ACTUALITATE 6 august 2014

PCM Covasna: Încercăm să-i convingem pe români de beneficiile autonomiei

de Agerpres | 172 vizualizări

Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsár Terza József, a declarat miercuri că proiectul de autonomie a „ţinutului secuiesc” a fost finalizat, iar înainte de a fi înaintat Parlamentului României va fi supus dezbaterii publice.

Kulcsár a menţionat că unul dintre obiectivele prioritare va fi convingerea românilor din Secuime, respectiv din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, cu privire la beneficiile autonomiei, astfel încât şi ei să fie de acord cu acest proiect.

„Comisiile de lucru ale UDMR şi PCM au încheiat discuţiile pe marginea proiectului de autonomie, au ajuns la un consens şi urmează ca în scurt timp, probabil la mijlocul lunii august, să fie lansat în dezbatere publică. Sperăm ca în luna septembrie să fie depus la Parlament de către UDMR”, a spus Kulcsár Terza József în cadrul unei conferinţe de presă.

El a reafirmat că acest proiect trebuie însoţit de un pachet de propuneri pentru modificarea Constituţiei care să facă posibilă acordarea autonomiei, iar una dintre aceste propuneri se referă la cuprinderea în legea fundamentală a Declaraţiei de la Alba Iulia din 1918.

„Nu cred că există vreun român care să conteste Declaraţia de la Alba Iulia, care dacă ar fi inclusă într-o lege şi în Constituţie în mod automat ar garanta dreptul comunităţii maghiare la autonomie. (...) Şi românii trebuie să înţeleagă că autonomia va fi şi în avantajul lor, pentru că aşa va fi un trai mai bun şi linişte”, a mai spus liderul PCM.

Majoritatea politicienilor români şi lideri ai societăţii civile româneşti din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş au afirmat în repetate rânduri că autonomia contravine Constituţiei ţării şi s-au declarat împotriva ei pe considerentul că se doreşte segregarea pe criterii etnice şi crearea unui „stat în stat”.

Contrar liderilor UDMR, aceştia au afirmat că o regiune autonomă formată din cele trei judeţe nu se poate susţine financiar fără sprijin de la Bucureşti, Covasna şi Harghita numărându-se printre cele mai sărace judeţe din ţară.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Florin, 7 august 2014
Oare de ce Ungaria nu se intelege cu nicio tara vecina? Care e interesul Ungariei sa creeze conflicte in tarile vecine? De ce se doreste manipularea maghiarilor din tarile vecine? Chiar credeti ca citeste integral
Alex, 7 august 2014
Ce spune, în varianta PCM, ,,Declarația de la Alba Iulia din 1918”? Am citit-o și nu am descoperit nimic despre autonomia permanentă a ținuturilor. Poatew versiunea mea este modelată citeste integral
Catalina, 7 august 2014
"...Contrar liderilor UDMR, aceştia au afirmat că o regiune autonomă formată din cele trei judeţe nu se poate susţine financiar fără sprijin de la Bucureşti, Covasna şi Harghita citeste integral
lili, 7 august 2014
Probabil ca-i veti "convinge" pe alde Ponta & colegii lor politicieni de la Bucuresti, care in schimbul voturilor se var lasa "convinsi" nu foarte greu, expunandu-se "criticilor", precum Premierul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.