ACTUALITATE 6 iulie 2021

Plan al autorităților din Sfântu Gheorghe: ziua porților deschise la Fabrica de Țigarete

de Iulia Drăghici - Taraș | 1328 vizualizări

Autoritățile din Sfântu Gheorghe au în plan să organizeze zile ale porților deschise la Fabrica de Țigarete, a spus, într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád. Edilul a declarat și că demersul pentru reabilitarea ansamblului de clădiri este unul de durată, dar că autoritățile nu se grăbesc pentru că nu vor să greșească. 

Primarul Antal Árpád a semnat în 18 iunie contractul de vânzare-cumpărare a fostei Fabrici de Ţigarete din Sfântu Gheorghe, care intră astfel în proprietatea oraşului. Totuși, lucrurile nu se întâmplă de pe azi pe mâine, spune edilul, având în vedere că „este o procedură. Sunt acolo, așa cum știți, spații sigilate de către bancă, de ANAF, sunt zone sensibile. Nu ne dorim sub nicio formă să intrăm în posesia acelor spații unde nu am intrat niciodată. Nici nu știu ce este acolo, doar din cele relatate de executor, că sunt cantități imense de tutun, care urmează a fi ori arse, ori vândute. Dar nu este treaba noastră. Noi nu avem nicio obligație, nicio responsabilitate pe partea aceasta. Conform contractului, având în vedere că ultima rată o vom plăti în decembrie anul viitor, până atunci are obligația și executorul să elibereze toate spațiile”, a spus joia trecută, la o conferință de presă, primarul Antal Árpád. 

În plus, edilul-șef a spus că preluarea este un proces pe termen lung și pentru că „sunt foarte multe chestiuni administrative pe care trebuie să le facem. Nu ne grăbim pentru că nu vrem să greșim. Toate lucrurile trebuie făcute pas cu pas. Arhivele care țin de ANOFM să fie predate la ANOFM, arhivele care țin de construcția clădirii să fie predate la municipalitate. Am numit cu o dispoziție a primarului o comisie care face aceste predări, preluări și așa mai departe. Este un procedeu mai lung”, a explicat edilul.

În ceea ce privește activitățile care vor fi întreprinse aici, edilul a precizat că încă nu sunt stabilite nici detaliile, dar că se gândesc să organizeze și diverse tipuri de evenimente pentru comunitate, cum ar fi chiar ziua porților deschise, într-un cadru organizat. 

În perioada următoare avem ca și target să finalizăm conceptul, adică ce dorim să facem cu clădirea, cu ansamblul de clădiri și după aceea să lansăm licitațiile pentru proiectarea acelor amplasamente pe care dorim să le facem. Trebuie să decidem ce trebuie să demolăm de acolo, ce vrem să modernizăm, ce construim la loc. (...) Vrem să organizăm zile deschise, să vină oamenii să vadă. Sunt foarte mulți care au muncit acolo, sunt foarte mulți ale căror rude au lucrat acolo, deci vrem în primă fază să deschidem porțile, evident, în mod organizat, pentru că nu se poate ca neorganizat să intre lume acolo. Dar asta va urma”, a declarat Antal Árpád. 

În iunie, autoritățile locale au stabilit că suma de 4,9 milioane de euro, cât se plătește pentru Fabrica de Țigarete, va fi achitată în patru rate egale, în lunile iunie și decembrie din 2021 și 2022. 

Planul autorităților, dacă vor reuși să atragă fonduri externe, este să transforme fosta fabrică de țigări într-un centru inovativ, interactiv, educațional pentru copiii și tinerii din toată regiunea.

Primarul a spus în luna mai, după ce s-a aprobat în Consiliul Local intenția de a cumpăra imobilele, că va urma și o consultare cu cetățenii, pentru a se decide concret ce va conține proiectul final care va viza complexul de clădiri, iar între timp se vor concentra și să găsească modalități de finanțare. 

Clădirea fabricii de țigări a fost construită între anii 1901 – 1907.

Au fost perioade în care numărul angajaţilor de aici a depăşit 1.000 de persoane. Activitatea s-a oprit în decembrie 2010. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.