ACTUALITATE 13 martie 2014

Peste 4 milioane de lei pentru tinerii defavorizaţi din Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 110 vizualizări

Primăria poate accesa aceşti bani de la Fondul Norvegian prin proiecte, fără a fi necesară o contribuţie locală

Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe intenţionează să acceseze două proiecte finanţate prin Fondul Norvegian, prin care municipiul ar urma apoi să beneficieze de centre pentru susţinerea tinerilor aflaţi în situaţii de risc. În acest sens, consilierii locali au aprobat joi, în şedinţă extraordinară, două proiecte de hotărâri prin care se prevede iniţierea proiectelor.

Primul proiect se referă la înfiinţarea „Centrului de informare şi consiliere pentru tineri în situaţii de risc din Sfântu Gheorghe”, iar potrivit viceprimarului Sztakics Éva, acesta vizează copiii între 6 şi 15 ani.

sztakics eva

Grupul ţintă îl constituie 500 de copii proveniţi din comunităţile defavorizate ale municipiului şi ne referim aici în special la zona Őrkő. Din aceşti 500, ne dorim ca măcar 200 să fie incluşi în program, astfel încât să înceapă să beneficieze de susţinere pentru reducerea abandonului şcolar şi o integrare cât mai rapidă în comunitate. În principiu se vor organiza programe de after-school cu diverşi pedagogi, astfel încât aceşti copii să ajungă să treacă mai departe de gimnaziu, la şcoli în care să deprindă o meserie”, ne-a declarat Sztakics Éva.

Potrivit acesteia, Centrul va fi înfiinţat într-o parte a clădirii internatului aparţinând Liceului Tehnologic Kós Károly, iar Fundaţia Caritas va fi partenerul autorităţilor locale în acest proiect. Valoarea proiectului este de 2,6 milioane de lei, banii venind în totalitate prin Fondul Norvegian, fără impunerea niciunei contribuţii de la nivel local; condiţia pentru accesare este ca după perioada de 22 de luni de implementare a proiectului autorităţile locale să îl mai susţină încă cinci ani.

O şansă pentru tinerii care vor să facă ceva

Cel de-al doilea proiect, intitulat „Incluziune socială – şansă pentru copiii aflaţi în situaţie de risc”, are o valoare de 1,6 milioane de lei, cu aceleaşi condiţii de finanţare precum cel referitor la Centru. Acest proiect va fi derulat însă de municipalitate în colaborare cu Direcţia de Asistenţă Comunitară, ASIMCOV şi Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, având grup ţintă tinerii între 16 şi 29 de ani.

„Se va porni iniţial cu un grup de aproximativ 25 de tineri, care vor fi instruiţi pentru ca măcar jumătate dintre ei să devină mentori pentru următorii. Practic, se va forma un birou de consiliere a tinerilor, astfel încât aceştia să aibă acces la orice informaţie ţine de găsirea unui loc de muncă, ba chiar oportunitatea unor afaceri”, a explicat viceprimarul Sztakics Éva.

Centrul se va deschide în fostul sediu al BNR recent intrat în proprietatea municipiului, în vreme ce prin aceste două proiecte se vor crea şi câteva locuri de muncă – pentru doi asistenţi sociali, un psiholog, un jurist, formatori şi coordonatori.

Viceprimarul Sztakics Éva a declarat că cel de-al doilea proiect se va adresa inclusiv tinerilor proveniţi din sistemul instituţionalizat, cu atât mai mult cu cât, se ştie, dacă aceştia nu urmează o şcoală după împlinirea a 18 ani, nu se mai preocupă de ei.

Potrivit datelor de la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna, din sistemul instituţionalizat ies, anual, zeci de tineri. Mulţi dintre ei ajung să urmeze însă şcoli postliceale sau să înceapă facultăţi, tocmai din teama de a nu ajunge în stradă, în condiţiile în care nu au pe nimeni. Dacă rămân în continuare în centrele de plasament, tinerii beneficiază de cazare şi masă, bani de haine, rechizite şi obiecte de igienă, precum şi de o mică sumă de „bani de buzunar”. Prin proiectul „Incluziune socială – şansă pentru copiii aflaţi în situaţie de risc”, aceşti tineri, precum şi cei provenind din comunitatea romă sau familii dezorganizate, vor avea probabil o şansă de a-şi lua viitorul în mâini, pentru o viaţă mai bună.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Kviatkovski, 17 martie 2014
Pai d-lor de la udmr : de ce asteptati bani de la altii pe cand voi spuneti ca banii vostri sunt cheltuiti prin alte zone ale tarii ? De ce nu spuneti clar oamenilor din Har-Cov ca aceste doua judete citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.