Podul de peste Olt din Chilieni va fi reconstruit în regim de urgenţă
Consiliul Local din Sfântu Gheorghe a aprobat în ședința extraordinară din 19 decembrie a.c. documentația proiectului tehnic și a indicatorilor tehnico-economici, în vederea autorizării executării lucrărilor de intervenție în regim de primă urgență pentru refacerea podului de lemn de peste râul Olt în localitatea Chilieni, distrus de inundaţiile din luna iunie. Noul pod va avea o lungime de 24 de metri şi o lăţime de 5 metri. Lucrarea se va realiza în regim de primă urgenţă pentru că în momentul de faţă podul este un pericol iminent de producere de accidente.
Lucrarea se va finanţa din fondul de intervenţie de 452.000 de lei, acordat de Guvern în luna octombrie pentru unele UAT-uri afectate de calamităţi naturale produse de inundaţii.
Potrivit raportului de specialitate, podul din Chilieni reprezintă în prezent un pericol pentru cetăţeni, care ignorând însemnele autorităţilor care au blocat accesul, continuă să îl utilizeze. Podul „face legătura între vatra satului şi terenurile agricole ale localnicilor aflate pe cealaltă parte a râului Olt. Podul nu are trotuare, dar are un parapet cu înălţimea de un metru. Inundaţiile din 13 – 14 iunie 2016 de pe râul Olt au deteriorat şi făcut inutilizabil acest pod. (...) Întrucât, deşi podul a fost închis circulaţiei, în repetate rânduri utilizatorii au înlăturat toate mijloacele şi echipamentele de blocare, şi au trecut peste pod ca pietoni sau cu vehiculele şi autovehiculele, se impune refacerea acestui pod în regim de primă urgenţă, pentru punerea în siguranţă a construcţiei şi reducerea riscului de accidentare a persoanelor sau distrugerea unor bunuri materiale”, transmit autorităţile.
Aceeaşi sursă arată că termenul de finalizare a lucrărilor este 27 decembrie a.c. şi că „lucrările se impun ca o intervenţie în regim de primă urgenţă dată fiind situaţia obiectivului şi a pericolului iminent de producere de accidente care se pot solda cu pierderi materiale şi răniri grave ale unor persoane”.
Podul va avea o structură de rezistenţă metalică şi o durată de utilizare în siguranţă de 5 ani. „S-a adoptat ca soluţie refacerea podului din lemn folosind o structură de rezistenţă metalică formată din 4 grinzi în lungime de 24 m, parapeţii vor fi de asemenea metalici. Tuturor elementelor din lemn rămase, precum şi celor metalice li se vor aplica tratamente specifice împotriva carilor şi a ciupercilor, respectiv anticorozive. Durata de utilizare în siguranţă a podului va fi de 5 ani, iar greutatea vehiculelor cărora le va fi permisă trecerea va fi limitată la 3,5 tone. Prin implementarea acestui proiect se va putea accesa suma alocată de Guvern în anul 2016, pentru refacerea acestui pod”, arată documentele oficiale ale Primăriei.