ACTUALITATE 28 ianuarie 2015

Piaţa imobiliară la început de an

de Székely Emőke | 726 vizualizări

A cumpăra sau vinde un apartament poate fi un proces de lungă durată în Sfântu Gheorghe

Piața imobiliară este în creștere, spun specialiștii, însă mulți dintre cei care doresc să aibă casa lor se izbesc de tot felul de obstacole. A-ți găsi apartamentul mult visat nu e deloc ușor, și presupune răbdare, dar și nervi.

Reprezentantul unei agenții imobiliare din Sfântu Gheorghe ne-a declarat că „piața și-a dat drumul”, există atât vânzători, cât și cumpărători. „Se caută tot felul de apartamente, nu pot să spun că există o tipologie, la fel cum nu există nici un profil al cumpărătorului. Omul are ceva bani și îi investește, schimbă apartamentul, își ia unul mai mare. Piața imobiliară este stabilă, prețurile nu au fluctuații și acum la început de an se pot cumpăra apartamente la prețuri foarte bune” – spune agentul imobiliar. Acesta a adăugat că deschiderea din partea băncilor facilitează tranzacțiile imobiliare, o mare parte dintre cumpărători accesează credite pentru a-și achiziționa o locuință. „Și prin programul Prima Casă, și prin alte credite lumea își cumpără imobile. Depinde de finanțele fiecăruia, cei care își permit, caută case, cei care au bani mai puțini, se mulțumesc cu apartamente de bloc. Dar cerere există pentru toate tipurile de imobile” – spune agentul imobiliar.

Prețurile minime ale apartamentelor

Camera Notarilor Publici a stabilit grilele de calcul pentru taxele și impozitele tranzacțiilor imobiliare. Cei care doresc să cumpere sau să vândă apartamente în 2015 trebuie să știe că există un preț minim al imobilelor, stabilit de Camera Notarilor Publici din România, iar această grilă stă la baza calculării taxelor și impozitelor ce se percep la tranzacțiile imobiliare. Prețurile din Sfântu Gheorghe variază în funcție de zona în care se află apartamentul, dar și în funcție de anul construcției blocului, precum și de confortul locuinței. Cele mai scumpe sunt în centru, unde o garsonieră confort I, construită înainte de 1977, aflată la parter, trebuie să aibă prețul minim de 10.500 de euro, iar dacă este la un etaj intermediar, prețul crește până la 12.000 de euro. În zona B a orașului garsonierele costă între 9.700 și 19.000 de euro, acestea din urmă sunt în clădiri noi și au îmbunătățiri. Prețul apartamentelor cu două camere, confort I, sunt undeva la 15.000 de euro, însă dacă vorbim de un apartament aflat la un etaj intermediar, într-o clădire nouă, și dacă locuința are și îmbunătățiri, prețul este de aproape 30.000 de euro. Apartamentele cu 3 camere în zona B a orașului costă între 20.600 și 38.700 de euro. Locuințele confort II sau III sunt desigur mai ieftine, iar prețul scade și dacă apartamentul este într-un bloc aflat la periferia orașului.

Locuință la preț bun găsești greu

Irina, o tânără mamă din Sfântu Gheorghe, ne-a declarat că este greu să găsești un apartament bun la un preț bun. „Încerc să cumpăr un apartament de câteva luni de zile, dar este greu, mulți spun una și la fața locului găsești cu totul altceva. Apartamentele care au îmbunătățiri costă mult, termopanele sunt taxate la preț de lux, pe când nu mai sunt de mult un lux. De asemenea, dacă într-un apartament este gresie sau faianță roșie, de exemplu, nu e musai să îmi placă și mie, așadar nu mi se pare normal ca pentru acest lucru prețul locuinței să sară” – spune tânăra. Aceasta a adăugat că potențialii cumpărători trebuie să fie atenți la mai multe aspecte, cum ar fi şi pivnița. „Conform cărții funciare apartamentele au și pivniță, dar în multe locuri nu este așa pentru că pivnița a fost luată de X sau Y. De asemenea trebuie văzut dacă proprietarul are sau nu restanțe la întreținere, pentru că degeaba nu te întreabă banca, apartamentul nu poate fi transcris. Nu știam de toate acestea până când nu m-am hotărât serios să caut o locuință. Mi-am dat seama că este foarte greu” – povestește tânăra, care spune că a durat aproape 4 luni până a găsit un apartament care să-i placă.

Iulian și-a întemeiat o familie în urmă cu 2 ani, iar după ce el și soția lui au muncit în străinătate, au decis să investească banii într-un apartament la Sfântu Gheorghe. Cei doi au căutat prin anunțurile de mică publicitate, s-au uitat la mai multe apartamente, până când și-au ales unul potrivit pentru ei. „Recunosc că am avut un avantaj, și anume faptul că am avut toți banii pentru apartament, așadar am fost scutiți de drumurile și hârtiile legate de bancă, probleme de care se lovesc mulți dintre cei care vor să își cumpere o locuință. Noi am luat la pas orașul și ne-am uitat la multe apartamente, am pus opțiunile pe hârtie, și am ales o locuință cu două camere. Nu am apelat la agenți imobiliari, am rezolvat practic totul de capul nostru. Totul a durat în jur de o lună și jumătate, apoi ne-am și mutat în casă nouă” – spune bărbatul.

Odată ce clienții și-au găsit locuința potrivită, începe un alt proces, e drept, ceva mai simplu și anume renovarea acestuia, mobilarea și decorarea lui pentru că de fapt micile detalii fac dintr-o locuință un cămin, dintr-o casă „acasă”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.