Pompierii covăsneni au „casă” și la Baraolt
Prezența lor în sânul comunității înseamnă promptitudine și mai multă siguranță, susțin autoritățile
Zona Baraolt are, începând de marți, o subunitate de pompieri, echipată cu două mașini de stingere a incendiilor și o ambulanță SMURD. Un moment istoric, punct de cotitură, pas spre dezvoltare și modernizare. Astfel de aspecte au fost abordate în discursurile de la ceremonia de inaugurare. Sigur că s-a luat în calcul și că tinerii din zonă vor avea de acum încolo șansa unui loc de muncă în familia salvatorilor, bine plătit, aproape de casă. Dar poate cel mai important aspect al inaugurării de marți, dincolo de faptul că s-au ridicat ziduri și s-au operaționalizat mașini de intervenție, este, poate, faptul că salvatorii de profesie sunt acum în sânul unei comunități, nu la 50 de kilometri de aceasta, pregătiți să intervină 24 de ore din 24, în timp de câteva minute.
Un drum pietruit, pe prima stradă la stânga ce apare imediat după intrarea în Baraolt din direcția Augustin, în spatele Spitalului Orășenesc, duce după o cotitură la o construcție nouă, împrejmuită cu gard nou, de sârmă. Dincolo de acesta, marți, în bătaia soarelui îmbrâncit de nori stăteau la loc de cinste două autospeciale mari, roșii, de pompieri. În spatele lor, o clădire albă, nu foarte mare, dar suficientă, a fost prezentată ca fiind noul garaj. Înăuntru, în dreapta, era parcată și ambulanța SMURD, flancată de paramedici. Alături, se înălța clădirea de două etaje, cu dispecerat, bucătărie, băi și dormitoare.
În fața construcției, între cele două autospeciale și înaintea lor, vorbitorii și auditoriul, format din oficialități ( comandanții ISU Covasna și ISU Brașov, președintele și vicepreședinții Consiliului Județean Covasna, subprefectul de Covasna, șeful SAJ, primari, alte autorități și pompieri, se felicitau din priviri și din vorbe. Motivul întâlnirii lor a fost unul cât se poate de binevenit pentru comunitate, pentru că, după mult timp, sau poate nu ar fi greșit de zis – pentru prima dată în istorie - pompierii au „casă” și în zona Baraolt.
A durat 5 ani și a fost nevoie de o investiție de 600.000 de lei până când ziua de 2 iunie să poată fi declarată prima în care pompierii profesioniști își intră aici în atribuții, iar cei prezenți au putut afla că momentul inaugurării nu a fost ales întâmplător.
„De ce astăzi? În primul rând pentru că profităm că este finalizată construcția, care a avut ca scop, de la început, înființarea unui astfel de punct de lucru pentru pompieri. În al doilea rând, să nu uităm că drumul de la Malnaș până la Augustin intră într-un proces de reparație capitală, reabilitare, care înseamnă închiderea drumului și devine astfel impracticabil. Ruta ocolitoare ar însemna un timp și mai mare de răspuns”, a spus, în discursul său de prezentare, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al județului Covasna, locotenent – colonelul Adrian Simtea.
Primarul din Baraolt, Lázár Kiss Barna András, vizibil emoționat, a ținut să le mulțumească celor care au făcut posibil acest eveniment, punctând că din cei 600.000 de lei investiți, 50% au venit de la Consiliul Județean, 40% de la Primăria Baraolt și 10% de la celelalte primării din zonă.
„Este un eveniment foarte important din viața zonei Baraoltului. (...) Am mai avut încercări, chiar și în Belin, să facem punct de lucru pentru ambulanță, acum 10, 15 ani, dar n-am reușit. Suntem bucuroși că azi a intrat în viață acest punct de lucru. Și noi avem peste 3.300 de locuitori și avem nevoie de multe ori de ajutorul pompierilor”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, primarul din Belin, Siko Imre.
„Este un punct de cotitură în viața Baraoltului”, a mai subliniat și primarul din Baraolt.
Acesta a fost completat de președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor, care a spus că punctul de lucru al ISU Covasna este unul dintre aspectele planului de modernizare a zonei Baraolt, care, per general, prevede și modernizările de drumuri, poduri, dar și alte investiții.
Timp de intervenție redus și cu 40 de minute
În timpul discursurilor s-a vorbit de câteva ori și de faptul că pompierii de la punctul de lucru din Baraolt vor deservi nu doar orașul, ci toată zona, care cuprinde localitățile covăsnene Aita Mare, Bățani, Belin, Brăduț și Vârghiș, cu cele peste 25.000 de suflete, dar și că cel mai mare avantaj este că timpul de intervenție ar putea fi redus cu până la 40 de minute.
Totodată, nu a fost întâmplătoare nici prezența comandatului de la ISU Brașov, locotenent colonelul Lucian Marciu la eveniment, ci a subliniat din nou colaborarea, în intervenții, între cele două județe, mai ales în localitățile unde acestea se învecinează. Reprezentantul ISU Brașov a spus că urmează să se realizeze un plan de intervenție comun, care va arăta că anumite localități din județul Brașov vor fi arondate punctului de lucru de la Baraolt.
„De la noul punct de lucru, de aici din Baraolt, pompierii profesioniști din județul Covasna vor asigura misiuni de stingere a incendiilor, descarcerare, inundații sau alte intervenții de protecție civilă”, a punctat comandantul ISU Covasna.
Sprijin pentru Ambulanță
Noul punct de lucru s-a construit, nu întâmplător - subliniază autoritățile, în aceeași locație cu Spitalul Orășenesc, dar și cu Serviciul de Ambulanță al județului Covasna. SAJ are aici 16 angajați, 8 asistenți medicali și 8 ambulanțieri. Venirea SMURD în zonă îi ajută, spun reprezentanții instituției, pentru că vor putea astfel asigura mai multe intervenții de prim ajutor.
„Venim și în sprijinul Serviciului de Ambulanță, cu o autospecială SMURD. Din discuțiile purtate cu domnul manager, am constatat că de multe ori, zona rămânea descoperită. Pe această componentă medicală suntem complementari cu ambulanța, deci când ei vor fi depășiți numeric și solicitările vor fi numeroase, pompierii vor interveni prompt și la acordarea primului ajutor și salvarea de vieți omenești”, a spus Adrian Simtea.
Datele statistice ale SAJ au arătat că 11% din totalul intervențiilor din 2018, respectiv 2019 pe județ au fost în zona Baraolt, adică aproximativ 2.000 de intervenții pe an.
„E foarte bine că este și ISU aici. Era nevoie. Este o zonă întinsă, cu multe localități”, ne-a spus și directorul SAJ Covasna, Cristian Cimpoi.
De aceeași părere a fost și subprefectul de Covasna, prezent la inaugurare și în calitate de fost membru al CJ, care a și votat, la un moment dat, ca acest proiect să devină realitate.
„Este un lucru benefic pentru că zona era puțin afectată din punctul de vedere al deservirii în timpi corecți și rapizi atât din partea ISU, cât și din partea ambulanței. (...) Este un model de bună colaborare interinstituțională și administrativă între primării și instituțiile implicate. Sperăm că va fi luat ca exemplu și de alte localități (...) Este un centru modern, nou, cu mașini dotate și cu personal instruit și bine pregătit. Dar să sperăm că nu vor fi intervenții prea multe, dar este bine că oamenii se vor simți mai în siguranță”, a spus și subprefectul județului Covasna, Cosmin Boricean.
Se caută tineri curajoși
Subunitatea din Baraolt funcționează în prezent cu șase pompieri, detașați de la Sfântu Gheorghe, care fac naveta. Probabil că nu este ușor nici pentru aceștia, dar datoria e datorie. Tocmai de aceea, s-au făcut apeluri și marți, dar și cu alte ocazii, la îndemnarea tinerilor să aleagă cariera de pompier, pentru că, iată, acum au șansa și de a munci aproape de casă, în folosul comunității lor.
Primarul din Baraolt spune că sunt semnale bune în acest sens acum, după ce punctul de lucru a devenit realitate.
„Până acum, ori nu au crezut în investiție, ori nu știu din ce motive nu am avut băieți care măcar să se intereseze. Am spus la mulți oameni. Le-am zis din prima că e o instituție militarizată. (...) Dar problema nu e asta. Eu cred că nu au simțit investiția. Acum, când am început, când s-a aflat că aici e punct de lucru, deja vreo 10, 15 băieți m-au sunat să întrebe când și cum ar putea să facă școala respectivă. De aia cred că a fost o tatonare, că nu credeau în investiție. (...) Eu zic că într-un an, un an jumate, doi membri ai personalului o să fie de aici”, a spus, optimist, Lázár Kiss Barna András.
„O să încercăm să mobilizăm tinerii. Până acum nu am prea reușit. Avem doi, trei oameni din localitate care lucrează în acest domeniu, dar avem și tineri care după ce am stat de vorbă cu dânșii ne-au spus că vor să încerce, să facă tot posibilul să găsească și un loc de muncă, dar și să acorde sprijin pentru locuitori”, a spus și Siko Imre.
Motivele pentru care tinerii ar trebui să se gândească măcar la această cale nu sunt puține, susțin autoritățile.
„Eu am fost pompier în armată. Nu am făcut armata la pompieri, dar am fost pompier la o unitate militară de infanterie. Deci am o sensibilitate mult mai dezvoltată în acest domeniu, probabil. (...) Este o meserie de elită, care este plătită bine. Într-adevăr, trebuie să stea 24 de ore la muncă, să doarmă în bocanci, dar dacă ai intrat în această meserie ai asigurat pe toată viața un salariu decent și după aceea și o pensie decentă. Și este un interes comun. Și al comunității locale și interesul este și al ISU să avem oameni ai locului, care cunosc mai bine zona, dar și să diminueze cheltuielile, pentru că acum aduce, în fiecare tură, șase oameni din Sfântu Gheorghe. Vă dați seama că înseamnă costuri mai ridicate decât dacă ai oameni ai locului”, a explicat, în același context, și Tamás Sándor.
„Aceasta este o meserie pe care ori o faci cu drag, ori nu o faci deloc. (...) Ori e albă, ori e neagră, nu e cale de mijloc. Dar, meseria de pompier îți aduce mari satisfacții”, a subliniat și comandantul ISU Covasna, care, vorbind de avantaje a adus aminte de siguranța locului de muncă și salariul atractiv.
Punct de lucru și la Covasna?
Când s-a vorbit despre planurile pe mai departe, s-a ivit și subiectul construirii unui nou punct de lucru ISU Covasna la nivelul județului, dar s-a vorbit razant despre orașul Covasna, rămas singurul fără o astfel de facilitate.
„Următorul va fi orașul Covasna, rămas singurul fără acest tip de subunitate, dacă am mers pe acest tip de colaborare”, a spus Tamás Sándor.
Ulterior, s-a precizat că mai e cale lungă până acolo, pentru că în momentul de față funcționează bine serviciul de pompieri voluntari, dar că rămâne ca o dorință pe termen lung.
„Deocamdată, părerea mea este să îi sprijinim pe cei de la Covasna să întărească acel serviciu voluntar, pentru că la ei există și e eficient, e aproape, e din localitate și am mari speranțe că și Primăria de acolo are resurse suficiente să îl dezvolte, să îl modernizeze și noi să venim în sprijin, cum facem și astăzi”, a fost abordarea comandantului ISU Covasna.
Și Pichetul de Pompieri de la Întorsura Buzăului ar urma să aibă, tot în viitor, parte de noi investiții de modernizare, au mai spus autoritățile, fără însă a oferi exemple concrete.
După festivitatea de marți, pentru prima oară, în Baraolt au răsunat preț de câteva secunde sirenele autospecialelor de pompieri, dar nu ca să indice că cineva este în pericol, ci cu mesajul că „acum, suntem aici, în sprijinul dumneavoastră!”.
O întrebare al cărei răspuns a fost ocolit, și ar putea fi important, a rămas, totuși, în aer: de ce nu s-a putut și cu ani în urmă?