Prefectul Sebastian Cucu spune că nu îşi va da demisia, cerută de partidele maghiare
Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat miercuri că nu va demisiona din funcţie la cererea partidelor maghiare, ca urmare a pierderii în instanţă a procesului cu PCM referitor la intonarea imnului Ungariei, el adăugând că va rămâne la dispoziţia Guvernului cât timp va fi nevoie de serviciile sale.
„Pentru că am pierdut un proces nu cred că trebuie să ne dăm demisia. Pot fi de acord şi cu acest criteriu, dar nu ştiu atunci ce vor spune cei care îl impun şi mă refer aici la cei care mi-au cerut demisia. Nu comentez hotărârea judecătorească, o respect chiar dacă sunt sau nu de acord cu ea”, a declarat prefectul Sebastian Cucu, menţionând că „aşteaptă motivarea sentinţei”.
În urmă cu o săptămână, conducerile organizaţiilor judeţene Covasna ale Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), Partidului Civic Maghiar şi Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) au cerut public demisia prefectului judeţului Covasna, Sebastian Cucu, după ce Prefectura a pierdut în instanţă, definitiv şi irevocabil, procesul intentat PCM pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestaţie publică organizată pe 4 iunie 2014 în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor şi comemorării Tratatului de la Trianon, care a consfinţit destrămarea imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România.
Prefectura Covasna a amendat conducerea PCM cu suma de 5.000 de lei, dar instanţa a dispus anularea procesului verbal de contravenţie şi exonerarea PCM de la plata sumei, reţinând, pe de o parte, că amenda a fost aplicată organizaţiei judeţene şi nu filialei Sfântu Gheorghe care a organizat evenimentul, iar, pe de alta, că legea nu interzice intonarea imnurilor altor state pe teritoriul României.