Peste 20 de câini de la adăpostul din Câmpul Frumos vor fi eutanasiați
Măsura s-a impus pentru a asigura loc altor animale de pe stradă
Adăpostul de la Câmpul Frumos este prea plin, iar unii dintre cei peste 160 de câini își fac veacul acolo încă din 2018. Chiar și așa, pe străzile din municipiu, încă umblă animale nesupravegheate, mai ales în cartierul Örkő. Pentru că se pregătește o acțiune de „curățare” a zonei de câini vagabonzi, e nevoie de spațiu în adăpostul de la Câmpul Frumos. Din acest motiv, în zilele următoare, 24 de câini de acolo vor fi eutanasiați, spun autoritățile locale. Este vorba de patrupezi agresivi, care nu mai pot fi dați în îngrijire. Cei care vor să facă o faptă bună și să salveze un animal care poate să ajungă pe viitor pe lista „neagră”, pot lua în continuare în calcul varianta adopției.
Sunt zile de foc pentru cei care încearcă să scurteze lista cățeilor de la adăpostul din Câmpul Frumos care vor fi eutanasiați în curând.
„Dragi prieteni, iubitori de animale și toată lumea. Din păcate, la ședința de azi s-a decis începerea eutanasierii cățeilor în Adăpostul Public. Avem câteva zile la dispoziție să salvăm cât mai multe suflete! Vă rog frumos, mergeți, alegeți și adoptați! Deja 7 suflete bătrâne au fost rezervate și până la sfârșitul săptămânii vor părăsi adăpostul și vor scăpa cu viață. Vă rog mult să le dați o șansă la viață sufletelor care deja se află pe lista de eutanasiere”, este mesajul postat luni pe rețelele de socializare de Asociația pentru câini fără stăpân AMY.
Postarea a strâns peste 300 de distribuiri în nici 24 de ore. Reprezentanta asociației, Kinga Pora, ne-a spus că primii pe lista celor care vor fi eutanasiați zilele viitoare sunt cățeii agresivi, antisociali. Urmează apoi cei bătrâni, cu probleme de sănătate. În cazul acestora însă se poate lua în calcul adopția.
„Iar după aceștia urmează cei care sunt fricoși și nu relaționează cu oricine. Noi încercăm prin adopții să reducem lista, ca cei bătrâni și fricoși să scape de data asta”, ne-a explicat Kinga Pora.
TEGA: „Ne pare rău pentru această situație, dar deocamdată nu avem încotro”
Măsura eutanasierii este necesară pentru că adăpostul a devenit neîncăpător pentru numărul mare de căței care umblă încă pe străzi.
„Din păcate, este adevărat că trebuie să eutanasiem câțiva câini. E vorba de 24 de câini, mai exact. Dar vestea bună e că sunt și 9 câini care vor fi adoptați în perioada asta. Problema e că avem și o somație din partea DSV-ului. Adăpostul are acum un număr maxim de câini. Suntem peste acest număr cu aproximativ 30 de câini, pentru că avem 165 în total. Acest lucru va fi combinat cu o acțiune de sterilizare la Örkő. (...) Va fi o acțiune comună cu voluntari și cu cei de la Amy. Trebuie controlată situația acolo. Legat de eutanasiere, din păcate, sunt câini care sunt la adăpost din 2018, deci de 5 ani. Vorbim de câini bătrâni, de cei care nu sunt sociabili, în sensul că nu se înțeleg nici cu oamenii, nici cu alți câini și au șanse prea mici să fie adoptați. La Örkő sunt cazuri extreme de câini înfometați, chinuiți. Ei o să fie adunați de acolo și duși la adăpost, iar pentru asta e nevoie de locuri. Deci, fraza aceea că, dacă adopți un câine de la adăpost, salvezi două vieți, viața lui și viața următorului care vine în locul lui, este tare adevărată în acest caz. Ne pare rău pentru această situație, dar deocamdată nu avem încotro”, ne-au declarat reprezentanții TEGA.
Se va mări capacitatea adăpostului din Câmpul Frumos?
La întâlnirea de luni, la care au participat și oamenii legii din cadrul Poliției Animalelor, dar și reprezentanții comunității din Örkő, s-a vorbit printre altele și despre nevoia măririi capacității adăpostului din Câmpu Frumos. Autoritățile locale spun că luarea măsurilor urgente este necesară pentru a evita o posibilă tragedie, similară cu cea din București, de acum două săptămâni, când o femeie a fost ucisă în Sectorul 6 al Capitalei de o haită de câini maidanezi.
„Prima concluzie la care s-a ajuns la întâlnirea de ieri este că în zona Örkő sunt foarte mulți câini care circulă liber și am rugat reprezentanții comunității să pregătească puțin locuitorii, pentru că săptămâna viitoare poliția și DSV-ul o să meargă să controleze dacă sunt microcipați, sterilizați câinii. Probabil că majoritatea nu sunt, dar sunt și programe de sterilizare cu finanțare externă care le vor fi puse la dispoziție și li se va indica la ce cabinete veterinare pot să facă acest lucru, iar dacă nu o vor face sunt pasibili de amendă. Și adăpostul va trebui să se pregătească, bineînțeles, pentru că, oricâtă milă am avea de săracele animale, va trebui să eliberăm și acolo locuri. Și noi și TEGA, împreună cu reprezentanții asociațiilor de protecție a animalelor, am mers pe ideea de adopții, dar ritmul acestora a încetinit. (...) Din fericire, noi cu câinii comunitari nu prea am avut probleme, dar putem avea în orice zi, deci trebuie să luăm măsuri”, ne-a spus marți viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.
Legat de mărirea capacității adăpostului, acesta a precizat că s-ar putea să se ia în considerare o astfel de măsură, însă aceasta nu este eficientă și nu va da roade în ceea ce privește micșorarea numărului de câini fără stăpân care umblă pe străzi.
„S-ar putea să fie luată în considerare și mărirea capacității adăpostului. Legislația de ecarisaj nu este gândită astfel încât câinii care sunt prinși pe domeniul public să fie ținuți până la sfârșitul vieții lor. Nu putem să creștem capacitatea adăpostului în fiecare an, pentru că în fiecare an am putea să prindem probabil peste 100 de câini și așa am ajunge la mii de câini în adăpost. Câinii trebuie dați în adopție, iar dacă nu, atunci din păcate ar trebui și eutanasiați”, a mai spus viceprimarul.
Pentru că este vorba de doar câteva zile până vor începe eutanasierile, Asociația pentru câini fără stăpân AMY face așadar încă un apel către cei care stau la curte și au loc suficient pentru încă un patruped, să ia în considerare adopția, pentru că astfel îi pot salva viața și îi pot oferi șansa la o bătrânețe liniștită.
Sursă foto: Asociatia pentru caini fara stapan AMY/Facebook