ACTUALITATE 14 noiembrie 2019

Peste 200 de „licori tari” analizate în Competiția Pălincilor

de Iulia Drăghici - Taraș | 958 vizualizări

În concurs, sunt înscrise pălinci cu șanse de aur la competiții internaționale, spun organizatorii 

Un număr de 201 feluri de pălinci, cele mai multe produse în județul Covasna, au fost atent analizate și jurizate în Competiția Pălincilor, marți și miercuri. Organizatorii s-au declarat surprinși de numărul mare de mostre înscrise în concurs, dar, totodată, bucuroși și de faptul că printre acestea se găsesc unele de calitate neașteptat de bună, cu pretenții de medalie de aur la competiții internaționale. Decernarea premiilor are loc vineri, 15 noiembrie, la ora 19:00.  

Etapa de jurizare s-a desfășurat pe parcursul a două zile, marți și miercuri, pentru că, spun organizatorii, au vrut să acorde timpul și atenția cuvenită tuturor produselor înscrise în competiție. Gustarea mostrelor s-a făcut pe nevăzute, astfel că, într-o parte a sălii se aflau jurații, așezați la mese, în vreme ce, după un zid al încăperii se desfăceau sticlele de pălincă și se turnau în pahare nemarcate pentru a fi trimise, cu grijă, la jurați. 

Jurizarea se face după modelul învățat la concursuri internaționale. Sunt comisii, fiecare pălincă trebuie degustată de minimum cinci persoane și notele primite de fiecare produs separat nu poate să depășească diferențe de două puncte. Altfel, intră la o altă masă, la o altă jurizare. Suntem foarte stricți, mai ales la probele cu defecte. Sunt foarte, foarte surprins că la această primă ediție am primit câteva pălinci care sigur ar lua o medalie de aur la o competiție internațională. Peste 60% dintre pălincile care au intrat în concurs au fost bune, iar peste 15% au fost foarte bune. Chiar ieșite din comun. Asta înseamnă că oamenii au început să învețe să facă pălincă bună, deja știu ce e calitatea, au pretenții”, ne-a spus președintele juriului, Dezső Tibor, degustător autorizat de pălincă. 

La final, în cadrul galei de decernare a premiilor, fiecare mostră înscrisă în competiție va primi o „fișă” de analiză din partea specialiștilor, cu puncte slabe și forte, dar și sfaturi pentru producerea unor pălinci din ce în ce mai bune. Totodată, cei mai buni vor primi medalii (aur, argint, bronz) și câștigătorul ediției va pleca acasă cu titulatura de producător al Pălincii Anului.  

În timp, peste vreo doi ani, sperăm să fim primul concurs de acest fel din România care dă și bonusuri în bani, nu doar în diplome. Oricum, cine ia titlul că e cel mai bun din zonă e o mândrie, mai ales de la un concurs bun, jurizat pe nevăzute”, a subliniat Dezső Tibor. 

Numărul mare de participanți este cu atât mai impresionant cu cât în concurs s-au putut înscrie doar producători privați, persoane fizice.  

Eu personal mă așteptam să avem undeva la 50 de produse de jurizat. Dar să ai de la prima ediție peste 200 de mostre e senzațional. E un concurs care are șanse extraordinar de mari să crească”, a punctat Dezső Tibor. 

Juriul este compus din 12 persoane cu experiență minimală la degustat, iubitori de calitate, care, pentru a lua parte la acest concurs, în prealabil au participat la un curs de pregătire. 

Este a doua zi de degustare. Am gustat și niște pălinci foarte bune, dar având în vedere că noi aici, secuii, suntem cunoscuți ca fiind băutori de pălincă, m-aș fi așteptat la și mai multe pălinci bune. Pe de altă parte, trebuie să vă spun că este prima dată când particip la o astfel de jurizare și mi se pare o activitate foarte interesantă pentru că, bineînțeles, am avut un training și am învățat foarte multe lucruri interesante pe care consider că ar fi bine să le învețe și publicul larg. Astfel, vor privi cu alți ochi și cu alte simțuri ceea ce înseamnă o pălincă”, ne-a spus unul dintre membrii juriului, președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Edler András.  

Organizatorii evenimentului, aflat la prima ediție, sau ediția Zero, cum au numit-o unii dintre aceștia, sunt optimiști și se gândesc deja la competiția de anul viitor. 

Suntem bucuroși că la prima încercare avem peste 200 de mostre, cele mai multe din județul Covasna, dar sunt și din Harghita și Mureș. Scopul propus prin acest eveniment, adică să creștem calitatea pălincilor produse în Ținutul Secuiesc, va fi atins. Bineînțeles, e o primă încercare. După decernarea premiilor o să vedem care ar fi măsurile care trebuie luate ca acest eveniment să crească, să ajungem la cât mai multe mostre și la pălinci de mai bună calitate, dar și alte activități complementare prin care ne putem atinge acest obiectiv”, a spus, miercuri, pentru Observatorul de Covasna, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert. 

Așa cum am intenționat este un festival al pălincii. Sincer să vă spun, și eu sunt mirat de numărul mare de mostre aduse și de calitate. Acesta a fost și este țelul nostru cu acest concurs și anume de a atrage atenția către calitate, de a face pălincă de calitate. Se vede și eu cred că o să avem o reușită”, ne-a declarat miercuri și președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor, care a precizat că la cum s-a prezentat deja prima ediție, ce-a de-a doua este ca și inclusă în calendarul evenimentelor de anul viitor. 

Concursul este organizat de Consiliul Județean Covasna și Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna. Ceremonia pentru decernarea premiilor va fi una care îi va reuni doar pe producătorii de pălincă, deci nu vor fi acțiuni și concerte în zona centrală a orașului, ci desfășurarea va avea loc într-o sală de evenimente din Sfântu Gheorghe. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.