Peste 800 de teste PCR, prelucrate în laboratorul Spitalului Județean
Numărul testelor Real Time PCR, pentru depistarea COVID-19, prelucrate în cadrul laboratorului de ultimă generație al Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe a trecut până miercuri, 1 iulie, de 800, anunță conducerea unității spitalicești. Deocamdată însă, laboratorul nu este inclus în rândul celor avizate spre decontare de către INSP și Ministerul Sănătății.
„În momentul de față avem un număr total de teste efectuate în laboratorul nostru de 804 teste PCR. Deci din data de 15 mai am făcut pentru 804 persoane teste PCR”, a spus miercuri, într-o videoconferință de presă, managerul spitalului Județean, András-Nagy Róbert.
Directorul medical a punctat că existența acestui laborator ușurează munca angajaților, dar este folositor și pentru pacienți, pentru că rezultatele vin mult mai repede.
„Ni s-a ușurat munca datorită faptului că avem laboratorul nostru PCR și rezultatele ne parvin mult mai repede. Dimineața se ia proba, după-masa putem să avem un rezultat”, a spus dr. Roșu Mátyás.
În ceea ce privește avizarea de către Ministerul Sănătății, pentru decontarea testelor și includerea rezultatelor în baza de date națională, managerul a spus că este în curs și că durează pentru că s-a schimbat procedura.
„Urmează să primim avizul Ministerului. S-a schimbat schimbarea în sensul că noi când am început să lucrăm, chiar în momentul respectiv s-a terminat situația de urgență, moment pentru care circuitul de aprobare a fost total altul. Durează mai mult. Dar aproape din 2 în 2 zile avem o corespondență în această privință cu DSP-ul și Institutul Național de Sănătate Publică pentru a fi incluși în acest program”, a spus András-Nagy Róbert.
În 11 iunie, Spitalul Județean anunța că numărul testelor prelucrate în laboratorul propriu pentru depistarea COVID-19 era de peste 400.
Laboratorul Spitalului Județean a fost pus în funcțiune la mijlocul lunii mai.
Spațiul, situat în zona Gării, este dotat cu aparatură performantă, care va putea fi de folos în depistarea și altor boli decât COVID-19.
Consiliul Județean Covasna a alocat 300.000 de lei pentru realizarea acestui laborator, dintre care 180.000 de lei este suma utilizată pentru reabilitarea și pregătirea spațiului, iar restul, de 120.000 de lei, a mers către achiziționarea a 1.000 de kit-uri de testare.
Tehnica de ultimă generație a fost achiziționată dintr-o donație de 100.000 de euro făcută de o companie privată către autorități. Laboratorul are o capacitate maximă de prelucrare a 48 de probe în trei ore.
Numărul testelor pentru depistarea COVID-19 prelucrate până la data de 2 iulie în județul Covasna este 5.684 de teste, la care se adaugă alte 2.860 de teste recoltate de la suspecți din județele Brașov, Sibiu și Mureș, teste prelucrate în județul Covasna, la solicitarea celor trei județe, potrivit Prefecturii Covasna. Aici nu sunt incluse testările realizate în laboratorul Spitalului Județean.
De la începutul pandemiei, în județul Covasna au fost depistate 288 de cazuri de coronavirus.