Peste 10 oi, sfâșiate de urs la Dobolii de Sus
Oamenii au anunțat autoritățile, dar formalitățile de despăgubire vor mai dura
Ursul a băgat spaima printre locuitorii din Dobolii de Sus, după ce într-o singură zi a sfâșiat unsprezece oi. Întâmplarea a avut loc luni, 3 decembrie a.c.. Proprietarii animalelor spun că sunt depășiți de situație. Deși ar trebui să intre în hibernare, animalul sălbatic continuă să sperie oamenii care nu se simt în siguranță nici în propria curte.
Atacurile animalului sălbatic sunt o problemă aproape cotidiană în Dobolii de Sus și Țufalău. Un nou incident s-a produs la începutul săptămânii, când ursul a intrat într-o gospodărie și a făcut prăpăd printre oi. Proprietarii au anunțat autoritățile, iar un medic veterinar a venit să constate pagubele, dar formalitățile de despăgubire vor mai dura.
„E groaznic ce se întâmplă, ieri dimineața pe la ora 5 mi-a omorât ursul toate oile. M-a sunat vecinul și mi-a spus că ursul e la oi, iar când am ieșit afară ursul deja fugise. Am sunat la vânător, iar apoi m-am dus la Boroșneu la primărie și am anunțat ce s-a întâmplat. Am fost și la doctorul veterinar. Avem în total 54 de oi, iar vărul meu le ținea la mine pe acestea 11 care au fost omorâte. Pe o oaie ar trebui să primesc 350 de lei despăgubire, dar durează între 3 și 5 luni până primesc banii”, ne-a spus păgubitul Jakó Andy.
Situația este de altfel deja cunoscută. În urmă cu o săptămână, relatam despre disperarea locuitorilor din Boroșneu Mare. Atunci primarul comunei Ilie Nicolae spunea că daunele materiale pricinuite de urși sunt semnificative, iar de munca oamenilor adesea se alege praful după o vizită nedorită a ursului.
Din 2013 încoace, atacul urșilor a crescut exponențial în județul Covasna, mai ales în ceea ce privește pagubele provocate la ovine. Potrivit unor date furnizate de Agenția pentru Protecția Mediului, doar în august – septembrie 2018 au avut loc atacuri la 109 ovine, aproape jumătate cât au fost în tot anul 2017.
Ministerul Mediului a aprobat în trecut recoltarea unor urșii periculoși din județul Covasna, dar această măsură nu s-a dovedit, se pare, a fi insuficientă pentru ca populația să fie în siguranță.
Legislația în acest sens ar putea fi modificată de la 1 ianuarie 2019, însă nici acest lucru nu este sigur, iar până atunci oamenii sunt nevoiți să se apere singuri de sălbăticiuni.
Daniela Luca