ACTUALITATE 14 decembrie 2018

Petronela Rotar, Amalia Năstase și Rodica Mandache fac istorie la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1333 vizualizări

Dezbaterea „Femei celebre de azi despre femei celebre de ieri” strânge fonduri pentru sprijinirea a trei cazuri sociale

Asociația Pentru Comunitate (APC) din Sfântu Gheorghe revine cu un eveniment ieșit din tipare dedicat Anului Centenarului: o dezbatere – concurs cu și despre femei, cu scop caritabil. Invitate sunt scriitoarea Petronela Rotar, femeia de afaceri Amalia Năstase și actrița Rodica Mandache. Evenimentul are loc miercuri, 19 decembrie, începând cu ora 17:30, în amfiteatrul Colegiului Național „Mihai Viteazul”. Intrarea este liberă.

În an centenar, organizatorii de evenimente se concentrează preponderent asupra personalităților marcante, vizibile, din istoria recentă a României. Îndeosebi bărbați. APC și Observatorul de Covasna a ales, în schimb, să scoată în prim-plan femeile care au contribuit semnificativ sau care au influențat prin acțiunile lor decizii cu implicare majoră în destinul acestui popor.

„Femei celebre de azi despre femei celebre de ieri” este, așadar, o dezbatere concurs prin intermediul căreia trei personalități feminine ale prezentului care ne vor ajuta să cunoaștem trei personalități feminine marcante din istoria României. Astfel, vom afla  lucruri interesante despre Ana Pauker, Regina Maria și Elena Ceaușescu.

Abordarea noastră legată de Centenar a fost una diferită. Așa cum s-a întâmplat în cazul concertului Nightlosers, când focusul nostru a fost să promovăm un act artistic care să țină cont de contribuția minorităților la patrimoniul cultural românesc. De data aceasta, reacționăm cumva la faptul că istoria țării noastre pare scrisă de bărbați, despre bărbați, pentru bărbați! Astfel, ne-am folosit de prilej pentru a evidenția rolul unor femei în istoria României. Mă bucur că au răspuns demersului nostru femei celebre de azi și astfel totul a devenit mai interesant. Ca de obicei, profiturile acțiunilor noastre vor  merge către o cauză caritabilă. Mulțumesc mult pentru colaborare Teatrului Andrei Mureșanu și Colegiului Național Mihai Viteazul”, spune președintele Asociației pentru Comunitate și directorul ziarului Observatorul de Covasna, Daniel Santa.

Invitate de top: o scriitoare, o femeie de afaceri și o actriță

Despre Elena Ceaușescu va vorbi una dintre cele mai populare scriitoare contemporane, Petronela Rotar, aceeași care a obținut locul 1 în topul vânzărilor de Black Friday din ultimii doi ani, pe cel mai mare site de carte din România, www.libris.ro.

Viața Reginei Maria va fi prezentată miercuri de femeia de afaceri Amalia Năstase, cea cunoscută pentru fosta căsnicie cu tenismenul Ilie Năstase.

Celebra actriță de teatru, film și televiziune, Rodica Mandache, în prezent angajata Teatrului Odeon din București și profesoară de actorie la Universitatea de Artă Hyperion va oferi o prezentare despre Ana Pauker.  

Cazurile umanitare către care vor fi îndreptate fondurile

Fiecare dintre cele trei invitate participante va lupta totodată, prin expunerea oferită, pentru câte un caz social preluat din spectacolul lui Radu Afrim, „Despre oameni și cartofi”, de la Teatrul ”Andrei Mureșanu”.

Spectacolul spune povestea tulburătoare și reală a unor oameni obligați de sărăcie să trăiască în umbra societății, la mila aproapelui care mai degrabă îi damnează, de-a dreptul insensibili la dramele și, uneori, chiar la tragediile lor. Pe scurt, în 2012, un tren a lovit un tractor în care se aflau muncitori romi, tocmiți cu ziua pentru 25 de lei și o găleată de cartofi. Deși victimele au fost numeroase, presa nu a insistat pe subiect, fiind vorba despre cetățeni de etnie romă. Rudele rămase în viață suferă și astăzi, atât din cauza durerii, cât și din cauza neputinței de a se descurca pentru un trai decent.

Prima cauză socială este cea a unui tânăr de 18 ani care muncește ca bucătar 12 ore pe zi, iar în puținul timp liber pe care îl are se antrenează pentru a-și îndeplini visul de a deveni dansator profesionist de dans modern.

O altă cauză pentru care vor strânge bani invitatele este cea a  femeii rămasă singură cu trei copii după ce soțul a murit în teribilul accident. După decesul soțului, Tünde a mai pierdut doi copii. Unul mic, pentru salvarea căruia ambulanța a ajuns la două ore după ce a fost chemată și un altul, de aproximativ 12 ani, care visa să devină fotbalist și să își ajute familia, dar care a fost călcat de o mașină pe trecerea de pietoni.

Nu în ultimul rând, a treia cauză privește o altă familie de orfani, care în urma accidentului respectiv a rămas fără grija și afecțiunea mamei. Tatăl s-a recăsătorit, dar sărăcia continuă să îi chinuie pe toți. Copiii nu merg la școală pentru că sunt bătuți și marginalizați. Și de parcă nu ar fi destul, cel mai mare dintre frați a suferit de curând o operație pe cord și are nevoie de îngrijire.

 „Când am văzut spectacolul montat de Radu Afrim, am simțit că ar fi o ipocrizie să scriu doar un articol despre cât de bine realizat e. M-a durut profund acest spectacol și mă va durea mereu când mă voi gândi la el. De aceea, oportunitatea de a face concret ceva pentru „personajele” implicate în spectacol este ceea ce cred eu că puteam face mai bun decât să scriu. Mă bucur mult că cele trei invitate și-au făcut timp să se alăture proiectului nostru, care marchează Anul Centenar într-un mod aparte, în sensul în care subliniem și felul în care femeile au contribuit, pozitiv sau negativ, la cursul istoriei acestei țări. Astfel, cei care vor veni miercuri la eveniment vor avea prilejul de a  afla multe lucruri interesante despre Ana Pauker, Regina Maria și Elena Ceaușescu. Sper să avem cât mai mulți tineri în amfiteatrul CNMV”, a transmis Mirela Cara, coordonatorul evenimentului.

Câștigătoarea dezbaterii va fi desemnată prin votul publicului prezent la eveniment.

De asemenea, este util de menționat că moderatorul evenimentului va fi Anna Maria Popa, managerul Teatrului Andrei Mureșanu.

Este o bucurie și o onoare să particip la acest eveniment. Sunt implicată cu tot sufletul din mai multe motive: sunt pasionată de istorie și moderarea acestui tip de dezbatere îmi face o deosebită plăcere, sunt mândră că am ocazia să pășesc pe aceeași scenă cu trei veritabile doamne pe care le respect și admir de mult, în plus cazurile pentru care se luptă aceste doamne sunt din spectacolul Teatrului Andrei Mureșanu – „Despre Oameni și Cartofi” de Radu Afrim.

Toate aceste lucruri îmi garantează că seara de 19 decembrie va fi una de neuitat atât pentru mine, cât și pentru publicul ce va fi prezent la dezbatere alături de noi”, a punctat Anna Maria Popa.

Este important de subliniat faptul că evenimentul are loc miercuri, 19 decembrie, nu joi, 20 decembrie, cum a fost anunțat inițial în programul acțiunilor dedicate Anului Centenar, prezentat de Instituția Prefectului Județului Covasna. Schimbarea s-a produs din motive obiective.

Parteneri în organizarea evenimentului sunt Revista Historia, Teatrul Andrei Mureșanu, Colegiul Național Mihai Viteazul, cu sprijinul financiar al Consiliului Local Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.