Peste 2.100 de cazuri la UPU Sfântu Gheorghe, în aprilie
Bilanțul activității Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe aferent lunii aprilie, COVID și non-COVID, arată că 2.178 de persoane s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe, dintre care 819 au fost cazuri care au necesitat internare. Totodată, luna trecută în policlinică au fost înregistrate aproximativ 7.000 de consultații.
În ceea ce privește spitalizările, peste 1.050 de pacienți au beneficiat de spitalizare continuă, iar peste 350 de spitalizare de zi.
Tot luna trecută au fost efectuate și peste 230 de intervenții chirurgicale, dar și 80 de nașteri.
În laboratorul spitalului s-au prelucrat în aprilie 1.849 de teste RT PCR, pentru depistarea infectărilor cu noul coronavirus.
Pe secția de ATI a spitalului au fost luna trecută 99 de pacienți, dintre care 44 bolnavi de COVID.
Chiar dacă s-a observat o scădere semnificativă la numărul de persoane care se prezintă la Urgențe sau ajung să fie internate din cauza COVID-19, deocamdată legislația nu permite spitalului să reia activitatea cum era înainte de 2020, a spus miercuri, într-o conferință de presă, managerul SJU, András-Nagy Róbert.
„Și în momentul de față sunt în vigoare dispozițiile care reglementează distanțările, respectarea regulilor de protecție epidemiologică și în cadrul spitalelor, motiv pentru care numărul de pacienți internați nu poate fi mai mare sau nu poate să atingă cifra anului 2019, oricare lună am privi. Intenția noastră și direcția de lucru este și a fost întotdeauna de a acorda asistență medicală la cât mai mulți pacienți. De aceea am făcut cu această ocazie și un apel către locuitori, să vină să se programeze în policlinică, în ambulatoriul de specialitate prin medicul de familie, prin intermediul spitalului, să poată beneficia de o consultație. Întotdeauna, soluțiile medicale au fost și sunt rezolvate fie prin intermediul policlinicii, fie dacă este necesar, prin internare de zi sau spitalizare continuă. Vrem să vedem și cifrele, din punct de vedere al trendului descendent al cazurilor de infecție cu COVID și observăm această evoluție și în cadrul spitalului (...), dar discutăm și luăm în calcul scenarii de a aloca cât mai mult spațiu activității medicale non-COVID în perioada ce urmează. Dar acest lucru este legat, în primul și în primul rând, de evoluția numărului de cazuri, respectiv de posibilitățile legislative pe de o parte și infrastructurale pe de alta”, a declarat managerul.
Statistica Spitalului Județean de Urgență din luna martie a arătat că au fost înregistrate 2.111 prezentări la Unitatea de Primiri Urgențe, dar și alte 8.151 de consultații la Policlinică. Cifrele erau mai mari decât cele înregistrate cu o lună înainte (aproape 1.800 de prezentări la Urgențe și aproape 7.000 de consultații).