ACTUALITATE 20 iunie 2016

Peste 300 de tătici, mămici și copii adoptați, la Câmpul lui Benedek

de Sever Ioan Miu | 1123 vizualizări

Întâlnirea anuală a Proadopt Covasna, sub semnul carnavalului 

Sâmbătă, a fost o zi plină de căldură la Benedek Mezo. Căldură în atmosferă, dar și în sufletele celor prezenți. Pentru că sâmbătă, campingul de la  Câmpul lui Benedek a adăpostit, din nou, întâlnirea copiilor adoptați și a părinților adoptivi din județul Covasna și nu numai, aceasta fiind a 11-a ediție a evenimentului. La invitația asociației Proadopt Covasna, 300 de oameni s-a strâns, au discutat despre legislație, griji și bucurii în viața familiilor adoptive și au gustat câte o delicioasă porție de gulaș pregătită de voluntari. Am discutat cu o parte dintre aceștia, dar și cu invitații lor și vă spun poveștile adevărate de mai jos.

Diplome, voie bună și discuții serioase

Pregătirile voluntarilor au a început de vineri. Sâmbătă dimineață, când am ajuns în tabără de la Câmpul lui Benedek, am admirat farfuriile cu kurtoskolacs frumos aranjate, care apăreau, rând pe rând, pe mese, și numeroasele ceaune cu gulaș la care voluntarii și voluntarele mai adăugau câte un ingredient sau vreun lemn în foc. Pe măsură ce minutele se scurgeau, în curtea campingului veneau tot mai multe mașini cu numere de Covasna sau din alte județe. Aveam să aflu că participanții sosiseră nu doar din Covasna, ci și din Harghita, Mureș, București sau Ilfov. O parte,  familii cu copii adoptați de la noi, iar alții, cu micuți originari din alte județe, dar care veniseră să se bucure împreună cu membrii Proadopt Covasna și să le fie alături. Mesele se umpluseră de lume și de voie bună, iar copiii, unii deja îmbrăcați în costume de carnaval și pictați pe față, alergau de colo-colo. Hărmălaia veselă s-a oprit la un moment dat, un microfon s-a deschis și voluntarul Proadopt Covasna Camelia Trofin a urat, cu emoție în glas, bun venit invitaților. Au urmat rugăciuni și mesaje, rostite de președintele Proadopt, Kovacs Istvan, respectiv din partea vicepreședintelui, Gherghe Pintilie, primul fiind preot unitarian, iar celălalt, preot ortodox. De asemenea, un mesaj pentru părinți din partea altui invitat, Dr. Maria Crețu. Apoi, o festivitate în care atât copiii deghizați, cât și cei care nu se costumaseră, s-au prezentat și au primit diplome. S-au perindat prințese, prinți, pirați, urși, albine, „supermeni“ și „spidermeni“. Printre copiii deghizați se află și o adolescentă care a fost prezentată de către mama ei, pentru că tânăra nu putea să vorbească. „E un tigru și se luptă cu viața și cu prejudecățile“, a spus mama adoptivă. În timp ce copiii au fost luați în primire de două „claunițe“, cei mari s-au strâns, în grupuri, după limba care în care comunicau cel mai ușor, pentru a vorbi despre subiecte de interes pentru actualii și viitorii părinți adoptivi.

Legislația în domeniu și schimbările ei a fost tema unuia dintre grupurile de sprijin. „La părinți, evaluarea nu mai durează 120 de zile, ci 90 de zile. Apoi, cea mai mare reușită pe care noi o cerem de foarte mulți ani, e vorba de copiii care au vârsta de doi ani și o zi - toți părinții au dreptul de un an de concediu privind acomodarea copilului în familie (...). În anexa 3 sunt prevăzute documentele noastre și aceste cereri pe care informăm, consiliem familia. Familia depune cererea și atunci va intra în creșterea și îngrijirea copilului. Va depune la secretariatul instituției unde lucrează, iar  angajatorul este obligat în termen de 5 zile să ia act de această cerere și mama să tata, depinde, să intre în creșterea copilului pentru acomodare un an de zile cu 1.700 de lei salariu“, le-a spus Camelia Trofin părinților interesați despre Legea 57/2016, care va intră în vigoare pe 12 august anul curent, modificând și completând Legea 273/2004.

Poză de grup cu 300 de oameni

După discuții și jocuri cu claunii, au urmat lansări de baloane și o poză mare de grup cu sutele de participanți. „A fost o zi superbă. Dumnezeu mi-e martor și ce spune e adevărat: în fiecare an ziua asta a fost o zi specială, cu soare și iubire multă. Față de anii trecuți am fost mai mulți. Anul trecut am fost 230, acum suntem 300“, a declarat Camelia Trofin.   „Nici nu știu să număr al câtelea an sunt, acesta este adevărul. Am încercat să fiu de fiecare dată, poate că am mai lipsit de câteva ori, dar am fost de foarte mulți ani. DGASPC are o relație foarte bună cu asociația părinților adoptivi, care e cea mai activă asociație din toată țara“, a declarat Szasz Katalin Melinda, director adjunct DGASPC Covasna. „N-am venit în fiecare an, n-am avut în fiecare an timp, dar am fost și anul trecut și acum trei ani. E fain, numai că la vârsta asta deja e plictisitor“, a spus un tânăr de 20 de ani, unul dintre primii copii adoptați în județul Covasna cu ajutorul actualei DGASPC. „Vin aici pentru prima dată. Am fost surprins că sunt foarte mulți oameni și vin unii chiar de foarte departe. Este impresionant și că au fost încercări de discuții mai serioase despre problemele familiilor“, a declarat un tătic din Târgu Secuiesc.

I-am întrebat pe membrii asociației despre activitatea ei. Preotul Kovacs Istvan, președinte al Proadopt încă de la formarea acesteia, de acum 12 ani, mi-a declarat: „Tocmai când îl înfiam pe băiatul nostru cel mai mare, pe Bence, atunci s-a ivit nevoia înființării unei asociații pentru a ține legătura între familiile adoptatoare, pentru a promova ideea adoptării, a lupta împotriva unor prejudecăți, a face lobby pentru schimbare legislației. Am avut mai multe perspective, idealuri și îmi pare bine că funcționează asociația. De 11 ani de întâlnim aici, sunt mulți copii adoptați, multe familii fericite. Avem și grupuri suport în care discutăm și despre probleme (...). Și acum am avut un grup în care am discutat foarte adânc anumite situații și simțim că am câștigat enorm. Acesta este marele rol al acestor întâlniri. Cum trăiești amestecat în societate, cu oameni așa-ziși „normali“, copii „normali“, te poți simți singur (...). E o comunitate care ne dă  putere,  simțim  nu suntem izolați“, mi-a spus Kovacs.

„Pe lângă această întâlnire anuală de la Benedek Mezo avem diferite întâlniri cu părinții Proadopt. Pe rând ne întâlnim pe diferite regiuni: zona Covasnei, pe zona Întorsurii, pe zona orașului Sfântu Gheorghe și acolo constituim grupuri de lucru pentru părinți. Ultimul a avut loc la domnul Kovacs (...) la parohie, a fost vreo 30 de părinți și a fost domnul inspector Kiss Imre. Părinții au venit cu diferite întrebări din grădinițe, din școli, dânsul le-a răspuns (...). În alți ani am invitat un psiholog de la Târgu Mureș care a povestit părinților despre o tematică foarte sensibilă, pe care o pun în top: dezvăluirea adopției, (...) e povestea reală a copilului, în funcție de tipologia familiei și a copilului. În alt grup de suport am avut-o invitată pe doamna procuror de la Tribunal, pentru că au venit cu fel de fel de întrebări: de ce sunt termenii așa de lungi, de ce sunt așa sentințele? A venit și a stat patru ore cu noi (...)“, a declarat Camelia Trofin.

Doi ochișori negri

Am fost curios ce crede despre adopție un copil adoptat, un părinte și  un medic. „Adopția a însemnat pentru mine o nouă viață. E faină familia la care sunt, nu am nicio problemă“, mi-a declarat tânărul de 20 de ani adoptat, care e  bucătar la un restaurant de top din Sfântu Gheorghe. Pe preotul Gheorghe Pintilie îl auzisem deja povestind despre adopție celor prezenți: „Pentru o lucrare de licență m-a întrebat o studentă: părinte, dumneavoastră, care vă rugați pentru noi să avem de toate, să avem bunăstare, de ce nu aveți copii? Dumnezeu mi-a trimis atunci un înger păzitor și i-am răspuns: noi, care adoptăm copii, suntem părinții copiilor abandonați de cei care i-au născut (...) Mă bucur că încă mai sunt părinți pentru acești copii și mă rog să nu mai fie micuți abandonați de părinții lor. Asta e lucrarea vieții, e lucrarea omului și noi trebuie să ne bucurăm de chipul minunat al acestor copii“. Apoi am discutat cu părintele, și mi-a povestit o întâmplare. „Am avut un prim concediu făcut la mare împreună cu băiatul meu, Andrei. Înainte, plecam doi, acum, când am fost trei, am văzut în oglinda retrovizoare un căpșor cu pălărie și doi ochișori negri care mă căutau cu privirea... Am avut un concediu frumos și împlinit. Acum de-abia așteptăm (...) să ne reunim acasă, copilul e punctul de sudură final al familiei“, mi-a declarat Gheorghe Pintilie, preot în Păpăuți. Tot el a transmis un mesaj pentru familiile care nu au copii și se gândesc la adopție, dar ezită: „Aș sublinia ca nimeni să nu se ferească să adopte un copil. Cel care adoptă își oferă lui o șansă. Copilul umanizează omul și îl maturizează, un copil te aduce cu picioarele pe pământ“. Pe deasupra, copilul adoptat nu exclude apariția copiilor naturali, după cum a povestit medicul Maria Crețu de la Spitalul Județean. „Am avut trei familii. După ce au adoptat un copil, au născut biologic. Asta, după 18 ani de căsnicie și fără niciun tratament“, a punctat medicul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.