Peste 110 de incendii de vegetație în județul Covasna
De la începutul anului, 114 incendii de vegetație au fost gestionate de pompieri pe raza județului Covasna, arată datele furnizate de ISU Covasna pentru redacția noastră. Autoritățile fac din nou apel pentru luarea măsurilor care se impun pentru prevenirea acestor fenomene, atât de periculoase pentru natură și om.
Din cele 114 incendii de vegetație înregistrate și gestionate la nivelul ISU Covasna, 10 au fost în luna iulie. „Din numărul total, 15 au fost stinse în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, iar 11 doar de către SVSU/SPSU”, ne mai informează datele pompierilor covăsneni.
Garda de Mediu Covasna a anunțat joi, printr-o postare pe Facebook, că, împreună cu ANANP (Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate), Serviciul teritorial Covasna, au trimis o adresă celor 45 de UAT-uri din județul Covasna, în atenția primarilor, de a înștiința persoanele fizice și juridice care dețin terenuri cu privire la măsurile care trebuie luate și consecințele la care se expun, în situația nerespectării prevederilor legale, în cazul arderii miriștilor, turbăriilor, litierei pădurii (biomasă din frunzele moarte), stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.
„Având în vedere amploarea incendiilor de vegetație ierboasă și fond forestier, vă rugăm să luați toate măsurile ce se impun privind prevenirea acestor fenomene.
Din acest motiv, vă reamintim faptul că arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este interzisă, conform OUG 195/2005.
Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională, al cărei cuantum este cuprins între 7.500 – 15.000 lei pentru persoane fizice şi respectiv între 50.000 – 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracțiune şi se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă este de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Având în vedere obligațiile ce vă revin, vă solicităm să luați toate măsurile necesare pentru a asigura supravegherea zonelor vulnerabile, de a identifica persoanele care săvârșesc astfel de fapte și de a lua toate măsurile legale în vederea evitării apariției de situații de incendieri ilegale de vegetație”, arată aceeași sursă.
Pompierii au făcut în repetate rânduri recomandări pentru evitarea producerii unor incendii majore care pot afecta locuințele și gospodăriile cetățenilor sau fondul forestier și pentru a nu deveni victime ale incendiilor.
- „Este necesară respectarea unor reguli simple, însă foarte importante:
- Utilizarea focului deschis în perioadele caniculare și pe timp de vânt este interzisă;
- Utilizarea focului deschis numai în condiţii și la distanţe de siguranţă care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi;
- Supravegheaţi în permanență copiii pentru a preveni jocul acestora cu focul;
- Nu aruncaţi resturi de ţigări la întâmplare. Acestea pot aprinde vegetația uscată sau alte materiale combustibile;
- Dacă întâlniţi focuri lăsate de alţii, stingeţi-le, dar fără a vă pune viața în pericol;
- Anunţaţi imediat orice incendiu pe care îl observaţi la 112!”, transmite ISU.
Sursa foto: arhivă/ISU Covasna