Percheziții efectuate într-o cauză penală de braconaj cinegetic, în care sunt cercetați militari activi ai MAI și MApN
Miercuri, 06.03.2024, în cursul dimineții, ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Covasna au participat alături de polițiști din cadrul Serviciului de Arme Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Covasna și a altor structuri din cadrul IPJ Covasna, Buzău, Harghita, Brașov, Bacău și IGPR, la delegarea și sub coordonarea procurorilor Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, la 11 din cele 18 percheziții domiciliare la 18 imobile situate în orașul Covasna și în comuna Comandău din județul Covasna, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de braconaj.
Mandatele au fost emise de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Covasna, cu scopul strângerii de probe privind săvârșirea infracțiunii menționate, în cauză fiind cercetat un grup de persoane, dintre care 4 au calitatea de militari activi (doi din cadrul MApN și doi din cadrul ISU Covasna), iar unul are calitatea de paznic de vânătoare.
Persoanele cercetate sunt suspectate în legătură cu faptul că, în perioada decembrie 2023 – februarie 2024, în diferite modalități și cu caracter periodic, au desfășurat activități de braconaj prin folosirea de câini de vânătoare și utilizarea neautorizată a unor arme de vânătoare. De asemenea, acestea urmăreau capturarea a diferite specii de vânat, spre exemplu urs, lup, pisică sălbatică, mistreț, iepure, cervide, cocoș de munte etc., parte dintre acestea fiind interzise a fi vânate.
Astfel, sub coordonarea procurorului militar din municipiul Brașov, echipele de ofițeri anticorupție și polițiști au descins la imobilele respective de unde au fost ridicate mai multe arme de vânătoare, dispozitive informatice, trofee de cervide, urs, lup etc, precum și o cantitate însemnată de carne de vânat.
Totodată, pe raza localității Comandău s-a descoperit un țarc în care erau ținuți în captivitate un număr de 4 porci mistreți, despre care se presupune că erau folosiți de suspecți pentru antrenarea câinilor de vânătoare.
În baza probatoriului administrat în cauză, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 8 persoane pentru comiterea infracțiunilor de braconaj, nerespectare a regimului armelor și al munițiilor, divulgarea de informații secret de serviciu și evaziune fiscală. S-a dispus măsura preventivă a reținerii pentru 6 dintre acestea.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Biroul Informare și Relații Publice