ACTUALITATE 29 septembrie 2022

Peste 5 milioane de lei pentru reabilitarea primăriei din Boroșneu Mare

de David Leonard Bularca | 449 vizualizări

Clădirea, care este construită în anii 1880-1890, a fost în trecut cazarmă, spune edilul

Autoritățile din Boroșneu Mare își doresc să reabiliteze, să extindă și să doteze sediul primăriei. În acest sens, au publicat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) licitația pentru a găsi un constructor. Banii, peste 5 milioane de lei fără TVA (5.201.183,59 lei), sunt asigurați prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2. Lucrarea se află în procedura de achiziție pentru a doua oară, deoarece anterior constructorii le-au spus autorităților că suma pentru proiect este prea mică, având în vedere creșterea prețurilor. 

„Dorim o reabilitare, extindere și dotare. Cuprinde toată clădirea. Acoperișul este degradat, deformat. Grinzile sunt rupte. Asta este de când am venit eu la primărie, din 2016, primul mandat. De atunci mă tot chinui. Cred că a fost al doilea sau al treilea proiect pe care l-am inițiat în primul mandat”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, primarul din Boroșneu Mare, Ilie Nicolae.

Edilul a subliniat și importanța clădirii, având în vedere că a fost construită în jurul anilor 1880-1890. 

„Sediul primăriei este o clădire din 1880-1890. A fost cazarmă. Este și o emblemă a comunei. Este și în centru, lângă un parc frumos pe care l-am toaletat și am făcut un teren de sport, să fie frumos. Păcat de clădirea asta. E sediul primăriei, apoi este Căminul Cultural, biblioteca din comună, iar apoi este școala. De asta țin atât de mult și m-am chinuit atât de mult să fie reabilitată”, a explicat Ilie Nicolae. 

În luna august, când a fost organizată prima procedură de achiziții pentru contractarea lucrărilor, nici o firmă nu și-a dorit să preia proiectul. 

„Am mai avut pe 21 august inițiată o procedură de achiziții. Nu s-a prezentat nici un solicitant. Unul singur s-a interesat. Dar a zis că banii sunt insuficienți. Așa că am făcut o nouă recalculare. Am rugat proiectantul din nou, s-a umblat la prețuri, că ați văzut, au crescut prețurile foarte mult acum la materialele de construcții, și la lucrarea asta se merge numai pe materiale de construcții: zidărie, fierărie, lemn, țiglă, tot. Acum a pornit a doua procedură și am inițiat iar pe SEAP”, a spus primarul. 

La această procedură de achiziții firmele se pot înscrie până pe 10 octombrie 2022. 

„Nu este nici vina mea, nici vina lor că au urcat atât de mult prețurile”

Autoritățile locale au cerut de la Ministerul Dezvoltării să fie prelungit contractul de finanțare prin PNDL 2, pentru a reuși să ducă la bun sfârșit proiectul. 

„Asta e o lucrare mai mare, poate că într-un an de zile să fie gata? La anul. De fapt, în decembrie ne expiră și contractul pentru lucrare, pentru proiect, dar am cerut la Ministerul Dezvoltării și am și trimis în scris o nouă solicitare de prelungire pe un an, că am acest drept legal. Eu cred că trebuie să fie aprobată, pentru că banii sunt alocați, nu este nici vina mea, nici vina lor că au urcat atât de mult prețurile. Nu e reavoință, și noi vrem să începem lucrările. E lucrare complexă”, a declarat Ilie Nicolae. 

Edilul spune că, dacă va fi nevoie, angajații primăriei se vor putea muta în alte clădiri din comună cât timp vor fi în desfășurare lucrările.

„Depinde de constructor. Dacă trebuie să părăsim clădirea pe timpul lucrărilor, părăsim. Avem aici în centru la dispensar, deasupra, două apartamente, mai avem unde e dispensarul veterinar, dat în chirie la medicul veterinar, dar avem restul de clădire unde ne putem muta. Deci ne mutăm cu totul, nu e problemă, numai să găsim constructor, să facem contractul și plecăm de acolo dacă trebuie, numai să văd că începe lucrarea asta. Eu ca primar sunt trecător, știți cum e. Mandatul expiră, poate mergem mai departe, poate nu mergem, vine altul, dar ce spune: «Uite, Ilie asta a făcut și rămâne pentru comunitate»”, a mai declarat, în final, edilul. 

În acest moment, în comuna Boroșneu Mare sunt în desfășurare lucrări de asfaltare a podețelor care fac accesul către curțile oamenilor, după ce anul trecut a fost asfaltat Drumul Județean 121A, ne-a mai informat Ilie Nicolae. 

Sursa foto: Ilie Nicolae pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.