ACTUALITATE 21 noiembrie 2018

„Pomana porcului”, sabotată de Pesta Porcină și alte cinci boli

de Iulia Drăghici - Taraș | 1165 vizualizări

Autoritățile covăsnene iau măsuri speciale de sărbători

Centrul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Covasna va impune o serie de măsuri speciale pentru a preveni, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, introducerea Pestei Porcine Africane în județul Covasna. Totodată, reprezentanții Centrului subliniază că alte șase boli amenință granițele României, drept urmare măsurile preventive sunt cu atât mai importante.

Pe lângă Pesta Porcină Africană, care deja se manifestă în 292 de localități din 18 județe, două chiar alăturate județului Covasna, sunt și alte boli care vin amenințătoare din urmă. Potrivit directorului DSVSA Covasna, este vorba despre pesta rumegătoarelor mici, scrapia la ovine, gripa aviară, dermatoza nodulară a bovinelor sau boala limbii albastre.

„Oricum și în anii anteriori am avut aceste măsuri pe care le-am luat în preajma sărbătorilor de iarnă. Normal că o să sporim vigilența, o să sporim numărul de controale și la unități de procesare și la unități de valorificare, dar încă o dată trebuie să subliniem că nu putem să verificăm chiar fiecare portbagaj de mașină. (...) Alte măsuri care sunt împărțite, ca să zicem așa, către instituțiile abilitate, se referă la verificarea tuturor exploatațiilor de ovine și caprine, (...), identificarea tuturor exploatațiilor de ovine, catagrafierea acestora, informarea populației, instruirea la nivelul medicilor veterinari, cât și instruirea prin Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine a deținătorilor de exploatații mai mari la ovine și caprine. Au fost împărțite o serie de afișe în ceea ce privește această boală pe la Primării, pe la centre de colectare a laptelui, deci practic acolo o să vadă mai mulți proprietari de animale”, a declarat marți, într-o conferință de presă, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor.

„Dincolo de măsurile pe care, sigur, autoritățile trebuie să le ia în ceea ce privește prevenirea extinderii acestor boli, este foarte important ca și la nivelul cetățenilor să existe o reală conștientizare a pericolului și a ceea ce fiecare dintre noi, dintre cetățeni trebuie să facem astfel încât să nu contribuim la extinderea lor prin respectarea unor măsuri, până la urmă de bază, de biosecuritate și de abordarea cu responsabilitate a modului în care tratăm circulația animalelor sau a preparatelor din carne. (...) În contextul sărbătorilor de iarnă, când lumea începe să taie porci și să manipuleze plase cu cârnați și cu carne să le ducă  la rude, trebuie să fim mai atenți. Dar încă o dată: nu numai noi, autoritățile, ci în primul rând cetățeanul trebuie să înțeleagă asta”, a spus prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, în conferința de presă de marți.

Pesta porcină africană care evoluează în România  în 292 de localități din 18 județe, cu un număr de 1.106 focare confirmate (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 203 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 360.993 de porci afectați de boală. Au fost despăgubiți 7.862 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 190.110.490 de lei. În județul Covasna, în cursul anului au fost examinate  63 cadavre de porcine domestice, 11 cadavre de mistreț, toate fiind considerate suspecte, și  un număr de 762 probe provenite de la mistreții împușcați. Toate au fost negative.

„Încă o dată zic, mare atenție la pomana porcului, pentru că virusul există în carnea sărată, afumată, congelată, deci chiar și în cazul în care trece peste iarnă s-ar putea să avem surprize în primăvară”, a punctat directorul DSVSA, care a subliniat de asemenea și că orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.