ACTUALITATE 4 mai 2016

PNL, fără candidat la Primăria Întorsura Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 1065 vizualizări

Partidul Naţional Liberal a rămas fără candidat pentru Primăria din Întorsura Buzăului la alegerile locale din 5 iunie 2016. Judecătoria oraşului a decis retragerea candidaturii lui Alin Popica pe motivul unui conflict de interese cu funcţia publică de conducere pe care acesta o ocupă în Primăria întorsureană. Sesizarea în justiţie care a dus la această soluţie a fost făcută de Alianţa Liberarilor şi Democraţilor din judeţul Covasna.

Chiar dacă apelul candidatului înaintat către Tribunalul Covasna a fost respins, PNL-iştii au sesizat instanţa că Biroul Electoral Local din Întorsura Buzăului nu a respectat legea, afişând candidatura lui Alin Popica la trei zile după depunere, şi nu în 24 de ore cum era legal, fapt care nu le-a mai permis înregistrarea altui candidat pentru funcţia de primar al oraşului.

„Eu am completat toate actele necesare depunerii candidaturii cu funcţia de consilier impozite şi taxe. Funcţia de conducere care mi-a fost oferită pe data de 1 martie 2016 pentru mine nu a avut nicio însemnătate pentru că eu de fapt coordonez acest birou de 12 ani. Am primit această funcţie de conducere temporară şi pot să spun că am fost atras într-o capcană. Nu vreau să mă scuz, dar nici să acuz pe nimeni. Colegii din conducerea partidului nu au avut la dispoziţie toate informaţiile cu care să mă ajute pentru că eu nu am considerat că e relevant că mi s-a oferit temporar o funcţie de conducere. Mi-am luat concediu în 30 martie şi nu m-am bucurat de mari beneficii în plus”, a declarat Alin Popica miercuri într-o conferinţă de presă.

În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele PNL Covasna, Codruţ Opaiţ, a spus: „Alin Popica este funcţionar public. Conform legii el trebuia să se suspende cu 15 zile înainte de depunerea candidaturii. O chichiţă legislativă spune că dacă are funcţie de conducere, atunci această suspendare trebuie să aibă loc cu 30 de zile înainte de depunerea candidaturii. În data de 1 martie, Alin Popica a fost promovat pe funcţia de şef de birou la Impozite şi Taxe. Aceiaşi oameni care l-au promovat, l-au contestat în ultima zi când se putea face acest lucru”.

Potrivit preşedintelui PNL Covasna, motivul pentru care Alin Popica ar fi fost înlăturat de contracandidaţii săi este legat de faptul că acesta a venit cu idei noi, inovatoare, fără un discurs politicianist de lemn. „Acest lucru i-a speriat pe actualii edili care candidează în continuare la alegeri. Şi-au dat seama că un om de acest gen polarizează simpatia oamenilor din Întorsura Buzăului şi ca atare pericolul ca ei să piardă alegerile este tot mai mare. Au încercat prin orice mijloace să îl împiedice pe acest om să candideze pentru Primăria oraşului”, a spus liderul PNL.

„Am făcut cerere să îmi reiau raporturile de serviciu. În data de 19 aprilie am făcut cerere de suspendare şi aştept decizia de reluare. Ideea articolului care a fost invocat în instanţă a fost că eu trebuia să îmi dau demisia din cadrul instituţiei, dar eu din asta trăiesc. Sunt funcţionar public, am salariu”, a mai punctat Alin Popica.

Candidatul PNL, avertizat de vulnerabilitate 

De cealaltă parte, candidatul ALDE la Primăria Întorsura, Leca Băncilă, ne-a declarat: „Sunt dezamăgit de prestaţia lui Alin. Era vorba de o minimă responsabilitate. Personal i-am atras atenţia că este vulnerabil. Trebuia să se hotărască: ori să suspende funcţia, ori să renunţe la candidatură. Nu a avut grijă. De aici se poate vedea cât de nepregătit era pentru această funcţie”.

„Atenţionarea cu privire la vulnerabilitatea mea a venit într-un context în care se vorbea despre colectarea taxelor şi impozitelor. În ultimele două luni de zile am avut discuţii cu dânsul doar în două rânduri şi în niciun caz nu s-a atins tema aceasta. Eu m-am bazat pe ajutorul unor colegi jurişti din instituţie şi nu am avut timp sau răbdare să caut singur răspunsurile. M-am bazat pe bună-credinţă şi pe ajutorul unora care nu mi-au fost alături”, a răspuns Alin Popica, completând: „Nu pot să spun public că dânsul (n.red. Leca Băncilă) m-a „executat” sau că a avut sau nu ajutoare în acest sens. Putea să mă avertizeze, nu numai dânsul, ci şi oricine altcineva. Eu am crezut că este un joc curat între nişte oameni de onoare. Noi sau partidul nostru nu am căutat chichiţe la listele nimănui”.

Codruţ Opaiţ a ţinut să precizeze: „I-a spus că e vulnerabil lăsând să se înţeleagă că dacă va câştiga el alegerile şi Alin va fi angajatul Primăriei, atunci va avea de suferit. Domnul Băncilă nu este atât de naiv încât să pregătească o lovitură de genul acesta şi să îl avertizeze. Este un non-sens”.

Întrebat cum răspunde acuzaţiilor care spun că a început o campanie electorală murdară, Leca Băncilă a răspuns: „Ce e murdar aici? Noi am respectat legea”.

Biroul Electoral Local din Întorsura Buzăului nu a respectat termenul legal de afişare a candidaturii

Codruţ Opaiţ acuză Biroul Electoral Local din Întorsura Buzăului de faptul că nu a respectat termenul legal de afişare a candidaturii lui Alin Popica, drept urmare PNL nu a mai avut timp să propună alt candidat după această retragere de candidatură.

„În momentul în care s-ar fi afişat în termenul stabilit de lege, noi am fi avut timp să retragem candidatura lui Alin Popica şi am fi putut propune un alt candidat sau am fi putut susţine un independent. Lucrurile nu s-au petrecut aşa. Candidatura lui Alin a fost depusă în 23 aprilie, într-o sâmbătă, dar nu s-a afişat duminică, aşa cum era normal, ci cu trei zile mai târziu. De ce? Ca să fim puşi în imposibilitatea de a reacţiona în cazul unei contestaţii. A fost un abuz al Biroului Electoral Local. Am contestat în instanţă această ilegalitate monstruoasă. Acum lăsăm instanţa să decidă. Acest abuz care s-a petrecut, faptul că nu s-a afişat candidatura în termen legal, ne-a lipsit pe noi de un candidat la Primăria Întorsura Buzăului. Consecinţele acestui abuz sunt foarte grave”, a spus preşedintele PNL Covasna.

„Nu intenţionez să sprijin al candidat pentru că până la urmă nu tranzacţionez voturile PNL-ului. Noi ne dorim să fim sprijiniţi în Consiliul Local”, a concluzionat Codruţ Opaiţ.

Miercuri, Judecătoria din Întorsura Buzăului a decis transferarea competenței de soluționare a cazului către Biroul Electoral Județean Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
maria, 8 mai 2016
Pentru domnul Alin Octavian Popica cum sta cu falsul in declaratii la completarea declaratiei de avere, are pierderi de memorie????.....va rog domnule Corvin!!!!! ajutatil... cumparatii piracetam sau citeste integral
maria, 8 mai 2016
Nu cumva presedinta si loctiitorul BEC sunt juristii din primarie de care amintea domnul Alin ca nu l-au instiintat cu privire la incompatibilitate. Ca de.......,* am anuntat in primarie ca eu voi citeste integral
maria, 8 mai 2016
Solutia data de Biroul Electoral Central Bucuresti a confirmat ca BEC Intorsura a procedat corect sigur ai probleme si cu gramatica si se vede clar ca nu cunosti legile. In conformitate cu art.1, citeste integral
Corvin Vamesul, 6 mai 2016
baciu- Cazul a fost transferat la BEC Bucuresti dovedindu-se suspiciuni grave atat a BEL cat si altele de care veti auzi in curand si se va lasa cu dosare penale. Asta asa daca tot vorbiti despre citeste integral
Corvin Vamesul, 6 mai 2016
baciu- Sunteti depasit, intre timp acea lege de care vorbiti este inaplicabila azi fiind depasita ca si dv in calitate de comentator.Punct. Mai cititi pentru ca eu nu sunt dispus sa acord in aceste citeste integral
baciu, 5 mai 2016
ULUITOR!! ULUITOR!! Domnul Popica recunoaste negru pe alb faptul ca a fost numit sef la 1 martie, dar in documentele depuse la BEC a trecut functia de consilier. RECUNOASTE FALSUL IN citeste integral
Icabau, 5 mai 2016
Problema dumneavoastra domnule consilier este ca nu aveti incredere in anumiti colegi juristi care v-au aratat cu degetul pe lege cuvant cu cuvant, insa ati afirmat ca nu vi se aplica dumneavoastra citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.