Prefectul Marius Popică îndeamnă la dialog și dezvoltare economică
Noul prefect de Covasna, Marius Popică, își dorește ca preocupările viitoare, atât la nivel al decidenților din județ, dar și al populației, să fie mai puțin șicanele etnice și mai mult dezvoltarea economică. Marius Popică este de părere că în vreme ce nimeni nu este vinovat că s-a născut român, maghiar, rom sau sas, cheia succesului în județul nostru ar putea fi „respectul unuia față de celălalt”.
„Ne trebuie un climat de liniște în județul Covasna, căci nu fac nimănui bine șicanele etnice, ele nu atrag investiții. Ca simplu cetățean, eu nu mai sunt dispus să plătesc o așa poliță, care îndepărtează investitorii și șansa de dezvoltare. Îmi doresc să trăiască aici copiii mei, să fie liniștiți, să își facă o viață decentă. În această idee, a normalității, vreau ca orice problemă ar apărea la nivel județean, al autorităților locale, să discutăm cu calm. Voi căuta echilibrul în tot ceea ce voi face”, a declarat prefectul Popică, la finele săptămânii trecute.
Acesta a mai spus că are convingerea că orice problemă poate fi soluționată prin dialog și a făcut referire inclusiv la faptul că autoritățile locale vor găsi un sprijin în Prefectură, inclusiv atunci când vor avea nelămuriri cu privire la legalitatea unor hotărâri – tocmai pentru a nu se mai ajunge în instanţă cu plăcuțe bilingve, steaguri sau alte simboluri.
Legea înainte de toate
Referitor la procesele pe care Prefectura le are deja pe rol cu anumite administrații locale pe aceste subiecte, Marius Popică a declarat că el nu are nicio putere în a le opri și nici nu ar dori să facă asta, atâta vreme cât vorbim despre respectarea legii.
„Indiferent cine ar fi prefect, primul rol al acestei funcții este respectarea legii. Dar Instituția Prefectului are posibilitatea de a media propuneri de modificare a unor hotărâri de guvern sau legi, iar acolo unde avem astfel de necesități să discutăm, să căutăm soluții. Nu putem însă încălca o lege, indiferent cum am considera-o noi. Prefectura trebuie să pună în aplicare legile, în vreme ce sarcina identificării altor soluții le aparține politicienilor”, a subliniat Popică.
În context, prefectul a arătat că și-ar dori să se ocupe și de alte probleme care-i revin Prefecturii, nu doar de scandaluri legate de bilingvism sau steaguri. Printre aceste probleme se numără retrocedările, care ar trebui finalizate într-o cât mai scurtă perioadă, mai ales că unele trenează de ani de zile. Marius Popică a mai spus că din funcția sa va sprijini, în limita atribuțiilor, orice inițiativă economică menită să ridice și să dezvolte județul Covasna, inclusiv prin informarea celor care vor să acceseze fonduri europene – astfel, Prefectura ar putea deschide un punct de informare cu tot ceea ce ține de pregătirea unor documentații sau informarea brută asupra fondurilor disponibile.
Fost director executiv al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Covasna, prefectul Marius Popică a fost susținut pentru funcția de prefect de către PSD, în urma mai multor discuții pe această temă cu UDMR, ai căror reprezentanți au cerut în mod repetat înlăturarea din funcție a lui Dumitru Marinescu, pe care l-au acuzat că a intentat zeci de procese autorităților locale din zonele cu populaţie majoritar maghiară.