ACTUALITATE 26 martie 2018

Peste 30 de elevi întorsureni trăiesc istoria pe viu chiar la Chișinău

de Iulia Drăghici - Taraș | 888 vizualizări

Aceștia au participat la Marea Adunare Centenară din Republica Moldova, eveniment organizat pentru a marca 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România

Printre aproximativ 100.000 de persoane participante la Marea Adunare Centenară de la Chișinău de duminică, 25 martie, s-au numărat și peste 30 de elevi de la școlile din Întorsura Buzăului. Acțiunea, la care au luat parte și profesori însoțitori și  reprezentanții autorităților locale, a fost sponsorizată de Primăria Întorsura Buzăului în contextul Centenarului Marii Uniri.

Grupul din Întorsura Buzăului, care încă de sâmbătă a plecat spre Republica Moldova, numără 35 de elevi, cinci profesori însoțitori și 10 reprezentanți ai autorităților locale întorsurene, printre care șase consilieri locali, în frunte cu primarul Leca Băncilă și viceprimarul Ștefan Platon.

„Aș vrea ca elevii să înțeleagă că țara asta s-a făcut greu

Pe 27 martie se împlinesc 100 de ani de la data în care Sfatul Țării Basarabiei, adică moldovenii dintre Prut și Nistru, au hotărât unirea. Noi ne-am dori să fim pe 27 martie acolo, pentru că tematica excursiilor de anul acesta va fi să celebrăm momentele esențiale Unirii la fața locului. (...) Mi-aș fi dorit ca jumătate din România să fie la Chișinău să le arătăm celor care gândesc altcumva că Basarabia este parte a României, parte a sufletelor noastre. Ne ducem acolo pentru că aș vrea ca elevii de aici, cei cu care mergem, să înțeleagă că țara asta s-a făcut greu. Pe drum o să fim și ghizi și o să le explicăm despre ce este vorba”, a declarat vineri, pentru „Observatorul de Covasna”, primarul din Întorsura Buzăului, profesorul de istorie Leca Băncilă, care a subliniat că acțiunea nu este o simplă excursie, ci o lecție de istorie pentru tinerii participanți.

Excursia este planificată să aibă loc între 24 și 27 martie, iar în activități ar putea fi incluse vizite prin Republica Moldova sau chiar prin Iași.  

Activitatea este realizată prin Casa de Cultură din Întorsura Buzăului și este finanțată de Consiliul Local și Primăria Întorsura Buzăului. În planurile autorităților locale sunt incluse alte două excursii de acest gen, tot cu elevii școlilor din localitate.

„Ne dorim ca pe 28 noiembrie să fim la Cernăuți, unde s-a hotărât unirea Bucovinei cu România, iar de acolo, pe 1 Decembrie, să coborâm la Alba Iulia, unde s-a stabilit unirea Transilvaniei cu România. Programul este să sărbătorim momentele esențiale la fața locului”, a mai transmis primarul Leca Băncilă.

Grupul din Întorsura Buzăului nu a fost singurul din județul Covasna care a participat la Marea Adunare Centenară de la Chișinău. Alături de aceștia au fost participanți din Sfântu Gheorghe, Vâlcele și alte localități covăsnene. De altfel, mii de români au trecut granița în Republica Moldova duminică, în frunte cu fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Duminică, la Chișinău a avut loc o manifestație unionistă, „Marea Adunare Centenară” pentru a marca 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Evenimentul a fost organizat de mai multe grupări unioniste din Republica Moldova și din afara granițelor. „S-a „votat” prin scandări o declarație de unire a Republicii Moldova cu România și s-a cerut Parlamentului României, care pe 27 martie organizează o ședință solemnă cu ocazia centenarului unirii Basarabiei cu România, să sprijine unirea celor două țări”, arată publicația Europa Liberă.

Sursă foto: www.europalibera.org.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.