ACTUALITATE 24 februarie 2016

Poliţist covăsnean trimis în judecată

de Covasna Media | 1098 vizualizări

Agentul de poliţie a eliberat mii de certificate de cazier judiciar fără a face dovada achitării taxei de eliberare

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sf. Gheorghe a dispus trimiterea în judecată a inculpatului I.L. (lucrător MAI - agent de poliție la IPJ Covasna) cercetat în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată.

În cursul anului 2013, organele de cercetare penală din cadrul D.G.A – Serviciul Județean Anticorupție Covasna și I.P.J. Covasna – Biroul Control Intern s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice constând în faptul ca în perioada 2010 – 2013 a eliberat un număr de 3.779 certificate de cazier judiciar către diferite persoane fără a face dovada achitării taxei de eliberare.

În fapt, agentul de politie I.L., din cadrul I.P.J. COVASNA, își desfășura activitatea în cadrul ghișeului de deservire a publicului privind eliberarea certificatelor de cazier judiciar. Acesta avea ca atribuții de serviciu primirea cererilor de eliberare cazier judiciar, însoțite de dovada achitării taxei de eliberare în valoare de 10 lei, timbru fiscal în valoare de 2 lei, respectiv eliberarea certificatelor de cazier judiciar.

Cu toate că acesta cunoștea metodologia de eliberare a certificatelor de cazier judiciar, în perioada 2009 – 2013, a eliberat un număr total de 4.107 certificate de cazier judiciar fără ca la dosar să se regăsească chitanța prin care se face dovada achitării taxei de prestare a serviciului, respectiv taxa de 10 lei/certificat care trebuia achitată la Trezoreria Covasna.

Prin această metodă inculpatul I.L. și-a însușit sumele de bani primite de la solicitanți cu titlu de taxă de eliberare a acestor certificate de cazier judiciar obținând pentru sine un folos necuvenit în suma de 41.070 lei, prejudiciul fiind recuperat integral de la inculpat.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Biroul Informare şi Relaţii Publice

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Kwiatkowski, 25 februarie 2016
Lasa ca noi stim cine este.Pai cum sa-si permita el dintr-un salariu de agent sa manance zilnic la restaurantsi sa fumeze tigari fine.Iata de unde erau banii.Incadrarea juridica corecta cred eu ca era citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.