„Peste 400 de persoane din județul Covasna au decedat până acum din cauza COVID-19, mai mult decât populația din Bicfalău, Bita sau Lunca Mărcușului”
Prefectul județului Covasna, Ráduly István a declarat marți, într-o conferință de presă, că toate previziunile privind evoluția COVID-19 în județul Covasna, au fost, din păcate depășite, cu cele peste 1.200 de cazuri active care sunt înregistrate. Acesta a scos în evidență și numărul mare de persoane care au decedat după ce au contractat virusul SARS-COV-2 și a punctat că vaccinarea este soluția pentru a opri pandemia.
Datele oficiale arată că în județ sunt 408 decese la persoane care au avut COVID-19.
„Peste patru sute de persoane din județul Covasna au decedat până acum din cauza COVID-19, mai mult decât populația din Bicfalău, Bita sau Lunca Mărcușului. Dintre cei care au murit până acum, niciunul nu a fost vaccinat.
Bilanțul deceselor în România este de aproximativ 45.000 de morți de la începutul epidemiei. Aceasta este mai mult decât populația din Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt și Întorsura Buzăului la un loc. În fiecare zi, un sat de mărimea Calnic dispare. Ce mai trebuie să se întâmple înainte de a ne da seama că vaccinarea este soluția? Aproape patru miliarde de oameni din întreaga lume au fost vaccinați! Dacă un procent din poveștile despre efectele secundare care circulă pe internet ar fi adevărate și o sutime din cei vaccinați ar fi afectați, tot ar fi vorba de 400.000 de persoane. Ar fi trebuit să auzim câte ceva despre ei. Să fie oare posibil ca toată lumea să fie stupidă, dar noi și bulgarii să fim singurii deștepți? Să judece fiecare, dar cert este că, în timp ce în țările care au atins imunitatea de grup (există persoane infectate, dar sunt relativ puține cazuri grave) viața revine la normal, la noi, în luna octombrie, avem în medie un deces la fiecare cinci minute din cauza infecției cu coronavirus și suntem în fruntea clasamentului mondial la numărul de decese la un milion de locuitori”, a spus prefectul județului Covasna.
Acesta a punctat și evoluția COVID-19 în județ în ultimele luni și a spus că „în urmă cu două luni erau 15 cazuri active de infecție cu noul coronavirus în județ, acum o lună erau 190, iar astăzi am depășit cu mult o mie, ceea ce, din păcate, nu este prea departe de ceea ce s-a prezis pe baza numărului de cazuri la sfârșitul lunii septembrie.
Prefectul a spus și că un alt pericol al răspândirii necontrolate a virusului sunt mutațiile care pot apărea. „Acoperirea vaccinală scăzută comportă și un risc foarte serios: ca răspândirea comunitară rapidă să ducă la o nouă mutație, iar după cea indiană să se dezvolte o „versiune românească”, care ar putea distruge toate eforturile făcute până acum, pentru că mutația nu poate fi niciodată calculată și nu se știe cât de eficiente vor fi vaccinurile dezvoltate până acum împotriva ei”, a declarat Ráduly István.
Incidența COVID la nivel de județ era marți, 26 octombrie, 5,61/1000, după ce au mai fost raportate încă 102 cazuri noi în bilanțul ultimelor 24 de ore, precum și 8 decese.