ACTUALITATE 6 februarie 2018

„Patinoare” în drumul mare prin comunele covăsnene

de Iulia Drăghici - Taraș | 999 vizualizări

Gheața de pe carosabil a devenit, în locul deszăpezirii, problema de sezon, iar unii edili insistă să ne amintească faptul că „iarna nu-i ca vara”  

Vremea atipică din acest sezon rece nu rămâne fără urmări în ceea ce privește problemele de infrastructură rutieră. Dacă până acum autoritățile erau „surprinse” de zăpadă, acum gheața este, se pare, cea care dă de furcă deopotrivă cetățenilor și aleșilor locali. Oamenii se plâng că drumurile din comună nu sunt curățate, iar primarii spun că mai mult decât să pună material antiderapant pe carosabil nu au ce să facă.

Gradele cu plus din termometre pe timp de zi combinate cu cele pe minus din timpul nopții au dus la formarea de veritabile patinoare pe drumurile din comunele covăsnene, cu gheață de câțiva centimetri. Cetățenii acuză, ca în situațiile cu drumuri înzăpezite din anii trecuți, incompetența autorităților. De cealaltă parte, primarii spun fie că nu au ce face decât să dea cu antiderapant și să aștepte primăvara, fie aruncă, mai în glumă mai în serios, expresii ca „Iarna nu-i ca vara”.

Două cazuri extrem de asemănătoare petrecute în județul Covasna, dar la distanțe de peste 80 de kilometri, ne-au fost puse în vedere zilele acestea de cetățeni. Este vorba de comunele Ojdula și Bățanii Mari, dar cu siguranță aceste situații nu sunt singulare.  

Drumurile din comuna Ojdula sunt sub orice critică. De fapt e mai mult patinoar decât drum. Nici o lopată de nisip nu se pune, nici zăpada nu s-a dat de pe drumuri toată iarna. O vecină a întrebat la primărie de ce nu au grijă de drumuri și a primit răspunsul ca este goală casieria. Populația plătește impozitul local. Oare banii aceia nu trebuie folosiți pentru așa ceva?”, ne-a semnalat un covăsnean, în vreme ce altul ne-a transmis: „Drumul din Bățanii Mici până în Herculian e acoperit de gheață și gropi, unele și de 15 cm, iar Primăria nu face nimic”.

Aleșii locali au recunoscut faptul că pe drumurile din comune tronează gheața și gropile, dar și că nu se pot împotrivi naturii.

„Iarna nu-i ca vara, iar drumul în construcție nu e ca bulevardul”

În ceea ce privește situația din comuna Bățanii Mari și drumul comunal (DC) 45, dintre Bățanii Mici și Herculian, primarul Simon András a admis din capul locului că sunt probleme, mai ales în ceea ce privește gropile, însă pune situația în seama reabilitării masive din ultimul an. Lucrarea a fost întreruptă în decembrie anul trecut și va fi reluată în aprilie 2018.

„Drumul se află în construcție, e șantier. S-au pozat, așa se zice, țevile de apă și canal. În decembrie s-a întrerupt lucrarea, după finalizarea la partea de instalație. În luna aprilie începe lucrarea de asfaltare și modernizarea drumului. De știut e că atât mai sus, către Herculian, cât și către Biborțeni, ambele tronsoane sunt făcute, numai în intravilanul localității Bățanii Mici a rămas lucrarea neexecutată din acest motiv, ca să fie depuse țevile pentru instalațiile de apă. Drumul se află în administrarea comunei Bățani, dar cei care execută lucrarea de șantier, conform autorizației obținute din partea poliției, au obligația să asigure traficul pe acest tronson de drum. (...) E vorba de un drum macadam. Când a căzut zăpada, noi am împins-o cu plugul și circulat a fost întotdeauna, deci nu a fost blocat. Iarna nu-i ca vara, iar drumul în construcție nu e ca bulevardul”, a declarat luni pentru „Observatorul de Covasna” primarul Simon András.

„Trebuie răbdare. Iarna nu-i ca vara, iar lucrările se reiau. Chiar și astăzi asta am făcut, am umblat să obțin actele, ca la început de aprilie să reiau lucrarea și să termin cât mai repede”, a mai subliniat edilul din Bățanii Mari, care a spus că a corelat lucrările de apă și canalizare cu cele de asfaltare și că „după părerea oamenilor din comună am făcut o treabă excelentă. Se circulă bine. Zilnic vine cu mașina o femeie din Herculian care lucrează la primărie și care nu are permis de mult. Vine cum poate. (...) Că putea să fie și mai bine, asta văd și eu și înțeleg, dar asta e iarna. (...) Avem maxim interes. Am și acoperit gropile, care într-adevăr au gheață, cu pietriș, ca mașinile mici să nu aibă probleme. E o porțiune de 700 de metri și trebuie mers un pic mai încet”, a concluzionat primarul.

„Gheața nu poate fi curățată de pe drum iarna”

Și primarul din Ojdula, Brănduș-Dendyuk Vasile-Silvestru, este la curent cu situația de pe străzile comunei, însă, de asemenea, spune că nu are mare lucru ce să facă și cum să intervină până nu vine primăvara.

„Gheața nu poate fi curățată de pe drum iarna. Pur și simplu nu se poate curăța. Se poate da material antiderapant, nisip, pentru că noi nu folosim altceva, dar, din păcate, gheața nu poate fi curățată de pe drum. Avem două drumuri comunale și avem și străzi în interiorul comunei, unele asfaltate, altele neasfaltate, dar gheața de pe drum, până nu este vreme călduroasă ca să se topească, noi nu avem cum să o dăm la o parte”, ne-a declarat luni primarul Brănduș-Dendyuk Vasile-Silvestru.

Cum să evităm accidentele nedorite pe drumurile acoperite cu gheață

Dacă tot nu avem asigurări că putem circula fără probleme pe drumurile din județ, măcar să luăm în seamă câteva recomandări ale polițiștilor ca să reducem pe cât ne stă în putință pericolul accidentărilor pe drumurile cu gheață.  

„Nu porniți la drum fără să verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți, echipați-vă autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă şi respectați semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie. ATENŢIE LA POLEI!

Conducătorii de vehicule au obligaţia de a circula cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante și folosiţi luminile de întâlnire pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri, iar pe cele de ceaţă, în condiţii de ceaţă densă.

Nu uitați că toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să utilizeze centura de siguranţă, iar prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile.

Nu în ultimul rând, rugăm conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. De asemenea, le reamintim că, dacă au mai puţin de un an de practică, viteza maximă admisă în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică”, sunt recomandările IPJ Covasna.

Așadar, cu gândul la primăvara care se lasă așteptată, pentru siguranța tuturor ar fi utilă mai puțină viteză și ceva mai multă atenție decât de obicei, mai ales în condițiile în care în această luptă dintre autorități și gheața de pe drumuri, cea din urmă pare să fie învingătoare absolută.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.