ACTUALITATE 13 septembrie 2019

Politica „latră”, urșii trec și covăsnenii rămân... cu frica

de Iulia Drăghici - Taraș | 1512 vizualizări

Autoritățile cer să se revină la cotele de intervenție, dar ONG-urile de protecția animalelor spun că e imposibil 

Conflictele dintre om și urs sunt în continuare prezente, ba chiar mai acute decât până acum, susțin autoritățile covăsnene, care se declară depășite de situație. Mai mult, criza din Guvern, care a lăsat executivul fără ministru la Mediu, se resimte și în teritoriu, spun aleșii locali, care deplâng faptul că există localități unde oamenii se tem să mai iasă pe stradă. Pe de altă parte, organizațiile de protecția animalelor spun că autoritățile au și acum soluții pentru problemele punctuale, dacă se folosesc cum trebuie de pârghiile legale. 

Cu sau fără ministru al Mediului și în ciuda ordonanței de Guvern adoptată joi, care consolidează atribuțiile secretarilor generali din ministere, pentru evitarea unor disfuncționalități majore în administrația publică, covăsnenii nu își găsesc liniștea când vine vorba de conviețuirea cu urșii, care, potrivit autorităților locale și județene s-au înmulțit necontrolat și care atacă bunurile și liniștea cetățenilor. 

Edilii locali vorbesc de incompetență și rea-voință 

O astfel de comună, unde frica de urs este la ea acasă, este Brăduț. E doar o chestiune de timp până la o tragedie, este de părere primarul Balázsi Dénes, care spune că situația este catastrofală, argumentând cu un caz concret și recent, în care un copil din Tălișoara a scăpat ca prin urechile acului. 

Avem foarte mari probleme. Fac pagube și între animale și la produsele agricole, umblă peste tot, intră în intravilanul localităților. Chiar pe data de 2 septembrie seara, dar încă nu era întuneric, au apărut vreo patru urși în centrul Tălișoarei și au început să alerge după un copil, care a avut noroc că a apucat să intre în casă, că altfel îl sfâșiau. Sunt probleme peste tot. (...) Umblă prin intravilan, cum umblă găinile în curte. E o catastrofă. Și avem un Guvern prea incompetent ca să rezolve problema. Aici nu trebuie bani sau nu știu ce. Trebuie bunăvoință și respect față de oameni, de cetățeni. Oamenii nu mai au curaj să iasă pe drum sau în grădină. Imediat nu mai au curaj să iasă pe poartă, să își trimită copiii la școală de frica ursului. Am avut noroc că până acum nu au fost victime omenești, dar animale sunt destule”, a declarat joi, pentru ziarul Observatorul de Covasna, primarul din Brăduț, Balázsi Dénes, care a transmis și că pe baza guvernanților „pot să ne mănânce urșii”. 

Edilul a spus și că teama de pedepsele venite de la Uniunea Europeană nu ar trebui să îi lase pe guvernanți să pună în pericol viețile omenești. Ba mai mult, a spus edilul, dacă nu se adoptă măsuri potrivite, oamenii își vor lua în propriile mâini dreptatea și vor bracona, chiar cu prețul libertății lor. 

E inuman ce se întâmplă. Oamenii se vor apăra cum pot, cu puști, cu topoare, cu... mama dracului. S-a ajuns să nu mai avem curaj să ieșim în curte seara, să ne lăsăm copiii afară”, a mai spus primarul Balázsi. 

Tăierile ilegale, minciuni de la București 

Totodată, edilul din Brăduț a ținut să explice că de la București situația nu va fi niciodată văzută exact cum este ea în teren și a catalogat drept minciuni afirmațiile că urșii ajuns în comunitățile oamenilor din cauză că nu mai există păduri. 

E o minciună că sunt tăiate ilegal pădurile. Poate oricine să vină să verifice în zona Baraolt, în comuna Brăduț că toate pădurile sunt aici. Într-adevăr, cele care au avut 100, 120 de ani au fost exploatate, dar terenul a fost replantat. Deci nu e vorba de tăieri ilegale, așa cum zic unii din București. (...) Problema e înmulțirea necontrolată a urșilor. Efectivul e de patru, cinci ori mai mare decât ar fi nevoie”, ne-a mai spus Balázsi Dénes. 

Problema s-a acutizat, susține prefectul 

Depășit de situație s-a declarat și prefectul, care a spus joi că situația urșilor este din ce în ce mai acută și că nenumăratele adrese pe care le face nu reușesc să aducă o rezolvare pe termen lung. 

De dimineață am primit niște informații. Și ieri am primit niște fotografii din incinta unei case unde a intrat ursul, în zona Balvanyos. Atacuri săptămânale sunt și la Dalnic. (...) S-au reluat, Slavă Domnului, derogările conform noului Ordin aprobat de ministrul Mediului, dar sunt insuficiente și greoaie procedurile. (...) Sunt multe solicitări. Din nou, am făcut demersuri pe la toate organismele și instituțiile implicate, să stabilim cu o cât mai mare probabilitate care este numărul actual al urșilor pe raza județului și care este numărul optim. Cam din toate sursele ne învârtim în jurul aceleiași cifre, adică un optim între 300 – maxim 400 și un efectiv estimat de aproximativ 1.500 – 1.600 de exemplare”, a spus Sebastian Cucu în cadrul unei conferințe de presă. 

Întrebat care este totuși mesajul pe care îl transmite cetățenilor care trebuie să trăiască cu teama de a se întâlni cu sălbăticiunea, prefectul a răspuns: „În continuare ne luptăm să obținem o modificare legislativă care să permită sau să se revină măcar la alocarea acelor cote pe fiecare fond de vânătoare pentru că ce avem acum este o alocare pe situații de urgență, adică pe exemplare care sunt periculoase și care produc pagube”. 

Cucu a mai punctat că în cazurile din județ nu doar ursul care atacă provoacă frică în rândul populației, ci și simpla prezență a animalului sălbatic în comunități reprezintă un pericol. 

Pagube mari la porumb 

Din 19 august până în prezent, Ministerul Mediului ar fi emis 4 derogări pentru județul Covasna, „ceea ce este foarte, foarte puțin”, a subliniat prefectul. 

Ordinele au vizat urși din Zagon, Cătrușa, Vâlcele și Cernat, ne-a spus directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu. Acesta a precizat că sunt și alte solicitări în lucru, care așteaptă să fie semnate de reprezentanții Ministerului Mediului.  

Situația nu e pe roze. Azi dimineață am mutat trei urși găsiți la Bodoc la Centrul de Reabilitare de la Bălan. Sunt în continuare pagube și la culturile de porumb și la animale, sunt sesizări ale cetățenilor că în localități din județ urșii se plimbă pe stradă. S-au cerut puncte de vedere pe mai multe fonduri cinegetice de vânătoare, le-am dat cu aviz favorabil pentru că în spate sunt pagube și ar trebui să se aprobe derogare pentru împușcare. Evaluarea pagubelor arată sume consistente, acum mai ales la porumb”, a mai spus directorul Agenției de Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu. 

Aplicată corect, metoda derogărilor rezolvă problemele concrete 

Deși este o soluție de compromis, metoda derogărilor este bună pentru că rezolvă punctual și concret problemele stringente, susțin reprezentanții organizațiilor de protecția animalelor, chiar dacă sunt și ei de acord că birocrația face ca lucrurile să se miște prea greoi. Pe de altă parte, revenirea la sistemul de aplicare a cotelor de vânătoare este scoasă din discuție, pe motiv că și înainte era o soluție la limita legalității, iar România ar risca astfel pedepse din partea Uniunii Europene. Totuși, pe viitor se are în vedere implementarea unei strategii similare. 

Ce a fost nu va mai fi. E imposibil să se reia sistemul vechi, în primul rând pentru că sistemul vechi era un pic prea aproape de limita a ceea ce înseamnă legalitate. Sistemul prezent, care este unul de compromis, adică ai o problemă și obții o rezolvare, e mai bun pentru că adresezi exact problema acolo unde o ai. Pe de altă parte, sistemul este foarte greoi, birocrația foarte mare, anumite cereri sunt justificate, dar altele nu. Acum presiunea începe iar pentru că, tradițional, pe 15 septembrie se dădea drumul sezonului de vânătoare, dar acum lucrurile nu mai stau așa. Acum, Ministerul are în plan altă strategie tot pe cote, dar cu siguranță nu va fi aplicată de anul acesta. Există un plan astfel încât să se aloce niște cote, cel puțin la nivel de județ, dacă nu la nivel de gestionar de vânătoare”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, Mihai Pop, director pe Conservare al Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice. 

Sfatul meu pentru primarii din județul Covasna, către autorități, este să fundamenteze foarte bine cererile de derogare. Dacă e nevoie să obțină una, două, 20 de derogări, au toate șansele să le obțină dacă sunt foarte bine fundamentate și justificate”, a încheiat directorul departamentului de Conservare din cadrul Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.