Politicienii covăsneni pe facebook
Reţelele de socializare on-line nu i-au lăsat indiferenţi pe politicienii din judeţ, mulţi dintre aceştia devenind foarte activi pe conturile personale
Cu toate că sunt mai ocupați de felul lor, politicienii noștri – sau cel puțin unii dintre ei – mai au timp și să-și actualizeze conturile de pe Facebook. Unii clienți mai vechi ai acestei rețele de socializare, alții proaspăt intrați în rândul sau de ochii lumii, de la președintele Consiliului Județean (CJ) până la directorii Tega sau AJOFM, toți au câte un mic contuleț și câteva poze de profil, măcar așa, de ochii sutelor de „prieteni” de pagină.
Comentarii la câte o poză recent postată, remarci, răspunsuri, informații despre loc de muncă sau starea civilă, activități, hobby-uri, cereri de prietenie și invitații la evenimente, utilizatorii rețelei au considerat că este important să nu lipsească de aici și unii chiar iau în serios și urmăresc atent activitatea colegilor de pagină, implicându-se mai mult sau mai puțin activ în „viața feisbuchiană“.
Sute de prieteni şi poze de profil
La o primă răsfoire a câtorva dintre profilele de politicieni sau reprezentanți ai administrației locale selectate, aflăm spre exemplu că deputatul Edler Andras are nu mai puțin de 345 de prieteni și 3 poze de profil: una cu mustața proeminentă, de secui autentic, alta în care nu s-a mai bărbierit de mult și alta în care seamănă cu un mafiot italian. Edler a explicat că nu a intrat pe paginile de socializare ca și politician, ci are numeroși prieteni și este inclus în pagina comunității maghiare.
„Fiind o generație mai tânără, suntem mai receptivi și poate că nu socializăm pe acest site, sau nu stăm la chat, dar este o sursă foarte importantă de informare și spre exemplu dacă un prieten își schimbă numărul de telefon, imediat îl găsesc. Pot să comunic în timp real, mai văd ce se întâmplă cu oamenii, mai ales că unii sunt plecați. E pur și simplu o modalitate de a fi în contact cu prietenii mai apropiați sau amicii, sunt peste o mie de cunoscuți și prieteni, nu am acceptat nicio invitație dacă nu cunoșteam”, a spus deputatul UDMR Edler Andras.
Președintele CJ și al UDMR Covasna, Tamas Sandor, a descoperit Facebook-ul săptămâna trecută și în primele zile a postat 7 poze și și-a făcut 143 de prieteni, printre care primarul din Micfalău, vicele Demeter Janos, directorul AJOFM, Kelemen Tibor, pe ministrul culturii, Kelemen Hunor, și alții. În poza de profil, Tamas zâmbește ștrengărește de sub mustața cu care se mândrește și pare că vrea să bată din palme sau să se mângâie pe obraz, în timp ce restul pozelor îl arată alături de familie, în timpul campaniei pentru alegerile locale sau între oameni.
Președintele CJ spune că o nouă generație de comunicare implică și o nouă generație care să o utilizeze, iar aici se încadrează și rețeaua Facebook.
„Și eu folosesc permanent calculatorul, și nu doar pentru că e la modă, dar mă interesează să încerc să comunic cu oamenii”, a spus Tamas.
„Calculatorul e un fel de sicriu în care intri de bună voie“
Printre figurile politicii covăsnene care apar pe Facebook se numără și vicepreședintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu.
Tânărul politician a ajuns aici la „cererea prietenilor” și după ce a postat câteva fotografii de la lansarea cărții sale sau din expedițiile pe vârfuri de munți, s-a cam plictisit de astfel de comunicări.
„De fapt, am început cu blogul dmanolachescu.blogspot.com portalul personal danmanolachescu.ro, pe care le-am creat cu scopuri clare. Primul a fost conectat mult timp la portaluri de știri și conține editorialele mele, iar al doilea a apărut ca un jurnal al turneului de lansare a volumului „Mituri ale Ţinutului Secuiesc“. Şi pentru că tot era personal, l-am completat cu un jurnal al expedițiilor mele, din Caucaz şi până în Noua Zeelandă. Facebook-ul a venit prin acele „cereri de prietenie”, aşa am cont (...) numi place să țin legătura cu prietenii nici măcar prin messenger. E mult prea artificial. Telefonul este singura modalitate de comunicare la distanță pe care o agreez. Şi desigur, mailul, dar care mi se pare mai mult o unealtă de lucru decât o modalitate de a comunica cu prietenii”, spune Dan Manolăchescu.
El a redat și un fragment de editorial scris în urmă cu câțiva ani pe această temă, și care îi reflectă opinia despre contactele virtuale, cu remarca că nu va șterge contul de Facebook, dar nici nu intenționează să îl folosească mai mult de zece minute pe săptămână, ca și până acum: „După o săptămână m-am săturat! Discuțiile nu aveau tonuri. Pozele nu aveau mimică. Emoticonurile nu aveau suflu. Am realizat rapid că această comunicare virtuală este carapacea perfectă pentru a te distanța de lume. De ce să-l suporți pe Ics că vorbeşte tare, pe Ygrec că miroase a transpirație sau pe Zet că are fițe. De ce să te îmbraci, de ce să-ți menții silueta, de ce să te aranjezi. Acasă e mai ieftin, e mai sigur, e mai bine. Calculatorul e un fel de sicriu în care intri de bună voie. E un drog cu grade de dependență. E cântecul de lebădă al comunicării.”
„Facebook mi-a deschis noi orizonturi“
În rândul utilizatorilor de Facebook a intrat și liderul PNL Sfântu-Gheorghe, consilierul local Mădălin Guruianu. De departe cel mai prietenos dintre toți politicienii la care ne-am uitat – dacă judecăm după cei aproape 500 de prieteni virtuali ai săi – Mădălin Guruianu se prezintă printr-o poză foarte implicată în care pare că depune jurământul în fața Primăriei. Peste tot înconjurat de tineri și copii, apare în fotografii care abundă în prezențe la festivaluri, tabere, excursii de tineret, astfel că liberalul nostru pare că își retrăiește permanent a doua adolescență și nu se plictisește deloc.
„Întotdeauna am crezut că lumina este cel mai bun dezinfectant, așa că foarte rapid mi-am făcut un blog în care scriu aproape zilnic și de curând am și cont pe Facebook, unde pot să mă țin și să-i țin pe alții la curent cu activitățile mele și ale câtorva sute de tineri din comunitate. Cred că e bine pentru că intri în contact cu părerile, pro și contra, ale multora dintre tineri. Eu sunt foarte mândru de faptul că intru în contact extrem de des cu mulți tineri din comunitate, dar rețeaua Facebook mi-a deschis noi orizonturi şi noi sfere de interacțiune. Ca şi politician consider că este o dovadă de mare responsabilitate să fii foarte accesibil, foarte deschis şi foarte la îndemâna tuturor membrilor din comunitate”, a explicat Mădălin Guruianu.
Alte figuri cunoscute cu cont pe Facebook, din județ și din zonă, sunt vicepreședintele CJ, Demeter Janos, președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, directorul AJOFM, Kelemen Tibor, directorul Tega, Toth Birthan Csaba, consilieri locali ş.a.m.d.
Potrivit unor specialiști, site-urile de socializare au efecte benefice, pe când la polul contrar ele sunt acuzate de îndobitocire, înstrăinare și influențe negative asupra deciziilor de zi cu zi. Între timp, aceste rețele dobândesc zi de zi un număr din ce în ce mai mare de utilizatori.
Ana Sidon