ACTUALITATE 20 august 2021

Peste 335.000 de lei, valoarea estimată a proiectului de îmbunătățire a instalației de oxigen de la SJU Covasna

de David Leonard Bularca | 693 vizualizări

Cum își propun autoritățile să facă rost de bani

Consiliul Județean (CJ) Covasna continuă demersurile de a obține fonduri europene, în numele Spitalului Județean de Urgență (SJU) „dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, pe care îl are în subordine, pentru proiectarea și instalarea unui sistem de alarmă pentru detectarea nivelului concentrației de oxigen, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19. Investiția, pe care CJ dorește să o acopere prin Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM), s-ar ridica la peste 335.000 de lei, arată documentele adoptate miercuri, în ședința ordinară a lunii august.

Hotărârea adoptată miercuri se referă la aprobarea participării Județului Covasna la Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 9-Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, Obiectivul Specific 9.1-Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19, activități de tip A cu proiectul “Proiectare și instalare sistem de alarmă pentru detectare nivel de oxigen”. Aici este specificat faptul că singurele cheltuieli pe care instituția va trebui să le achite vor fi cele conexe și declarate neeligibile, conform proiectului.

 „Contribuția proprie în proiect a Județului Covasna reprezintă achitarea tuturor cheltuielilor conexe și neeligibile ale proiectului „Proiectare și instalare sistem de alarmă pentru detectare nivel de oxigen” și se va asigura din bugetul local al Județului Covasna, dacă este cazul”, se arată în documentul adoptat cu votul tuturor consilierilor județeni prezenți la ședință. 

În documentele depuse la dosar pentru încheierea protocolului de colaborare se arată că prin această achiziție se reduc anumiți factori de risc. 

„Spitalul Județean de Urgență ,,dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe este încadrat ca și spital Covid-19, nivel I, care asigură asistenţă medicală pentru pacienţi, cazuri confirmate şi suspecte COVID-19. Solicitarea spitalului este fundamentată prin faptul că în cadrul secțiilor de ATI, secțiile boli contagioase pentru tratarea pacienților cu infecția SARS COV-2 sunt utilizate aparate de ventilație care în permanență asigură oxigenarea bolnavilor, astfel concentrația de oxigen în aceste secții este foarte înaltă, depășind limita superioară de 23%. Totodată aceste săli sunt dotate cu alte tipuri de aparatură medicală care pot produce scântei electrice în timpul funcționării. Factorii de risc enumerate (sic!) mai sus cresc posibilitatea de explozie și incendiu în aceste secții, astfel echipamentele de monitorizare a concentrației de oxigen în aer și echipamentele de alarmare în cazul depășirii pragului de siguranță sunt foarte importante”, se precizează în referatul de aprobare semnat de președintele CJ Covasna, Tamás Sándor.

Tot acesta a spus că este menirea instituției pe care o conduce să depună acest proiect. 

„Și data trecută, și acum două luni de zile am avut un proiect care vizează participarea la un Program Operațional Infrastructură Mare, până la urma urmei nu spitalul, ci Consiliul Județean este menit să depună proiectul pentru proiectare și instalare sistem de alarmă pentru detectare nivel de oxigen despre care vorbeam. Proiectul nostru de azi prevede aprobarea participării la acest program care va fi „achiziție și montaj sisteme de detectare, evaluare, pregătire documentație și achiziții și montaj, lucrări la sistem de ventilare și tratare”. Este într-un program POIM la care intenționăm să participăm”, a explicat președintele CJ Covasna, Tamás Sándor. 

Consiliul Județean a abordat prima dată în plen subiectul acestui proiect în ședința lunii iunie, când s-a adoptat hotărârea care cuprinde Nota conceptuală și Tema de proiectare pentru obiectivul de investiție „Proiectare și instalare sistem de alarmă pentru detectare nivel concentrație de oxigen”.

Ulterior, și în iulie s-a făcut un pas înainte, adică s-a votat încheierea unui protocol cu spitalul, în vederea depunerii cererii de finanțare.

Sursa foto: CJ Covasna 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.