VIDEO: Percheziții DGA la Spitalul Județean Covasna și în mai multe unități medicale din judeţ
Medicii covăsneni sunt anchetați pentru infracțiuni de corupție privind pensiile de invaliditate
Mai multe unități medicale din județ au fost percheziționate şi sigilate joi, 30 martie a.c.. Ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) – Serviciile Judeţene Anticorupţie (S.J.A.) Covasna, Mureș şi Harghita, coordonați de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov, au pus în executare 12 mandate de percheziție.
Între spațiile unde au avut loc intervenţiile ofiţerilor pe raza județelor Covasna și Brașov s-a numărat Spitalul Județean de Urgență Covasna, Serviciul de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă din cadrul Casei Județene de Pensii Covasna, Policlinica Spitalului Județean, un cabinet medical individual de familie, precum şi domiciliile unor persoane fizice.
Motivul a fost anchetarea unor infracţiuni de corupţie privind obţinerea sau menţinerea în plată a pensiilor de invaliditate, iar acţiunea vine ca urmare a unor denunţuri.
„Perchezițiile au vizat activitatea infracțională a unor medici, precum și a unor intermediari, într-o cauză penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, constituită ca urmare a unor denunțuri depuse la S.J.A. Covasna, și care are ca obiect săvârșirea unor infracțiuni de corupție. În fapt, medicii din cadrul instituțiilor sus menționate sunt suspectaţi că au primit, direct sau prin intermediari, foloase materiale pentru a facilita obținerea de către persoane interesate a deciziilor de obținere/menținere în plată a pensiilor de invaliditate, fapte de natură a aduce prejudicii bugetului de stat. În cauză s-a beneficiat de sprijinul din partea lucrătorilor Inspectoratului de Jandarmi al Județului Covasna”, arată comunicatul de presă transmis de DGA Covasna.
Pacienţii Spitalului Judeţean, preluaţi de alţi medici
Miercuri după percheziţii, atmosfera la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe nu părea cu mult diferită faţă de zilele obişnuite. În afară de câţiva jandarmi care asigurau protecţia sigiliilor impuse de DGA la unul din cabinete, în policlinică lumea îşi aştepta rândul la celelalte uşi, în vreme ce conducerea spitalului muncea de zor să reprogrameze sau să trimită către alţi specialişti pacienţii care brusc au rămas fără medic.
„Informaţii concrete nu avem la dispoziţie. Am constatat că au fost sigilate de către DGA două cabinete, un cabinet medical, respectiv un cabinet al unui medic neurolog din cadrul spitalului nostru. Motivele nu ne-au fost comunicate, nici durata de păstrare a sigiliilor pe aceste cabinete. Noi între timp am luat măsuri de a reprograma, respectiv de a programa consultaţiile care pentru astăzi erau în cabinet planificate”, ne-a spus managerul spitalului, Andras Nagy Robert.
Întrebat despre faptele de corupţie de care sunt anchetaţi angajaţii spitalului, acesta a precizat că din punct de vedere al reglementării activităţii medicale, nu are ce să le reproşeze acestora.
„Nu am fost în situaţii asemănătoare şi încă nu ştim concret ce fapte sunt vizate de aceste acţiuni ale DGA-ului. Cert este că cei din Comisia de Expertiză, adică cine decide asupra acestor dosare (pentru pensia de invaliditate - n. red.) nu aparţine de structura administrativă a spitalului, ci este în coordonarea altei instituţii, motiv pentru care nu mă pronunţ asupra activităţii Comisiei. Pe partea cealaltă, adică ce înseamnă activitatea medicală, nefiind de specialitate, pot să cred doar, în această fază, fără alte informaţii suplimentare la dispoziţie, că activitatea medicală a fost făcută conform codurilor de deontologie şi a ceea ce înseamnă reglementare de activitate medicală. Cunoscând activitatea colegilor, consider că aceste presupuse fapte nu se confirmă”, a precizat managerul spitalului, subliniind că aceste situaţii sunt o premieră şi că medicii, cu o experienţă de peste 30 de ani, nu au avut reclamaţii, nici măcar de natură administrativă. „Sunt oameni cu experienţă, recunoscuţi de societatea medicală din judeţ, cât şi de pacienţi. Vorbesc de cei care lucrează aici în spital, de restul chiar nu pot să mă pronunţ”, a mai spus Andras Nagy Robert.
Managerul spitalului ne-a mai spus că pentru administraţie cel mai important este ca pacienţii cu programări să fie văzuţi de medici.
„Noi trebuie să ne concentrăm asupra faptului că pacienţii şi cei programaţi pentru consultaţii în ziua de astăzi, să îşi primească aceste consultaţii, chiar şi în astfel de situaţii. Un alt medic a luat locul celui care trebuie să consulte în acel cabinet”, a explicat acesta.
Pe holurile spitalului părerile erau împărţite. Pe de o parte erau cei care nu mai aveau încredere că există medici care să nu fie corupți, dar erau şi cei care spuneau că „nu există pădure fără uscături”, aceasta fiind doar o excepţie.
„Dacă oamenii nu ar da, nici ei nu ar lua”, a fost o altă părere exprimată, în vreme ce alte persoane erau de părere că prin aceste denunțuri s-a dorit mai degrabă știrbirea reputației respectivilor medici implicați.
Cercetările nu înfrâng prezumţia de nevinovăţie
În comunicatul de presă transmis de DGA, autorităţile subliniază că acţiunea de miercuri nu poate să îi lipsească pe cei anchetaţi de prezumţia de nevinovăţie, fiind vorba doar de o cercetare şi nu de acuzare. „Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.
https://youtu.be/JMfEPfu7Vn8