ACTUALITATE 25 februarie 2021

Peste 23.000 de pomi fructiferi, plantați în județ prin programul Fundației Comunitare Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 639 vizualizări

Și anul acesta vor fi distribuiți încă 5.000 de puieți 

Programul „Un pom pentru generația viitoare” al Fundației Comunitare Covasna continuă și anul acesta. Au fost contractați încă din septembrie 2020 aproape 5.000 de puieți (meri, peri, pruni, gutui, cireși, vișini) de la o firmă autorizată, pentru a fi împărțiți în această primăvară viitorilor beneficiari. Coordonatorii campaniei spun că distribuirea lor va începe, cel mai probabil pe la finele lunii martie, începutul lui aprilie, dar și că anul acesta vor fi vizate zone din județ unde programul nu a ajuns până acum.  

Distribuim numai puieți tradiționali, adică soiuri prezente de minim 100 de ani în Transilvania, în zona noastră, sunt aclimatizate. Pentru 2021 lecția este dată. Există în mod cert contractate 4.984 de bucăți, comandate încă din septembrie 2020, pentru că soiurile vechi, tradiționale devin din ce în ce mai rare”, a spus președintele Fundației Comunitare Covasna, Fleckhammer Otto. 

Tot acesta a precizat că anul acesta vor fi împărțite 20 de soiuri de mere, 11 de pere, un soi de gutuie, cinci de cireșe, trei de vișine și 10 de prune. 

Cele mai solicitate, în campaniile de până acum, au fost cele de mere și prune, au mai spus coordonatorii programului. 

Despre debutul campaniei, președintele Fundației Comunitare Covasna a spus că va depinde de timp, dar că în general împărțirea ar putea începe după finele lunii martie.

La mijlocul lunii martie primim puieții și durează circa o săptămână până când îi punem în pământ din nou la Valea Crișului, că avem un teren acolo, pe urmă vine sortarea, deci în total vreo 10 zile. Cam pe 25 martie, dacă nu vin geruri deosebite, începem să împărțim. Momentan suntem în faza de a stabili localitățile care nu au primit până acum”, a spus Fleckhammer Otto. 

Scopul este acoperirea integrală a județului. După evidențele pe care le avem, știm în care localități am fost și care mai trebuie să primească. Și din punct de financiar este un program destul de ambițios al fundației, pentru că anul trecut 43.560 de lei am investit în acest program, din care 21.000 din fondurile proprii”, a declarat și directoarea Fundației, Bereczki Kinga.

Anul trecut, deși planul era să fie distribuiți 4.000 de pomi, în final s-au împărțit 5.165 de puieți, în localități din fiecare zonă a județului. Din zona Târgu Secuiesc, în 2020 s-au oferit pomi în Dalnic, Valea Seacă, Petriceni, Catalina, în zona Covasna s-au împărțit la Doboșeni, în zona reședinței de județ la Sfântu Gheorghe, Bodoc, Zălan, Olteni, Micfalău și Fotoș, dar și în zona Baraolt  Herculian, Micloșoara și Aita Seacă), și Întorsura Buzăului (în Valea Mare) a ajuns acest program. 

Anul trecut, puieții care au ajuns la peste 1.600 de familii, au fost cumpărați din fondurile fundației, dar și cu sprijinul Fondului Bethlen Gábor. 

Programul a debutat în 2013, printr-un „episod” pilot. Atunci s-au împărțit 175 de bucăți în Herculian. Având în vedere cererea mare, conducerea Fundației a decis să continue proiectul, într-un cadru organizat. Până în prezent s-au distribuit aproximativ 23.000 de bucăți. Obiectivul coordonatorilor a fost organizarea acestui program pe un interval de 10 ani, în care să fie distribuiți 40.000 de puieți de pomi din soiuri tradiționale covăsnene. Se pare că dezideratul ar putea fi îndeplinit.

Sursa foto: Facebook/ Háromszéki Közösségi Alapítvány, Covasna Community Foundation. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.