ACTUALITATE 25 noiembrie 2013

Personalul din Sănătate a protestat pe ploaie, vânt și vreme rece

de Covasna Media | 773 vizualizări

Angajații din Sănătate s-au aflat luni dimineață în grevă de avertisment, ceea ce a creat unele blocaje în spitale, mai ales la Spitalul Județean de Urgențe din Sfântu Gheorghe, unde Policlinica a fost închisă pe timpul grevei. Practic, în județul nostru, câteva sute de persoane din sistemul de Sănătate și-au încetat activitatea preț de două ore, între 8 și 10.

Dacă la Sfântu Gheorghe ploaia a făcut ca protestul oamenilor să nu fie foarte vizibil pentru trecătorii din stradă, la Spitalul de Cardiologie din Covasna situația a fost diferită: deși afară era foarte frig, oamenii s-au strâns în fața Spitalului și au afișat bannere legate de protest. Managerul de la Cardiologie, Cristian Cimpoi, ne-a declarat că în ciuda grevei, bolnavii nu au fost totuși neglijați.

La Sfântu Gheorghe însă, oamenii s-au revoltat: pe de-o parte cei care aveau treabă în Policlinică și pe de altă parte bolnavii internați în unele Secții, precum și vizitatorii lor. Oamenii au spus că deși medicii și asistenții, precum și restul personalului din spitale, au partea lor de dreptate, ar trebui să găsească modalități de taxare a Ministerului Sănătății astfel încât niciuna dintre acestea să nu se răsfrângă asupra pacienților. În plus, vizitatorii celor internați s-au revoltat când au văzut că nu pot intra în curtea Spitalului, mulți dintre ei plângându-se că au venit din afara orașului, plus că nici vremea de afară nu era una care îmbia la așteptat în aer liber.

În ceea ce-i privește pe protestatarii de la Sfântu Gheorghe, aceștia au ales să stea pe perioada grevei pe secții sau pe holurile Spitalului – și asta tot din cauza frigului și a ploii de afară. La poarta Spitalului s-a aflat însă în permanenţă liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, însoțit de câțiva reprezentanți ai medicilor și asistenților. Protestatarii au afișat și un banner uriaș pe bariera porții de la Spitalul Judeţean.

„Au fost unele probleme cu pacienții – și i-am înțeles și pe ei, că nu e tocmai plăcut să stai la poarta Spitalului, mai ales pe vremea asta. Dar și ei trebuie să ne înțeleagă, că dacă se continuă așa în curând nu vor mai avea la ce medici să vină. În rest, totul a decurs conform planurilor, ambulatoriile de specialitate nu au lucrat, asigurându-se însă Urgențele”, a declarat Neagovici.

Greva generală ar putea fi suspendată

Potrivit acestuia, în urma unor negocieri cu Ministerul Sănătății, derulate sâmbătă, negocierile au fost deblocate, iar din cele șase-șapte revendicări mari, cel puțin trei se vor rezolva până miercuri, astfel încât joi să nu se intre în greva generală anunțată. Neagovici susține că s-a început negocierea CCM pe sectoare de activitate, existând și promisiuni pentru deblocarea a 1.200 de posturi din Sănătate și o soluție de majorare a salariilor, începând cu 2014.

Federația Sanitas și ministrul Sănătății au căzut la un acord privind patru din cele șase revendicări ale protestatarilor. Acestea includ creșterea veniturilor pentru cadrele medicale și deblocarea posturilor din Sănătate.

De asemenea, sindicaliștii au obținut promisiunea că vor fi plătiți pentru zilele de sâmbătă și duminică lucrate și încheierea unui contract colectiv de muncă.

Urmează ca miercuri ministrul Sănătății să vină cu propuneri concrete privind creșterile de venituri, iar dacă acestea sunt mulțumitoare, sindicaliștii vor renunța la greva generală programată pentru 28 noiembrie.

Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, a declarat după negocierile cu ministrul: „Lucrurile merg spre bine, am primit garanții ferme de la dânsul legate de revendicările respective. Vom propune biroului executiv și consiliului naţional al Federației Sanitas suspendarea grevei din data de 28 noiembrie”.

Ministrul Sănătății a spus că negocierea contractului colectiv de muncă pe sector reprezintă baza legală și administrativă a acestor negocieri. „Cred că așa putem inventaria problemele oamenilor”, a spus ministrul. El a adăugat că majorările salariale se vor face în 2014, în două etape. „Trebuie să fim realiști, să ne încadrăm în resursele pe care le avem”, a adăugat el.

Eugen Nicolăescu a refuzat să spună cu cât vor fi majorate veniturile medicilor și asistenților, dar a spus că acest lucru va figura într-o anexă a contractului colectiv de muncă.

„Să nu promitem oamenilor mai mult decât putem să facem (…), atunci suntem cu adevărat neserioși”, a spus ministrul.

Sindicatele din Sănătate anunțaseră că după greva de avertisment din 25 noiembrie, vor intra în grevă generală pe termen nedeterminat, începând cu 28 noiembrie. Medicii, asistenții și restul personalului din Sănătate cer, printre altele, un contract colectiv sectorial, asigurarea banilor de salarii și funcționare până la finele anului, alocarea a 6% din PIB până în 2016, condiții mai bune de muncă și salarii mai mari.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Sanitarul, 26 noiembrie 2013
1.Ordinul Asistentilor Medicali a anuntat ca nu participa la greva !! Asta inseamna ca majoritatea asistentior medicali eventual s-ar fi putut solidariza cu grevistii. 2.In niciun spital managerii nu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.