ACTUALITATE 9 septembrie 2015

Prefectul sesizează Parchetul în legătură cu refuzul Primăriei Sfântu Gheorghe de a arbora drapelul naţional

de Agerpres | 860 vizualizări

Prefectura Covasna va sesiza Parchetul în legătură cu refuzul conducerii Primăriei Sfântu Gheorghe de a arbora drapelul naţional al României pe turla instituţiei şi va face demersurile necesare pe lângă Ministerul Justiţiei în vederea reanalizării cadrului legislativ privind incriminarea ca infracţiuni a faptelor ce aduc atingere simbolurilor naţionale.

Conducerea Prefecturii Covasna menţionează, într-un comunicat de presă, că refuzul edililor locali de a arbora tricolorul României pe sediul Primăriei, la solicitarea veteranilor de război, cu ocazia sărbătorii Zilei eliberării municipiului Sfântu Gheorghe de sub ocupaţie fascistă, reprezintă „un eveniment de o gravitate fără precedent, ce a revoltat întreaga opinie publică românească”, drept urmare va sesiza Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe, sub aspectul săvârşirii unor fapte care intră sub incidenţa O.G. nr.31/2002, privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război.

„Instituţia Prefectului judeţul Covasna apreciază că împiedicarea desfăşurării ceremoniei oficiale dedicate Zilei eliberării oraşului Sfântu Gheorghe de sub regimul fascisto-hortyst, prin refuzul reprezentanţilor Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe de a arbora drapelul naţional pe turla Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe – simbol al eliberării oraşului de sub ocupaţia fascisto-hortystă, reprezintă fapte care intră sub incidenţa prevederilor penale ale actului normativ mai sus amintit”, se menţionează în comunicatul de presă.

De asemenea, în cursul zilei de miercuri, prefectul Sebastian Cucu a transmis Ministerului Justiţiei solicitarea de a reanaliza cadrul legislativ în ceea ce priveşte incriminarea ca infracţiuni a faptelor care aduc atingere simbolurilor naţionale, reiterând, astfel, solicitarea făcută în luna decembrie a anului 2014, prin care s-a cerut reintroducerea în noul Cod Penal a unei infracţiuni similare infracţiunii de „Ofensă adusă unor însemne”, prevăzută de art.236 din vechiul Cod Penal.

„Instituţia Prefectului judeţul Covasna consideră că incidentul din 8 septembrie 2015 se datorează şi lipsei incriminării faptelor care ofensează simbolurile naţionale, aceste fapte înmulţindu-se considerabil după abrogarea art. 236 din vechiul Cod Penal”, se mai arată în documentul citat.

Prefectura Covasna va înainta, totodată, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice o propunere de modificare a Statutului aleşilor locali, în vederea sancţionării cu încetarea de drept a mandatului primarului sau viceprimarului, în situaţia refuzului arborării drapelului naţional sau al purtării eşarfei tricolore la ceremoniile publice, potrivit legii. În acelaşi timp, va propune modificarea H.G. nr.1157/2001 pentru aprobarea Normelor privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României, prin introducerea unei prevederi care să stabilească în mod expres obligativitatea arborării în municipiile reşedinţă de judeţ, în punctul cel mai înalt de pe sediul primăriilor acestora, a unui drapel distinct de cele prevăzute în actuala reglementare, care să reprezinte deopotrivă „omagiul adus jertfei de sânge a eroilor României, precum şi respectul şi preţuirea faţă de veteranii de război care au luptat pentru libertatea şi păstrarea Statului Naţional Unitar Român”.

În comunicat se mai precizează că prefectul judeţului Covasna solicită autorităţilor administraţiei publice locale din Sfântu Gheorghe „să îşi reconsidere poziţia şi să dispună cu celeritate măsurile necesare pentru rearborarea drapelului naţional pe turla Primăriei”.

Măsurile vin după ce marţi, când s-au sărbătorit într-un cadru festiv 71 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţie fascisto-hortystă, autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au refuzat să arboreze drapelul naţional al României, adus de la Bucureşti la Sfântu Gheorghe de către membrii „Ştafetei veteranilor”.

Viceprimarul Tischler Ferenc, care, în lipsa primarului Antal Árpád (UDMR) aflat în concediu, a primit delegaţia formată din veterani de război, a explicat că drapelul nu poate fi arborat din motive tehnice, mai exact pentru că lucrările de reabilitare a clădirii nu s-au finalizat încă, iar pe turla instituţiei a fost montat un paratrăsnet.

Vicepremierul Gabriel Oprea a cerut marţi prefectului judeţului Covasna să ia toate măsurile legale la Primăria din Sfântu Gheorghe pentru a sancţiona, conform legii, refuzul de a arbora drapelul României, la solicitarea membrilor Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, dar şi pentru a permite derularea acestui demers. Gabriel Oprea a apreciat situaţia de la Sfântu Gheorghe ca fiind „intolerabilă”, subliniind că „în România, respectarea simbolurilor naţionale nu este opţională şi nu poate fi condiţionată nici de componenţa etnică a unei comunităţi şi nici de bunul plac al unor aleşi locali”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
stelian, 10 septembrie 2015
De i-ar trasni Cel de Sus!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.