Patru baruri şi restaurante din judeţ au fost închise după tragedia din Clubul Colectiv
ISU Covasna preferă măsurile de prevenție în locul închiderii unităților
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al județului Covasna a efectuat în perioada noiembrie-decembrie, după tragedia de la clubul Colectiv din București, mai multe controale inopinate în spațiile cu afluență mare de persoane precum baruri, discoteci, restaurante, săli de evenimente sau spectacole etc. În total, au fost verificate 57 de baruri, cluburi, restaurante și discoteci și 20 de săli de spectacole.
În urma controalelor au fost constatate în total 165 de nereguli la sălile de spectacole și 532 de nereguli în restaurante, cluburi, baruri, discoteci, dintre care 182 au fost înlăturate chiar în timpul controalelor, însă localurile găsite cu nereguli nu au fost închise, chiar dacă ISU are dreptul legal de a face acest lucru. „Până în vara acestui an, noi nu aveam dreptul să închidem niciun obiectiv. Din vara acestui an, prin modificarea legii 307 împotriva incendiilor, ni s-a dat în competență și acest lucru, acela de a putea închide obiectivele care nu corespund din punctul de vedere al securității la incendiu. Noi însă nu am închis nicio unitate nici după evenimentul de la Colectiv. Obiectivele care s-au închis s-au închis de bunăvoie sau le-am dat niște termene. Nu vrem acum să lovim cu toporul pe nimeni, pentru că suntem și noi conștienți că partea sportivă și culturală a comunității trebuie să funcționeze mai departe. Noi am luat niște măsuri compensatorii”, a spus inspectorul șef al ISU Covasna, col. György Alfons, care a adăugat că un număr foarte mare de clădiri nici nu ar putea primi autorizații de funcționare pentru că au fost construite demult și nu respectă normele actuale privind siguranța în caz de incendii.
„De exemplu, la Sala Sporturilor „Szabó Kati” trimitem o echipă să verifice căile de evacuare și mijloacele de stingere, precum și modul în care organizatorul și-a pus la punct personalul de securitate la aceste evenimente. Iar oamenii noștri vor fi prezenţi acolo”, a explicat inspectorul ISU Covasna care sunt măsurile de prevenire pe care le iau acolo unde nu există autorizații ISU.
Nu incendiul este periculos, ci panica
Col. György Alfons a subliniat totodată că în multe cazuri, unitățile nu sunt periculoase în sine pentru că dotările nu sunt compuse din elemente realizate din materiale inflamabile. „La Sala Sporturilor nici nu are ce să ia foc decât acele scaune, dar pentru ele trebuie o inițiere foarte puternică pentru a lua foc plasticul respectiv. Altceva nimic. Deci nu este periculos. Nu incendiul este periculos, ci panica. Pentru noi, panica este cea mai periculoasă”, a mai spus inspectorul șef care a adăugat că în multe situații de cutremur sau incendiu, panica îi împiedică pe oameni să reacționeze corect și să facă o evacuare care să nu pună în pericol prea multe vieți.
Pericolul mai mare apare în biserici
Pericolul mai mare apare în biserici, unde și construcțiile sunt vechi, nici numărul de persoane nu poate fi limitat, iar multe din materialele din interior sunt inflamabile. „Noi nici bisericile nu le putem autoriza din punctul de vedere al siguranței în caz de incendii. Ceea ce se utilizează în interior sunt foarte multe materiale uşor combustibile, sunt biserici construite din lemn. Să închidem o biserică? Noi nu o să închidem, dar trebuie să luăm niște măsuri de prevenire astfel încât în cazul în care se produce un eveniment negativ, să se poată lua măsuri la fața locului. Noi în controalele noastre precizăm că nu noi trebuie să luăm măsurile. Noi lăsăm un proces verbal sau notă de control, iar pe baza acestor documente se iau măsurile de eliminare a pericolelor”, a mai spus inspectorul șef al ISU Covasna.
Amenzi de 167.500 la cluburi, baruri, restaurante...
Între sancțiunile aplicate în timpul controalelor efectuate în ultimele două luni, au fost 79 de avertismente la cluburi, restaurante, baruri și discoteci, 28 de avertismente la sălile de spectacol, 41 de amenzi contravenționale în cuantum de 167.500 lei, dintre care 34 de amenzi aplicate în cazul localurilor. „Amenzile sunt date acum la obiectivele care au fost verificate, din categoria cluburi, baruri, restaurante, discoteci, săli de spectacole. Au fost aplicate amenzi pentru neîntocmirea unor acte și punerea în funcțiune fără a obține autorizație. Au fost avertizați, dar nu au ținut seama de ceea ce li s-a cerut să schimbe și ca urmare au fost amendați”, a precizat col. Costică Sonea.
Col. György Alfons a atras atenția asupra faptului că și în propriile case oamenii ar trebui să fie mai atenți în ceea ce privește siguranța. Aceștia trebuie să renunțe la improvizații de orice tip, să aibă instalațiile electrice puse la punct, sobele bine aerisite etc. Pe de altă parte, el a adăugat că în decursul anului care se încheie, în județul Covasna nu au existat situații deosebite care să necesite intervenții dificile. „N-am avut un an deosebit de greu în ceea ce privește partea operativă a unității. Au fost niște evenimente uzuale, ceea ce se întâlnește în fiecare an, dar incendii de genul celui de la Colectiv se întâmplă o dată în viață”, a mai spus inspectorul șef al ISU Covasna, col. György Alfons.