ACTUALITATE 1 martie 2023

(Update) Peste 17 tone de haine second-hand, oprite de la vânzare de Protecția Consumatorilor

de David Leonard Bularca | 1385 vizualizări

UPDATE: Proprietara firmei SC Servicii și Comerț Babette SRL din Târgu Secuiesc, Kémenes Erika spune că din cauza unor prevederi legale noi, care sunt și motivul care face ca 17 tone de marfă să se întoarcă în Anglia, firma sa, care există de 30 de ani, nu va mai putea importa haine și cel mai probabil se va închide. Ea a subliniat, într-o declarație telefonică oferită redacției CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, că nu a pus nici o clipă în pericol sănătatea clienților săi.  

Din cauza noilor reglementări din domeniu noi nu mai putem importa haine. Ei ne cer acum să demonstrăm că hainele au fost spălate înainte, noi nu avem cum să demonstrăm asta. Chiar dacă firmele exportatoare emit certificate de curățire, cum a fost și în cazul nostru, nu avem nicio garanție că hainele nu sunt cu pete, urme de rupere sau un grad mai mare de uzura. Din cauza asta, firma, care funcționează de 30 de ani, se va închide, mai rămânem cu ce avem în stoc. Noi am muncit mereu legal. Niciodată, în 30 de ani, nimeni nu ne-a reclamat că a pățit ceva din cauza hainelor noastre. Le mulțumim clienților care ne-au fost alături în tot acest timp", a spus, pentru redacția noastră, Kémenes Erika.

Ea ne-a trimis și două fotografii cu documente prin care arată faptul că hainele au trecut printr-un proces de dezinfecție și curățare.

Știrea inițială: Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Covasna a dispus trimiterea în țara de origine, Anglia, a peste 17 tone de haine second-hand. Produsele au fost găsite la o firmă din Târgu Secuiesc. Ele nu aveau certificate de curățare, dezinfecție și dezinsecție, așa cum cere legea, a transmis, prin intermediul unui grup de Facebook, șeful CJPC Covasna, Mircea Diacon. 

Controlul a avut loc luni, 27 februarie.

„Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Covasna a desfășurat acțiuni de control, în data de 27.02.2023, la operatorul economic SC Servicii și Comerț Babette SRL din municipiul Târgu Secuiesc, județul Covasna, importator de articole textile second-hand.

Comisarii CJPC Covasna au constatat, în urma verificărilor, că pentru cele 17.420 kg haine textile (sic!) second-hand importate din Anglia nu existau certificate de curățare, dezinfecție și dezinsecție, conform prevederilor legale privind introducerea pe piață, comercializarea și distribuirea gratuită a articolelor de îmbrăcăminte purtată sau uzată și a articolelor textile purtate sau uzate”, a informat Mircea Diacon. 

Garda de Mediu Covasna a fost și ea sesizată în acest caz. 

„În consecință, CJPC Covasna a interzis punerea în circulație pe piața din România a acestor produse textile și a sesizat Garda de Mediu Covasna, în vederea aplicării legislației specifice și returnării produselor textile în țara de origine”, a adăugat șeful CJPC Covasna.

Sursa foto: Mircea Diacon/Facebook

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.