ACTUALITATE 20 mai 2013

Piaţa imobiliară bate pasul pe loc

de Monica Vrânceanu | 336 vizualizări

Agenţiile imobiliare din Sfântu Gheorghe abia reuşesc să vândă câte un apartament pe lună

Piața imobiliară din Sfântu Gheorghe stă pe loc de mai bine de un an de zile, iar agenții imobiliari se plâng de faptul că abia reușesc să vândă un apartament în fiecare lună.

Agentul imobiliar Ion Sava ne-a declarat că o tranzacție pe lună înseamnă „foarte bine”, ceea ce este de-a dreptul îngrijorător comparativ cu anii de dinaintea crizei, când apartamentele se tranzacționau ca pe bandă rulantă.

Problema mare este legată, desigur, de bani, sau mai bine-zis de lipsa acestora, căci apartamente la vânzare sunt destule.

„Deși sunt foarte multe apartamente de vânzare, piața imobiliară stă pe loc, în așteptarea unor vremuri mai bune... care nu știm însă când vor veni. Prețurile au scăzut în unele cazuri, oamenii ar cumpăra, dar nu au bani, nu pot face nici credite. Cu un salariu de 700 sau 900 de lei, nu au cum obține credite, nicio bancă nu dă. Cine are 1000 de lei salariu în Sfântu Gheorghe e boier, dar cu un salariu de 1.500 de lei, ar mai merge și creditele. Dar nimeni nu are așa salariu pe cartea de muncă și atunci nici credite nu se dau, așa că nu se cumpără nici locuințe, nici terenuri, decât foarte rar”, a explicat Ion Sava, care spune că vremurile în care veneau unii din străinătate și plăteau locuința cu banii jos sunt și acelea demult apuse.

Nici „Prima Casă” nu mai e ce s-a dorit să fie, și dacă până pe la jumătatea anului trecut agențiile imobiliare mai reușeau să tranzacționeze câte ceva, acum programul pare să stea și el pe loc. Pe închirieri, lucrurile se mișcă oarecum mai bine, însă nici aici la un nivel înalt, comparabil cu al marilor orașe.

Nici în restul județului situația nu e mai bună, și chiar dacă în zone precum Covasna sau Târgu Secuiesc prețurile imobiliarelor sunt mai mici, nici acolo tranzacțiile nu se mișcă, din același motiv principal: salariile prea mici ale oamenilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.