ACTUALITATE 17 februarie 2021

Peste 8.600 de vaccinări anti-COVID în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1057 vizualizări

Interesul pentru AstraZeneca, mult scăzut față de Pfizer și Moderna 

Numărul vaccinărilor anti-COVID a ajuns la 8.659 în județul Covasna, dintre care 3.248 de persoane au primit ambele doze, potrivit datelor furnizate marți de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna, la solicitarea ziarului Observatorul de Covasna. De luni a început activitatea și în cele două centre noi, din Baraolt și Întorsura Buzăului, unde se administrează doar doze AstraZeneca. 

Planul județului Covasna privitor la centrele de vaccinare cuprinde, mai nou, șase centre de vaccinare anti-COVID. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât, în ședința din 10 februarie, astfel: două centre să fie la Sfântu Gheorghe (sediul vechi al Direcţiei de Asistenţă Socială - Str. Daliei, nr. 1 și Ştrandul municipal str. Sporturilor, nr. 6), Târgu Secuiesc (Sala Polivalentă „Kicsid Gábor”, Str. Stadionului), Covasna ( Casa Orăşenească de Cultură, str. 1 decembrie 1918, nr.10), Baraolt (Sala de sport, str. Kossuth Lajos, nr.172) și Întorsura Buzăului (Cămin cultural Brădet, nr. 22). 

În prezent, dintre acestea funcționale sunt cinci. Din lista prezentată anterior, nu este deschis cel de-al doilea centru de la Sfântu Gheorghe, iar directorul DSP Covasna Ágoston László ne-a spus că este prins în tabel „ca perspectivă, pentru momentul în care va fi vaccin suplimentar”

O schimbare va avea loc și la Covasna, în sensul că dacă acum vaccinarea pentru etapa a II-a este tot la Spitalul de Cardiologie, unde este și prima, iar în viitor, nu se știe când, va fi deschis un centru în oraș. 

Intenționăm să schimbăm activitatea din spital, să o mutăm jos la Casa de Cultură. E mai corect și mai convenabil să se vaccineze numai personalul medical (n.red. la spital). La un moment dat se va termina și activitatea respectivă și pentru populație s-a recomandat să fie, pe cât posibil, centre în afara spitalelor”, ne-a explicat Ágoston László. 

Luni a început vaccinarea și la Întorsura Buzăului, în centrul de la Căminul Cultural Brădet, unde sunt aduse doar doze AstraZeneca. În prima zi, luni, au fost înregistrate 30 de vaccinări. Potrivit primarului Raul Urdă, nu au fost imunizați doar oameni ai zonei, ci programați și prezenți au fost și cetățeni din Brașov, Covasna, Sfântu Gheorghe sau Zăbala. 

Astăzi de dimineață am fost primul care s-a vaccinat pe ziua de astăzi. (...) Suntem totuși în etapa a doua de vaccinare, unde sunt eligibile doar persoanele din domeniile esențiale sau bolnavi cronici până în 55 de ani, pentru că la noi ajunge doar vaccin AstraZeneca. Cam câte 30 de persoane s-au programat. Cam atât cred că va merge pe zi. (...) Să sperăm în etapa a III-a, când va începe vaccinarea în masă vor fi mai mulți. (...) Eu m-am dus cu încredere și nu am avut niciun fel de problemă. (...) Avem locuri libere chiar și săptămâna asta, dacă cineva dorește, este eligibil și se înscrie. Îi așteptăm la vaccinare în condiții de maximă siguranță. Am primit de la Covasna, printr-un protocol de colaborare, aparatură de supraveghere în caz de probleme, deci avem tot ce trebuie”, ne-a declarat primarul din Întorsura Buzăului. 

Și la Baraolt a început luni activitatea, iar, potrivit directorului DSP Covasna, aceasta va începe cât de curând și la viitorul centrul din orașul Covasna, tot cu doze de la AstraZeneca.

Ágoston László a confirmat și că cererea pentru vaccin AstraZeneca este scăzută la centrele din județ, pentru că până marți s-au folosit 50 de doze, din cele 100 aduse, ca urmare a programărilor la cele două centre, de la Întorsura și Baraolt. 

Din ce vedem la programări, este atinsă cam jumătatea capacității sau poate nici atât. Probabil, cauza este că deocamdată se pot vaccina doar persoanele de până în 55 de ani și au apărut și tot felul de zvonuri pe Facebook-ul ăsta drag și s-au speriat. Sunt și persoane care s-ar vaccina, dar au peste 55 de ani”,  a spus directorul DSP Covasna. 

La nivel național, au fost administrate 1.111.438 doze de vaccin Pfizer, începând din 27 decembrie 2020 până în 16 februarie, Moderna - 68.744 de doze ( începând cu 4 februarie) și AstraZeneca 16.907 de doze (începând din 15 februarie). 

Detalii despre vaccinuri, dar și reacții adverse înregistrate, pe site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/

Sursa foto: Facebook/ Primăria Întorsura Buzăului

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.