ACTUALITATE 6 iulie 2015

Pe vreme caniculară, soarele ne poate fi prieten sau dușman

de Mirela Cara Dragu | 711 vizualizări

Specialiştii ne sfătuiesc ce trebuie să facem pentru a ne proteja de razele soarelui

Zilele toride de vară, care s-au lăsat așteptate o vreme, vin acum în forță în întreaga țară, care deja intră în alertă de cod galben, şi chiar portocaliu în multe zone din ţară. În următoarea perioadă, temperaturile vor crește până dincolo de 37 de grade, indicele de temperatură-umezeală depășind pragul critic .

Pe lângă recomandările obișnuite ale medicilor pentru perioada de caniculă, acelea de a bea câte un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute, a consuma cât mai multe fructe şi legume proaspete, care conțin o cantitate însemnată de apă – castraveți, roșii, pepeni etc., este important să evităm alcoolul, cafeaua şi sucurile răcoritoare carbogazoase, care au un efect diuretic și determină eliminarea apei din organism.

Soarele, prieten sau dușman

Marele pericol, mai greu de evitat pe timpul verii, îl reprezintă însă soarele. Fie că ne place, fie că nu, prin faptul că ne deplasăm la serviciu sau la cumpărături, zi de zi trebuie să înfruntăm razele solare, care pot fi benefice pentru organism, dar care, în același timp, pot avea și efecte devastatoare asupra sănătății noastre, dacă nu știm sau refuzăm să ne protejăm. „Expunerea la ultraviolete nu este interzisă. Singura problemă este intervalul de timp în care oamenii se expun. Eu spun că ar fi bine să se evite expunerea la soare în intervalul orar 11 17. Înainte și după acest interval, oamenii pot să se expună fără probleme“, precizează dr. Mild Edit – medic primar dermatolog, şefa secţiei la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe.

Bruneții sunt la fel de vulnerabil ca și blonzii

Pentru a ne ajuta să ne bucurăm de vară și de efectele benefice ale soarelui, dr. Mild Edit ne-a dat câteva sfaturi utile și ușor de aplicat, care, dacă ținem cont de ele, ne pot fi de folos în menținerea sănătății pielii și chiar a întregului organism.

Până nu demult, exista convingerea că cele mai afectate de razele soarelui sunt persoanele care au o piele mai albă și în general un ten blond și ochii albaștri, însă, în timp, dermatologii au constatat că numărul pacienților cu ten închis care suferă de afecțiuni ale pielii a crescut simțitor. „Din păcate, în ultimii ani am început să văd arsuri solare și la persoane care, de fel, nici nu au o piele foarte albă, deci au o piele mai pigmentată. Presupun că asta se întâmplă parțial și de la subțierea stratului de ozon, acum soarele arde pe toată lumea. De obicei, cei cu pielea albă au învățat în decursul anilor să se mai ferească, de aceea acum bruneții sunt mai predispuși la a suferi arsuri după o expunere exagerată“, ne-a spus dr. Mild.

Riscuri mai mari pentru cei ce muncesc afară sau cu predispoziții genetice

Cei care muncesc pe câmp sau în construcții sunt și cei care devin mai ușor victime ale efectelor nocive pe care soarele le poate avea asupra pielii, după o expunere îndelungată și repetată. Dermatologul ne informează că, pe moment, după o expunere prelungită la soare, apar tot felul de disconforturi: arsuri, roșeață, uneori și edeme, dar arsurile solare repetate predispun la apariția anumitor modificări ale pielii, cum sunt verucile seboreice sau solare și alte boli cu diferite denumiri. „Acestea sunt modificări care apar după o anumită vârstă, însă din ce în ce mai des, în ultimii ani, vârsta la care apar este tot mai mică. Îți trebuie și predispoziție genetică pentru a face asemenea leziuni și este vorba despre arsuri repetate, cumulate în decursul anilor. Trebuie să moștenești tipul de piele și, dacă ai o predispoziție înnăscută, trebuie numai un mic „ajutor“ din partea ultravioletelor ca să apară mai repede aceste leziuni. Din păcate, arsurile solare, în timp, pot să ducă și la apariția cancerelor cutanate“, spune dermatologul.

Soarele usucă și îmbătrânește pielea

Persoanele care, din dorința de a se bronza cât mai repede sau cât mai mult, se expun prea mult dintr-odată sau stau prea mult la soare în general trebuie să știe că dacă pielea se arde frecvent, ea ajunge să își schimbe calitatea: își pierde din elasticitate, devine mai uscată și se poate atrofia, astfel încât se creează impresia de îmbătrânire. De aceea, este foarte important să ne protejăm pielea care, odată vătămată, nu se mai reface.

Cremele de protecție, un aliat de bază

Ca protecție, pot fi folosite cremele cu factor de protecție mare de 30-50, pe care medicul le recomandă nu doar la plajă, ci și în cazul persoanelor obligate să circule în perioade însorite. „Atenție la cei care merg la ștrand, indiferent că vorbim de bazin, de lac sau de o apă curgătoare! Ei trebuie să știe că dacă aplică o cremă protectoare și apoi intră în apă, atunci crema fotoprotectoare dispare de pe piele. Deci, atenție mare!, de câte ori aplicăm și cât ține pe piele, ținând cont și de faptul că dacă ne expunem la soare, și cu transpirația se poate duce crema“, ne avertizează dermatologul, care precizează totodată că, în apă, soarele ne arde și mai tare.

Produsele de plafar pot avea efecte adverse

Există persoane care se feresc de cremele de protecție solară de teama că, prin piele, le-ar putea pătrunde în organism chimicale care să aibă un efect negativ asupra sănătății. Acestea sunt adesea tentate să înlocuiască cremele cu uleiurile comercializate în plafar. În această privință, dermatologul ne asigură că uleiurile nu sunt contraindicate, dar că, în funcție de textura pielii și acestea pot avea efecte adverse. „Am văzut în decursul anilor persoane care foloseau ulei de shea în scop cosmetic și au avut reacții foarte urâte pentru că, uneori, pot avea efect fototoxic. De acord că tot ce găsim pe piață sunt produse chimice, numai că nu pot spune că sunt dăunătoare pentru că nu se absoarbe o cantitate așa mare de chimicale. Însă eu recomand oricui ca, atunci când aplică o cremă pe piele, să se oprească imediat și să înlăture prin spălare crema respectivă, dacă va constata că apar disconforturi de orice natură, indiferent că a fost contra bronzului sau folosită în alt scop“, ne învață doctorul.

Uleiul de după plajă nu ajută în caz de arsuri

Iluzia că, după ce ai stat o zi întreagă la plajă și te-ai ars, rezolvi totul cu uleiul de după plajă este un mare pericol pentru noi toți căci aceste uleiuri sub nicio formă nu pot vindeca arsurile solare. Ele au doar un efect emolient și ajută atunci când pielea este prea uscată. De aceea, trebuie să fim foarte atenți, să respectăm atât orele de expunere, cât și toate celelalte recomandări, iar dacă se întâmplă să ne ardem pielea, trebuie să mergem negreșit la un specialist. „Înșelăciunea este că atât timp cât stau la soare, nu simt că mă ard. Abia după ce stau la soare încep să simt efectele, văd cu mare surprindere că este un roșu foarte intens. Dacă este un roșu însoțit de usturime sau durere, atunci ar fi bine ca omul să vină neapărat la medic“, ne-a mai spus dr. Mild.

Copiii trebuie protejați constant

Părinții trebuie să aibă mare grijă de pielea copiilor care este cu mult mai sensibilă. Acest lucru nu înseamnă că îi vor ține în casă, ci doar că se vor asigura că își iau măsuri pentru a preîntâmpina arsuri ale pielii la vârste fragede. „Trebuie să fim mai atenți la copii. Datoria este a părinților să le protejeze pielea. Mai ales copiii mici ar trebui să poarte o bluziță să le fie protejați și umerii“, recomandă specialistul.

Umbrelele, o protecție foarte bună

Pentru iubitorii de mare și plajă, medicul are vești bune în sensul că, dacă aceștia doresc să stea pe plajă în intervalul 11 – 17, când expunerea la soare este nerecomandată, o pot face liniștiți dacă au o umbrelă sub care să se adăpostească, așa încât razele soarelui să nu vină în contact direct cu pielea. „Cât timp stă la umbră, nici adultul, nici copilul nu ar putea avea vreo problemă. Totul este să nu adoarmă la soare pentru că soarele se plimbă și, de la un anumit moment, pielea este expusă direct în razele soarelui“, atrage atenția dr. Mild Edit.

Apele mai mari ne feresc de boli de piele

În ceea ce privește posibilitatea de a contracta boli de piele dintr-o apă în care înotăm, doctorița precizează că acestea se pot lua în funcție de sensibilitatea fiecăruia. De regulă, în apele curgătoare sau în apele stătătoare mari, nu sunt pericole. Ștrandurile neîntreținute corespunzător prezintă însă riscuri în acest sens. „Eu nu pot să zic că din apele curgătoare cine știe ce se poate lua. Unde este cantitate mare de apă, acolo nu este un pericol. Pericole sunt mai degrabă acolo unde sunt spații mici pentru că oamenii intră în apă cu ciupercile lor, cu verucile lor, cu infecțiile bacteriene pe care le au pe piele. Firește că o să le ia persoana care are predispoziție pentru așa ceva. De semenea, la lac sau la râu, dacă are o rană pe piele, o persoană poate să facă o infecție, care intră în sânge, nu neapărat boală de piele“, ne-a mai spus dermatologul.

Dincolo de riscuri, expunerea la soare este o necesitate

A ne proteja de soare nu înseamnă sub nicio formă a evita expunerile cu orice preț. Dimpotrivă, pentru o funcționare normală, organismul uman are nevoie și de contactul cu soarele. Ceea ce este foarte important este însă să ne păstrăm simțul măsurii și să ne ferim de excese. „Toți avem nevoie de ultraviolete pentru organismul nostru. Nu se pune problema să nu umblăm în aer liber, să nu stăm pe afară etc. Problema se pune la cei care trebuie să muncească afară în aer liber. Aceștia sunt mult mai expuși. În rest, nu este interzisă expunerea repetată. Oamenii se pot bronza, numai să nu se ardă“, a concluzionat specialistul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.