Balaurul"

de Agerpres | 740 vizualizări

Prefectura Covasna a câştigat în primă instanţă procesul intentat Consiliului local Sfântu Gheorghe pentru anularea Planului Urbanistic Zonal ce vizează extinderea parcului şi reamenajarea peisagistică a centrului municipiului, respectiv ridicarea unei coline uriaşe de pământ în faţa sediilor Prefecturii şi Consiliului Judeţean.

Potrivit informaţiilor postate luni pe site-ul Tribunalului Covasna, instanţa a admis cererea Prefecturii de anulare a actului administrativ, însă sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată în recurs de Consiliul local municipal.

"Noi am solicitat Consiliului local să prezinte avizele necesare de la SRI şi Ministerul Apărării Naţionale (...) Nu vreau să par lipsit de modestie, dar nu am avut emoţii în ce priveşte câştigarea acestui proces, lucrurile sunt clare, legea e în vigoare", a declarat, pentru AGERPRES, prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că Ministerul Apărării Naţionale nu a avizat PUZ-ul, iar SRI a preferat să aştepte pronunţarea sentinţei înainte de a-şi exprima punctul de vedere. Antal s-a arătat contrariat de faptul că în cazul altor PUZ-uri nu s-au solicitat astfel de aprobări.

Colina, de aproximativ cinci metri înălţime, 13 lăţime şi 33 lungime, pe care autorităţile locale vor să o ridice în faţa Prefecturii şi Consiliului Judeţean, face parte dintr-un amplu proiect de reamenajare şi modernizare a centrului municipiului, demarat anul trecut. Prima etapă, deja finalizată, a vizat închiderea traficului rutier în centrul municipiului, respectiv în Piaţa Libertăţii, în faţa Teatrului "Tamasi Aron" şi Colegiului "Szekely Miko" şi crearea unei esplanade pietonale. A doua etapă viza ridicarea unei coline de pământ simbolizând, potrivit proiectanţilor, "trupul pietrificat al balaurului răpus de Sfântul Gheorghe, ocrotitorul oraşului", dar lucrările au fost suspendate până la finalizarea procesului.

Proiectul a stârnit de la început numeroase controverse, printre contestatari numărându-se conducerea Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), care e de părere că autorităţile locale aflate sub culorile UDMR se folosesc de acest 'balaur' pentru a ascunde vederii un important personaj istoric şi un simbol naţional românesc, respectiv statuia voievodului Mihai Viteazul din piaţa alăturată.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
R, 19 ianuarie 2016
chiar n-avea rost sa trintesti acolo citeva sute de tone de "balaur"
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.